FOTBAL  »  Superliga  »  POLI IAȘI DIN NOU ÎN „A”

ANALIZĂ Portretul lui Poli Iași, campioana din Liga 2 » Au avut bani, know-how, „biciul” antrenorului și fotbal

Gazeta prezintă portretul campioanei ligii secunde Poli Iași, care a condus cu lejeritate ostilitățile la matineu. Bonus: 11 motive pentru care moldovenii au promovat la pas.
Gazeta prezintă portretul campioanei ligii secunde Poli Iași, care a condus cu lejeritate ostilitățile la matineu. Bonus: 11 motive pentru care moldovenii au promovat la pas.

Articol de , - Publicat miercuri, 24 mai 2023 12:22 / Actualizat miercuri, 24 mai 2023 12:59

Gazeta prezintă portretul campioanei ligii secunde, Poli Iași, echipă care a condus cu lejeritate ostilitățile la matineu. Bonus: 11 motive pentru care moldovenii au promovat la pas.

Politehnica Iași este campioana Ligii a 2-a în ediția 2022-2023. Play-off-ul l-a avut la discreție, a știut când să apese accelerația, după un sezon regulat început cam lent. Și-a asigurat promovarea directă de timpuriu, apoi și-a securizat prima poziție în clasament cu două runde înainte de final. 

Primarul trimis în judecată de DNA a avut ideea lui Hagi, cu 7 ani mai devreme: „Am vrut să scot cantonamentele. Milevski juca numai șprițat, stătea cu lada de bere sub pat”
GSP LIVE
Primarul trimis în judecată de DNA a avut ideea lui Hagi, cu 7 ani mai devreme: „Am vrut să scot cantonamentele. Milevski juca numai șprițat, stătea cu lada de bere sub pat”

Beneficiind de condiții financiare, și nu numai, cum nu a avut nici când juca în Liga 1, cu un buget și un lot net superioare adversarelor, Poli a confirmat așteptările și a promovat fără probleme în elită. 

Gazeta Sporturilor vă prezintă 11 dintre principalele elemente care au dus la îndeplinirea obiectivului de către moldoveni.

1. Pârtie pentru Liga 1

Iași a avut un culoar excelent. Echipele retrogradate în 2022 din prima divizie fie s-au desființat (Clinceni și Mediaș), fie au fost în degringoladă (Dinamo), CSA Steaua nu a căpătat drept de promovare, iar formațiile tari din „B”, Petrolul, U Cluj și Hermannstadt, au promovat vara trecută. Practic, s-a luptat singură.

2. Banii de la buget „vorbesc”

Politehnica a beneficiat în 2022 de două milioane de euro de la bugetul local, aceeași sumă fiind alocată și pentru acest an. Nu sunt multe cluburi în primul eșalon cu un asemenea sprijin financiar. Ieșenii au avut în total un buget de peste 2,5 milioane de euro, în condițiile în care din drepturile TV se adună doar câteva zeci de mii de euro.

3. Banii lui Șfaițer

Banii de la Consiliul Local Iași nu puteau fi „aspirați” fără intervențiile lui Cornel Șfaițer! Omul de afaceri și de fotbal, cu simpatii dinamoviste neascunse, a sponsorizat clubul cu 100.000 de euro și l-a împrumutat cu încă 500.000 de euro în momentele în care trebuiau îndeplinite anumite criterii pentru a fi accesate fondurile publice.

4. Sărăcia contracandidatelor

Celelalte formații din eșalonul doi au avut bugete incomparabil mai mici. De pildă, Oțelul a primit 520.000 de euro de la Consiliul Local, de patru ori mai puțin ca la Iași, Dinamo s-a milogit de suporteri și de diverși oameni de afaceri, iar majoritatea cluburilor au avut de două, trei sau chiar patru-cinci ori mai puțini bani decât cele 2,5 milioane de euro ale lui Poli.

5. Know-how

Șfaițer, care a controlat toată activitatea la club, a investit banii eficient. A dat tonul cosmetizării bazei sportive, a adus un antrenor cu ștaif și cu mână forte, Leo Grozavu, a făcut transferuri inspirate, a relaționat perfect cu vestiarul și a protejat clubul, arbitrii și capii FRF respectând-o pe Poli.

6. Condiții peste L1

Toate cele trei terenuri din Copou, cel principal și două de antrenament, au suprafețe foarte bune (una, sintetică) și sunt dotate cu nocturnă. Poli a făcut trei cantonamente în condiții foarte bune, deplasări multe cu avionul și s-a cazat inclusiv la hoteluri de patru și cinci stele.

7. Salarii uriașe pentru „B”

Titularii, ba chiar și unele rezerve, au avut salarii de minimum 4.000 de euro, retribuțiile ajungând și la 6.000 de euro și peste 6.000, în cazul lui Grozavu. Primele au fost consistente, plecând de la 200 de euro punctul și ajungând și la 1.000 de euro pentru o victorie!

8. Bani plătiți în avans!

Poli a întârziat foarte rar, câteva zile, plata salariilor. În rest, retribuțiile s-au plătit la zi, ba chiar și în avans de multe ori! Și în cazul primelor, plățile au fost făcute aproape mereu conform calendarului stabilit.

9. Achiziții din prima ligă

În Copou a fost o modă a schimbărilor permanente la nivelul lotului, vara, respectiv iarna. Din cei 34 de jucători transferați în acest sezon, 15 au fost din eșaloane de elită, din România chiar și din play-off, de la Sepsi (Vașvari, Tincu), CFR (Itu), FCSB (Musi), Rapid (Vojtus, Finica), Farul (Ion), iar printre străinii aduși s-a numărat și Jankov, prezent la ultimul Euro.

10. „Biciul” lui Grozavu

Instalat în locul lui Claudiu Niculescu, care i-a pregătit pe alb-albaștri în primele nouă runde, Grozavu a avut un parcurs bun, pierzând un singur meci. Chiar dacă jocul a suferit în câteva meciuri, calitatea exprimării a fost sensibil superioară celei din startul sezonului. Clau-gol era prea blând, juca închis, echipa era satisfăcută și cu o remiză. Leo a propus un joc ofensiv, agresiv, iar fotbaliștii și publicul au apreciat stilul său aprig.

11. Publicul

Spectatorii ieșeni au sprijinit campania de promovare, la partidele decisive din Copou, cu Oțelul Galați și Steaua, fiind prezenți aproape 9.000 de oameni. La fel, s-a umplut stadionul și cu Dinamo. În plus, Poli a avut galerie mai mereu și la duelurile din deplasare.

Staff-ul administrativ de la Politehnica Iași

  • Președinte Consiliul Director – Cornel Șfaițer 
  • Președinte executiv – Ciprian Paraschiv 
  • Manager – Florin Briaur 
  • Vicepreședinte – Dan Cojocaru

Staff-ul tehnic al moldovenilor

  • Antrenori: Leo Grozavu (principal), Mugurel Cornățeanu (secund), Radu Sardescu (antrenor portari), Ovidiu Chiribici (preparator fizic)

Lotul Politehnicii Iași

  • Portari: Jankov, Brânză, Ailenei 
  • Fundași: Martac, Kouadio, Plămadă, Katanec, Tincu, Lică, Ștefanovici, Finica, Ciaun 
  • Mijlocași: Vașvari, Telcean, Marchioni, Itu, Roman, Fr. Cristea, Mogoș, Musi, A. Dumitru 
  • Atacanți: Harrison, Vojtus, Hlistei, Ion, Istratie, Fărcaș, Hrib

Toată lumea a fost scut în jurul echipei, conștientizând că un oraș ca Iașul nu are cum să nu fie în prim-plan pe toate direcțiile, inclusiv la fotbal. Eu nu vreau ca Poli să fie un pasager în prima ligă. Iașul trebuie să fie o constantă a eșalonului de elită.

Portretul lui Poli Iași, campioana din Liga 2 » Au avut bani, know-how, „biciul” antrenorului și fotbal

Îl cunosc foarte bine pe Leo, lucrăm de mulți ani împreună și cred că putem să-l convingem să continue la Iași. Cum am reușit să-l aduc în noiembrie, cred și acum că ne putem înțelege. Ne trebuie un buget mult mai mare, jucători de calitate. Am creionat deja un buget, ne-am făcut în mare temele.

- Cornel Șfaițer, președinte Poli Iași

Trei idei de la Leo Grozavu după promovare

Portretul lui Poli Iași, campioana din Liga 2 » Au avut bani, know-how, „biciul” antrenorului și fotbal

Mi-am dorit să mă întorc în prima ligă. Deocamdată am făcut un pas mare, e foarte important să gestionăm foarte bine momentul și să știm să ne pregătim pentru prima ligă. Pentru că altfel, după bine poate să vină rapid mai puțin binele.

Îmi doresc să continuu la Iași. Și dacă îmi doresc, e clar că primul pas se face. Dar nu îmi doresc să stau la Iași ca să mă chinui. Și nu îmi doresc ca după ce ne uităm gingaș unii la alții să ne uităm apoi urât.

Băieții merită aplauze, pentru că ei au fost cei care s-au sacrificat cel mai mult. Nu le este ușor nici cu mine, nu le este ușor nici cu altele.

9 goluria marcat atacantul englez Harrison în 20 de etape, golgeterul secund fiind Hlistei cu 8 reușite și Alin Roman - 7

Poli Iași - Dinamo 4-1 » „Câinii”, umiliți în Copou

Citește și alte articole:

Un străin este aproape să se întoarcă în România: studiază mai multe oferte din Liga 1: „Cunosc bine limba. E o onoare pentru mine”
LIGA 1
Un străin este aproape să se întoarcă în România: studiază mai multe oferte din Liga 1: „Cunosc bine limba. E o onoare pentru mine”
Trimis în vacanță înainte de barajul Dinamo - FC Argeș ca să nu fie expus
DINAMO - FC ARGEȘ
Trimis în vacanță înainte de barajul Dinamo - FC Argeș ca să nu fie expus

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
forza_csms
forza_csms  •  24 Mai 2023, 15:28
Postat de nucu68 pe 24 Mai 2023, 13:36

Articol nesemnat, dar pot să jur că e scris de O. Minea Ăsta a repetat ca un papagal un an de zile că ce buget are Iașul, că ce slabe sunt celelalte echipe. Iar pentru el Liga 1 este ”elita”.

Vezi ca e semnat Eduard Apostol si Ov. Minea.

nucu68
nucu68  •  24 Mai 2023, 13:36

Articol nesemnat, dar pot să jur că e scris de O. Minea Ăsta a repetat ca un papagal un an de zile că ce buget are Iașul, că ce slabe sunt celelalte echipe. Iar pentru el Liga 1 este ”elita”.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează