FOTBAL  »  Superliga  »  DREPTURI TV

Colaps financiar la două echipe din Liga 1 » Deja au cesionat banii din drepturile TV înainte de startul sezonului

Petrolul și Hermannstadt au
promovat la braț, ocupând
primele două locuri în Liga 2
în sezonul trecut
Foto: Imago
Petrolul și Hermannstadt au promovat la braț, ocupând primele două locuri în Liga 2 în sezonul trecut Foto: Imago

Articol de , , - Publicat luni, 04 iulie 2022 08:03 / Actualizat luni, 04 iulie 2022 09:23

Petrolul și Hermannstadt au revenit în prima ligă, dar ambele cluburi sunt măcinate de probleme economice grave. Și ploieștenii, și sibienii au cesionat banii din prima tranșă a drepturilor TV, 500.000 de euro, ba Hermannstadt a intrat și în rata pe care ar trebui s-o încaseze în iarnă.

Campionatul nou încă nu a început, el va porni pe 15 iulie, însă există de pe acum pericolul real să se repete scenariul din sezonul precedent, în care Gaz Metan și Clinceni nu au fost capabile să încheie stagiunea. 

Florin Niță i-a dat răspunsul final lui CFR Cluj » Dan Petrescu, obligat să caute soluții
CFR CLUJ
Florin Niță i-a dat răspunsul final lui CFR Cluj » Dan Petrescu, obligat să caute soluții

De data aceasta, amenințate de colaps sunt Petrolul și Hermannstadt. Ambele s-au întors în vara aceasta în prima ligă, au încheiat campionatul din liga a doua pe primele poziții și au obținut promovarea directă.

Liga îi plătește direct pe creditori

Succesul din competiție a mascat probleme economice grave. În Adunarea Generală a LPF care a avut loc vineri, oficiali ai Ligii Profesioniste le-au atras atenția conducătorilor de la Ploiești și de la Sibiu că echipele lor riscă să se blocheze din cauza datoriilor.

Ce i-a alertat pe conducătorii Ligii? Și Petrolul, și Hermannstadt acumulaseră datorii și, ca să le stingă, le-au cesionat creditorilor banii din drepturi TV pe care cluburile încă nu i-au încasat! Ploieștenii au plătit deja cu prima tranșă din drepturile TV, 500.000 de euro pe care urmează să-i primească acum, în iulie. 

Sibienii au intrat și în rata pe care o vor încasa în ianuarie anul viitor! „Ce veți face în continuare? Cum o să vă descurcați?”, i-au întrebat oamenii din LPF pe conducătorii acestor cluburi. Ambele formații speră să găsească noi surse de venituri și să reușească să-și completeze astfel bugetele. 

Ele funcționează deja într-un deficit, din moment ce au apucat să consume o mare parte din sursa principală, drepturile TV. Ca nou-promovate, vor primi un pic sub un milion de euro de la Liga Profesionistă pe parcursul acestui sezon. O mare parte din sumă va ajunge direct la creditori, nici măcar nu va mai tranzita conturile cluburilor.

S-au chinuit și în „B”

Petrolul și Hermannstadt nu au ascuns dificultățile financiare în mesajele pe care le-au transmis în public. „Ceea ce ați mai citit în presă e un mizilic în comparație cu problemele reale care există aici”, a spus antrenorul Nicolae Constantin după ce echipa lui a obținut promovarea în prima ligă. 

Ca să încheie sezonul trecut, „lupii galbeni” au avut nevoie să împrumute niște bani de la Claudiu Tudor, directorul sportiv al clubului. La Hermannstadt, situația a fost disperată la un moment dat, jucătorii lui Măldărășanu amenințau cu greva înainte de sfârșitul stagiunii din „B”.

Tehnicianul și președintele Dani Coman i-au convins pe fotbaliști să lupte până la capăt, cu promisiunea că situația va fi mai bună în timp, și echipa a izbutit să câștige concurența cu U Cluj pentru locul al doilea. Sătul să tot jongleze cu datoriile și cu nemulțumirea jucătorilor, Coman a amenințat cu demisia, după care a revenit în post.

Câtă vreme voi fi eu la Hermannstadt voi avea încredere că situația poate să fie bună, că putem rezolva problemele. Când nu o să mai cred o să plec, fiindcă eu nu vreau să-i mint pe jucători.

- Dani Coman, președinte Hermannstadt

-46 de punctea înregistrat Gaz Metan Mediaș la sfârșitul sezonului trecut. Clincenii au terminat la minus 43 de puncte. Ambele cluburi s-au prăbușit complet de la începutul anului, nu au putut să mai plătească salarii, au pierdut toți jucătorii și au mai rămas în competiție doar ca să facă figurație până la final

LPF nu le poate interzice

Petrolul și Hermannstadt nu au inventat metoda cu cesiunile, primul club care a procedat astfel a fost Astra în anii trecuți. Giurgiuvenii erau obișnuiți să rostogolească încontinuu datorii, să plătească mereu cu întârziere. Într-un astfel de moment în care se blocaseră, le-au cesionat jucătorilor și antrenorilor banii din drepturi TV. 

Procedura e una legală și Liga Profesionistă de Fotbal nu poate s-o interzică. Teoretic, drepturile TV constituie niște venituri certe ale cluburilor. În practică, nu sunt chiar atât de sigure. În urmă cu două sezoane, înainte să retrogradeze, Astra a procedat la fel, a cesionat sume din drepturile TV pentru stagiunea următoare. 

Se adunaseră mai mult de 50 de cesiuni, apoi Astra a retrogradat și drepturile TV din care trebuia să se înfrupte creditorii au dispărut. Antrenorii și jucătorii care credeau că aveau să-și primească banii de la LPF nu au mai încasat nimic.

VIDEO Gino Iorgulescu și Justin Ștefan despre problemele financiare ale cluburilor din Liga 1 și nou-promovatelor, Petrolul și Hermannstadt

Citește alte știri din Liga 1: 

Vii la FCSB? SEEN! » Ținta #1 l-a ignorat complet pe MM: „Două bife și nimic! Rar am pățit așa ceva!”
FCSB
Vii la FCSB? SEEN! » Ținta #1 l-a ignorat complet pe MM: „Două bife și nimic! Rar am pățit așa ceva!”
Florin Niță i-a dat răspunsul final lui CFR Cluj » Dan Petrescu, obligat să caute soluții
CFR CLUJ
Florin Niță i-a dat răspunsul final lui CFR Cluj » Dan Petrescu, obligat să caute soluții

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (44)
tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  04 Iulie 2022, 23:43
Postat de adriann_ pe 04 Iulie 2022, 18:11

Lasa-ne mai cu povestile astea, eu discut despre treaba cu falimentul nu de scandalul de la finalul erei Copos :))

Fac parte din efectul de domino prietene

adriann_
adriann_  •  04 Iulie 2022, 19:13
Postat de catalynn pe 04 Iulie 2022, 18:28

Tu realizezi ca ăștia au inventat și e-mailul ăla de la UEFA, un fake cusut cu efectiv cu ața albă!

Puscariasii de la fcsb produc material pentru publicul lor. Vorba ciobanului "suporterii nosri sunt asa cum sunt" :))

catalynn
catalynn  •  04 Iulie 2022, 18:28
Postat de adriann_ pe 04 Iulie 2022, 15:35

Iar isi bat astia joc de postacii becalisti cu template-uri proaste :)) Barem pe asta l-au pus si sa-si faca un cont de "rapidist" ca sa fie si mai penibil cu mesaje marca puscariasul cartonat din Berceni. :)) Falimentul de la Rapid a fost o decizie absolut abuziva pentru ca nu s-au luat in calcul veniturile absolut sigure obtinute in urma promovarii. Adica fix ce se face acum la Hermanstadt si Petrolul. Gruparea Coldea-Kovesi a sperat in felul asta sa sparga galeria Rapidului in mai multe grupuri care sa se dusmaneasca intre ele. Nu le-a iesit iar Rapidul a revenit lejer in prima liga, in mod cert mai puternic decat cu Moraru.

Tu realizezi ca ăștia au inventat și e-mailul ăla de la UEFA, un fake cusut cu efectiv cu ața albă!

Vezi toate comentariile (44)
Comentează