FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

Adrian Porumboiu face o analiză dură a arbitrajului din Liga 1: „Înainte făceau mizerii direcționați de șefi! Acum își fac singuri de cap!”

Adrian Porumboiu
foto: Cristi Preda/GSP
Adrian Porumboiu foto: Cristi Preda/GSP

Articol de - Publicat joi, 06 mai 2021 12:00

Într-un moment în care acuzațiile la adresa arbitrilor sunt mai mari ca niciodată în ultimii ani, Adrian Porumboiu, fost ecuson FIFA și observator internațional, face o analiză arbitrajului românesc.

Meciul și acuzele violente la adresa arbitrilor. Nu există derby sau partidă importantă în care una dintre echipe, câteodată chiar ambele, să nu conteste brigada și să nu susțină că rezultatul a fost viciat de oamenii în negru. Arbitrii sunt arătați cu degetul mai mult ca niciodată. Inclusiv după FCSB - CFR 1-1, meci extrem de important în lupta pentru titlu, ambele formații s-au declarat nemulțumite.

8 derby-uri Steaua - Dinamoa arbitrat Porumboiu în a doua jumătate a anilor '80 și prima jumătate a anilor '90

În tot acest context al suspiciunilor care planează asupra corpului de arbitri, GSP l-a provocat pe Adrian Porumboiu la un dialog despre starea actuală a arbitrajului din Liga 1. Pe rând, Porumboiu a fost arbitru important în Liga 1, apoi observator, dar și patron al unui club care s-a bătut pentru titlu.

- Domnule Porumboiu, arbitrajul, raportat la acuzele care i se aduc, pare la cel mai înalt nivel al modului în care viciază un campionat! 
- Hahaha! Acum e apă de ploaie față de ceea ce se întâmpla în urmă cu 10 ani! Pe vremea aia, lucrurile erau perfecționate privind modul în care erau controlați arbitrii!

- În ce sens? 
- Înainte știam cine îi conduce!

70 de ania împlinit Porumboiu în toamna anului trecut

- Cine? 
- Cum cine? Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. Cine crede că cei care făceau nenorociri cu arbitrii nu erau în acord cu cei doi stăpâni e naiv rău de tot. Cei doi îi conduceau, îi direcționau și totul se făcea prin interpuși.

Adrian Porumboiu: „Burleanu? Nu știu, are o mină nevinovată...”

- Interpușii fiind cine? 
- Șefii Comisiei Centrale. Cei care s-au perindat în acea vreme!

- Și acum cine îi conduce? 
- Acum sunt pe cont propriu... hahaha... Își fac singuri de cap!

4e locul ocupat de Porumboiu în ierarhia celor mai buni arbitri din istoria fotbalului românesc, într-o anchetă realizată de GSP în 2013, pe baza tuturor performanțelor reușite de fiecare în parte. Pe podium am fost Rainea, Igna și Crăciunescu

- Burleanu credeți că are vreo implicare? 
- Nu știu ce să zic! Afișează o mină așa, nevinovată, dar în spatele acestei măști cred că ar trebui să punem multe semne de întrebare, nu să luăm de bună figura asta de om nevinovat. Acum mai e ceva. Cred că majoritatea sunt și foarte, foarte slabi. Apoi, corpul observatorilor e penibil. 90 la sută dintre ei n-au fost arbitri, au fost trecători în profesia aceasta, iar acum sunt puși să-i învețe pe cei tineri. Păi, ce să-i învețe dacă ei au fost slabi?

- CFR și FCSB se acuză reciproc de faptul că beneficiază de arbitraje favorabile. Care dintre cele două vi se pare că are dreptate? 
- Cred că arbitrii trebuie împărțiți în câteva categorii.

Adrian Porumboiu: „Unora le e frică de Gigi, alții se raportează la relația Burleanu-Dâncu”

- Așa! 
- Prima: cea din care fac parte cei cărora le e frică de gura lui Gigi Becali și atunci arbitrează cu teamă când sunt delegați la jocurile FCSB-ului. Atenție, le e frică de gura lui Gigi Becali, nu de cea a lui MM. Stoica vorbește degeaba, arbitrii nu-l iau pe el în seamă, dar pe Becali, da. Apoi, ajungem și la CFR! E în ADN-ul acestei echipe să aibă intrare la arbitri și să-i manevreze. Nu e exclus să poată să facă acest lucru prin relația extrem de apropiată pe care Vasile Dâncu o are cu Burleanu, de-asta am spus că figura aia de om nevinovat a șefului FRF poate păcăli pe multă lume.

- Mai există și vreo altă categorie? 
- Da, cea în care se află majoritatea arbitrilor. Cea în care sunt cei slabi, foarte slabi și cei care nu știu ce caută în această profesie!

- Spuneți că valoarea lor e mai slabă ca niciodată, dar în acest moment arbitrajul românesc e la cel mai înalt nivel, are doi "centrali" în Elite Class și amândoi, Hațegan și Kovacs, vor fi și la Euro! 
- Sunt doi arbitri care arbitrează foarte bine afară, unde partidele sunt mai ușor de condus și unde au și VAR. E simplu așa, dar aici, unde meciurile sunt greu de dus, unde există intrări mult mai dure, faze mai încâlcite și nu mai au posibilitatea să revadă duelurile, fac și ei meciurile praf. Oricum, despre ei am spus tot timpul, la vremea respectivă, că erau arbitrii CFR-ului. Mereu au fost așa.

Adrian Porumboiu: „Vassaras e principalul vinovat”

- Lui Vassaras îi găsiți vreo vină? 
- Cea mai mare! Singurul lui merit e că i-a urcat pe cei doi pe plan internațional fiindcă are intrare la UEFA. În rest? Zero barat! A crescut vreun arbitru? I-a instruit bine pe cei de aici? Vi se pare că există vreun progres real al "centralilor" din Liga 1? Bine, nici n-ar avea cum să fie altfel, o comisie nu poate fi condusă din Grecia. Stă plecat, nu-l interesează, iar FRF îi permite.

- Nu e ciudat că spuneți că arbitrii încă s-ar preta la astfel de jocuri de culise, mai ales că acum s-au specalizat metodele prin care pot fi descoperite și dovedite anumite discuții și anumite relații? 
- Hahahaha... Chestiunea asta e ca o mică furtună de primăvară. Păi, hai să ne întoarcem în trecut. Înainte de '89 a existat acel mega scandal, cu arestări de arbitri. S-au oprit nenorocirile? Nu, mai ales că ăia care meritau cu adevărat să fie săltați au fost lăsați în pace! La fel ca și acum 10 ani. Au picat cei de la FC Argeș, în rest ați mai auzit de cineva? Deci să înțelegem că toate mizeriile din arbitrajul românesc au fost făcute doar de Penescu și de Argeș? E comedie mare de tot. Cei de la CFR luau titlurile pe bandă rulantă, ajutați de arbitri, și la închisoare a ajuns Penescu. Dar nu se putea atinge nimeni atunci de CFR!

- Bun, dar.. 
- Și apropo de metode, că s-au specializat cei care îi caută pe cei corupți. Păi, credeți că cei care se pretează la astfel de lucruri nu s-au specializat și ei? Sunt mereu cu un pas înaintea tuturor!

Adrian Porumboiu: „CFR a luat 3 titluri cu nenorociri”

- În concluzie... 
- Eu, sincer, în momentul de față nu văd mai degrabă o gașcă de pungași, dacă mă refer la tot lotul de arbitri, ci foarte mulți "centrali" și asistenți slabi. Fac greșeli din necunoaștere, din lipsă de experiență, însă și din lipsă de personalitate. Evident că, acolo unde există o breșă și arbitrul e slab de înger, unii au intrare și nu se dau la o parte din a specula. Rețineți ce vă spun! Orice domeniu de activitate în care se învârt sume mari va fi virusat de cineva care va încerca să dribleze și legea. Așa și la fotbal! Doar metodele se schimbă. În trecut, arbitrii, cum v-am spus, aveau protecție de sus și nu riscau nimic, tocmai din acest motiv făceau adevărate jafuri.

Adrian Porumboiu face o analiză dură a arbitrajului din Liga 1: „Înainte făceau mizerii direcționați de șefi! Acum își fac singuri de cap!”
Istvan Kovacs (al doilea din dreapta) a fost mereu considerat arbitrul de casă al lui CFR Cluj

- În concluzie, CFR sau FCSB are motive să se plângă mai mult? 
- Istoria recentă nu-i poate permite CFR-ului să arunce vina pe arbitraj. Când iei 3 campionate cu nenorociri, decența trebuie să-ți spună să stai în banca ta și să nu deschizi gura despre arbitraje.

Din tot lotul de arbitri care există acum în Liga 1, e unul singur, rețineți, unul singur, care știe să facă diagonala perfect, e vorba despre Istvan Kovacs. În rest, toți sunt deficitari, ceea ce e foarte, foarte grav, fiindcă e o chestiune elementară.

L-am înjurat atâția ani pe Colțescu, dar am tăria să recunosc că în momentul de față are cele mai bune prestații dintre toți. Și fix acum, când produce arbitraj excelent, Vassaras l-a scos de pe lista FIFA.

Tinerii arbitri nu sunt instruiți fiindcă n-are cine să-i învețe. Feșnic părea un mare talent, am crezut că rupe norii, însă a ajuns să arbitreze într-o lentoare și are o atitudine sfidătoare și superficială de zici că are cel puțin 3 Mondiale în carieră. Păcat, mare păcat!

Citește și alte articole despre Liga 1:

De ce n-a mai dat Iordănescu indicații în finalul derby-ului cu FCSB: „Al patrulea arbitru chiar mi-a spus asta”

Ghinioanele se țint lanț de olteni! Ouzounidis, forțat să improvizeze în Sepsi - Craiova: încă un fotbalist important s-a accidentat

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
parpalache
parpalache  •  07 Mai 2021, 11:50

Domnu Udrea!Vad ca te-a pus la treaba MM Stoica!In doua zile trei„soparle” impotriva CFR-ca ca arbitri,ca umbla la jucatorii adversi!!!Ei si nu fcsb,cei care detin„licenta”in chestii d-astea!Pai cum vii tu domnu Udrea sa ni-l scoti in fata tocmai pe nea cocean asta cand e vorba de...CFR,cu care a avut conflict deschis atatia ani,ca de ce nu l-a lasat si pe el sa ia titlul?Porumboiu!Care facea blaturile cu Becali la...masa de pocher!L-a„transferat”la Steaua lui Becali pe jucatorul Valentin Badea exact a doua zi dupa un Viitorul Vaslui-Steaua(lui Becali)=0-4(!)din ultima etapa-rezultat in urma caruia echipa lui Becali a devenit campioana,iar antrenorul Mircea Rednic si-a dat demisia de la echipa lui Porumboiu!Ulterior Becali mai si radea de el-in direct la GIGI SPORT1-”Ba,asta e asa de prost la pocher, ca il furi la ochi si el nu se prinde”!Pe astia ii slujesti tu domnu Udrea?

tororosso
tororosso  •  06 Mai 2021, 14:11

Baronii ai noștri ca brazii (Porumboiu și alții).Deși n-au performat niciodată ei se transformă în agenți electorali. La ei acasă fac pe zbirii și față de conducerea FRF sunt mielușei. Fac toate astea pentru avantaje meschine. Majoritatea covârșitoare provine din rândul foștilor arbitri. De aici și interesul pentru controlul echipelor. Niciunul n-a jucat fotbal nici măcar la nivelul ligii secunde. Cu toate astea decid. Din păcate o fac în detrimentul fotbalului. Situația este demult prezentă. Ea nu va înceta atâta timp cât interesul personal prevalează .

remarque
remarque  •  06 Mai 2021, 13:43

sa zicem ca e cum zice Porumboiu. Ca Vaslui era cea mai buna echipa din Romania in acei ani. Pentru ca in fond asta spune. Ok. Si atunci de ce in cupele europene nu si-a dovedit valoarea? L-a lovit Paszkany sub centura si acolo? Ce l-a oprit sa aiba rezultate acolo? GSP e groaznic de partizan. Eu nu-s suporter al franelor, dar nu pot sa nu observ subiectivismul redactorilor de la aceasta publicatie. Franarii au confirmat in Europa, cu exceptia dublei cu Dudelange, nu s-au facut niciodata de ras. Dimpotriva, as spune ca si-au depasit mereu conditia, ceea ce e meritoriu. Ok, CFR nu place. Dar ravna cu care se murdareste acest club e demna de o cauza mai buna. Am ajuns sa detest FCSB si Craiova tocmai pentru modul in care arunca cu noroi in frane. Jucati fotbal, invingeti CFR-ul si castigati in Europa. Nu deranjati pe nimeni facand asta. E musai sa tot publicati frustrari? Statisticile trunchiate si evaluarile subiective nu inseamna profesionalism in jurnalism.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează