FOTBAL  »  Superliga  »  FOTBAL LA ÎNCHISOARE

Pedepsiţi pentru mită! » Condamnări definitive în dosarul ”Mită pentru arbitri 2”: 9 ani de pedepse în total

Articol de , , - Publicat vineri, 06 iunie 2014 00:00 / Actualizat joi, 05 iunie 2014 22:45

Toţi au primit condamnări cu suspendare. Acum aflat în închisoare, patronul PIC îi oferise în 2009 "centralului" Ionică Serea, prin intermediarii Liviu Făcăleaţă şi Marius Martiş, 21.000 euro pentru favorizarea argeşenilor într-un meci cu Steaua.

ÎCCJ i-a condamnat ieri la închisoare pe toţi cei patru inculpaţi în "Mită pentru arbitri 2", la 5 ani şi 3 luni după incidentul care a dat numele dosarului. Ionică Serea primea, pe 18 martie 2009, 21.000 dolari de la patronul FC Argeş, Cornel Penescu.

Obiectiv, un rezultat pozitiv pentru piteşteni şi "puţine cartonaşe galbene" pentru alb-violeţi. Afacerea era intermediată de cîte un apropiat al fiecăruia: Liviu Făcăleaţă, angajat PIC, şi Marius Martiş, arbitru vrîncean, la fel ca Serea.

Disjuns dintr-un dosar mai mare
Afacerea s-a definitivat în vila ultimului. Două zile mai tîrziu, argeşenii îşi îndeplineau obiectivul: 2-2 cu bucureştenii, doar un "galben" încasat de ei, trei pentru stelişti!

Dosarul prezent a fost disjuns dintr-un dosar mult mai complex, "Mită pentru arbitri". În cazul acestuia, Penescu e acuzat, de asemenea, de dare de mită pentru că a încercat să cumpere brigăzile sau supervizorii cu sume cuprinse între 2.000 şi 15.000 dolari în sezonul 2008-'09!

Executare pentru Penescu
Cornel Penescu urmează să afle în zilele ce urmează pedeapsa pe care o va avea de ispăşit. Avînd în vedere că omul de afaceri are mai multe pedepse cu suspendare, deciziile se vor contopi şi pedeapsa cea mai mare intră în vigoare, odată cu un spor şi dată spre executare.

Furt şi probleme cu poliţia
Cazierul lui Marius Martiş este unul cenuşiu. În 1992, acesta a deposat un cetăţean turc, Mustafa Necat, de 2.695 de dolari. Iar apoi, în 1995, a fost condamnat la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare. Tot pentru tîlhărie! Nici Serea nu a fost "curat": i s-a deschis dosar penal după ce a refuzat să sufle în etilotest!

Ce fac acum inculpaţii:

SEREA - Dat afară de la Penitenciar!
În ultimii 5 ani, Ionică a fost angajat al Penitenciarul Mândreşti din Focşani. În 2010, a fost nevoit să renunţe la noua sa meserie, cea de antrenor (FC Panciu, L3), tocmai pentru că timpul nu-i permitea să le facă pe amîndouă. A fost paznic pînă în aprilie 2010, cînd a fost arestat preventiv în "Mită pentru arbitri 2". Repus în funcţie imediat, în octombrie, însă "într-o poziţie de birou, fără să aibă contact cu deţinuţii!". :D El va fi dat afară din cauza incompatibilităţii.

MARTIŞ - Afaceri în Vrancea
Marius este fiul unui afacerist cunoscut în zona Vrancei, Ion Martiş. Deţine, împreună cu părintele, o firmă care livra produse de panificaţie în programul "Cornul şi laptele". În 2009, intra în atenţia presei după ce se muta într-o vilă-palat de 280 de metri pătraţi, cotată la aproximativ un milion de euro! Conducea o maşină de 140.000 de euro, Mercedes CL 500. E finul lui Nicu Gheară!

PENESCU - Închis
Singurul dintre cei trei foşti oameni de fotbal care se află în închisoare este fostul finanţator al lui FC Argeş. El ispăşeşte o pedeapsă de trei ani de închisoare într-un scandal care îl vizează şi pe fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon.

107 meciuri în Liga 1 a arbitrat Serea, fost fotbalist la FCM Bacău

41 de jocuri a condus Martiş în L1 (2005-2008)

"Nu ştiam că Serea a fost condamnat azi. A fost un arbitraj bun la acea partidă, i-am dat o notă bună, dar nu mai ţin minte cît, a trecut timpul" (Aron Huzu, observatorul partidei)

9 ani în total
Nume: Pedeapsă*
Penescu: 3 ani de închisoare pentru dare de mită
Serea: 2 ani de închisoare pentru luare de mită
Făcăleaţă: 2 ani de închisoare pentru complicitate la dare de mită
Martiş: 2 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită
* cu suspendare

Cum au decurs evenimentele
Data: Ce s-a întîmplat
30 aprilie - 10 mai 2010: Martiş, Serea, Penescu şi Făcăleaţă sînt arestaţi preventiv
21 mai 2010: Inculpaţii sînt trimişi în judecată de către procurorii DNA Piteşti, Penescu şi Făcăleaţă ies din arestul preventiv
27 septembrie 2010: Martiş şi Serea sînt eliberaţi din arestul preventiv după aproape 5 luni
26 iunie 2012: Tribunalul Prahova dă primele pedepse: trei ani de închisoare cu suspendare pentru toţi cei patru
4 decembrie 2012: Curtea de Apel Prahova menţine pedepsele pentru Penescu, Serea şi Martiş, i-o reduce lui Făcăleaţă de la 3 la 2 ani şi îi interzice lui Serea să mai profeseze

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
sexilian
sexilian  •  06 Iunie 2014, 11:22

nu cred,toate sunt aberatii, fotbalul romanesc este cel mai curat din lume,doar in paradis e mai frumos ca aici,propun chiar trecerea in calendarul ortodox a unor nume de sfinti ca,nasu,corleone,gigi,mm,copos,borcea,giovani ,etc,etc,in fiecare puscarie sa se tina post in zilele cand au fost condamnati doar atat si nu le-au fost confiscate averile.AMIN

juliusmad
juliusmad  •  06 Iunie 2014, 09:36

extraordinar, Steaua era furata de arbitrii? sigru nu despre dinamo sau rapid era vorba?

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  06 Iunie 2014, 09:28

Liga Bulau merge inainte cu tupeu.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează