FOTBAL  »  Superliga  »  CRAIOVA

EXCLUSIV Poveștile „Craiovei Maxima”, golul contra lui Mourinho și dragostea oltenilor pentru „Știința”: „Stăteau 15.000 de oameni la porți și aveam 40.000 în tribune”

Fanii olteni umpleau stadionul la fiecare meci
Fanii olteni umpleau stadionul la fiecare meci

Articol de , - Publicat marti, 26 mai 2020 18:33

În timpul pandemiei, Eugen Neagoe (52 de ani) a urmărit meciuri înregistrate, peste care n-a avut timp să mai dea de multă vreme.

Pe lângă cele actuale, de la fostele echipe pe care le-a pregătit, Eugen Neagoe a urmărit și câteva partide de referință pentru el în tricoul celor de la Universitatea Craiova: 

„Sunt multe jocuri care mi-au rămas în memorie. Unul dintre ele e împotriva Stelei, în aprilie 90. O victorie senzațională, 2-0 la Craiova. La acel meci, Hagi a primit roșu la finalul primei reprize. Cu Dinamo au fost câteva meciuri frumoase, în 88 și 89 când am câștigat 1-0 la Craiova. Un Dinamo foarte bun, printre cele mai bune echipe din istoria clubului. Cu Mircea Lucescu antrenor. Și să nu uit un meci cu FC Argeș, tot înainte de Revoluție. Cred că au fost 40.000 de oameni pe stadion"
- Eugen Neagoe

Golul contra lui Sir Bobby Robson și Mourinho rămâne special 

Fostul atacant al oltenilor își aduce aminte ce atmosferă era atunci în Bănie, însă nu uită nici perioada de la Ferencvaros, unde a adunat un titlu, o Cupă și o Supercupă.

 „A fost o atmosferă senzațională, ceva fantastic. Mai ales că nu jucam cu Dinamo, Steaua sau Victoria București, echipele care aparțineau de ministere și care nu erau bine primite la Craiova. Au fost mecuri și la Ferencvaros, când am învins-o pe Porto cu Bobby Robson antrenor și Mourinho secund. 2-0 la Budapesta, am și înscris atunci în poarta lui Vítor Baía. Multe amintiri frumoase"

15.000 de oameni în afara stadionului 

Eugen Neagoe își amintește duelurile contra rivalelor din București, meciuri la care erau peste 10-15.000 de oameni care nu mai aveau loc pe stadion.

„Am jucat 9 ani la Craiova. Știu bine ce e acolo. E o emulație incredibilă, ceva fantastic. Înaintea meciului din 90 contra Stelei, am ajuns la stadion cu o ora și 40 de minute înaine. Porțile erau închise. În afara stadionului erau 15.000 de suporteri. Și noi când am ajuns la vestiare am întrebat de ce nu se deschid porțile stadionului. Pentru că stătea lumea pe străzi. Oamenii de ordine râdeau. Și ne-au spus: «nu avem ce să deschidem. Am închis porțile pentru că stadionul este plin» . Chiar nu se mai poate intra. Cred că erau 40.000 de oameni în tribune. Când am ieșit să vedem terenul, era plin de fumigene, petarde. Efectiv nu se mai vedea nimic"
- Eugen Neagoe

„Aveam caietele pline cu numele jucătorilor din Craiova Maxima”

Craiova este printre puținele orașe din România unde localnicii nu susțin în majoritate echipele mari din București: Steaua și Dinamo. Iar Eugen Neagoe explică de unde vine pasiunea oltenilor pentru „Știința”. 

„E adevărat. În Craiova 90% din populație susține Universitatea. Nu mă întrebați care e Universitatea, pentru că e păcat ce se întâmplă. Să ai două echipe în același oraș cu același nume. Nu-i normal!", și-a început tehnicianul discursul. 

Apoi a „girat" pentru poveștile în care oamenii foloseau pozele fotbaliștilor mari din istoria Craiovei ca loc sfânt în casă: 

Sunt adevărate poveștile cu poza lui Balaci pe post de icoană. Și eu, copil fiind, am crescut cu jucătorii Craiovei Maxima. Mergeam să văd antrenamentele echipei mari. I-am avut ca idoli. Îmi aduc aminte, că și eu, fiind la școală, aveam caietele pline cu numele jucătorii Craiovei Maxima. Scriam primul 11 la fiecare meci, scorul, data și marcatorii. Absolut tot! Probabil de asta am și ajuns antrenor. Nu știu pe unde mai am acele caiete, cu siguranță sunt pe undeva pe acasă".

4 titluria adunat Universitatea Craiova în istorie, ultimul în 1991

„Eram obișnuiți cu atmosfera asta. Așa jucam majoritatea jocurilor de la Craiova. Îmi aduc aminte un meci contra Farului, am câștigat în minutul 87 cu golul lui Săndoi. La fel, peste 35.000 de spectatori. Era ceva normal. Pentru noi, 10.000 de spectatori erau puțini”
- Eugen Neagoe 

„La Craiova au fost 3 generații foarte bune. Cea cu Nelu Oblemenco, Petre Deselnicu, Țarălungă, Sandu Boc. Mulți jucători valoroși. Apoi perioada Craiovei Maxima. Cu două titluri. Și apoi generația mea, cu un campionat și două cupe. Cei din Craiova Maxima erau mai valoroși, au avut rezultate bune și în cupele europene. Noi n-am reușit asta!" 
- Eugen Neagoe, fost atacant al Universității Craiova

Citește și alte știri despre fotbalul din Craiova:

EXCLUSIV VIDEO Eugen Neagoe, fost campion cu Universitatea Craiova, dă verdictul: „Steaua 86, peste Craiova Maxima”

Mircea Lucescu pune Craiova Maxima peste Steaua '86: „A avut adversare tari! Nu Kuusysi, nu Vejle, nu Honved!” + o lecție de pe Netflix

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
gabryel28
gabryel28  •  26 Mai 2020, 22:33

Asa venea lumea pt adevarata universitate nu pt clona mafiei psd! Acum niste nenorociti de fosti jucatori pe care i am sustinut si iubit din tot sufletul au trecut de partea unei echipe infiintate in 2013 la mogosoaia in bucuresti :(

Vezi toate comentariile (1)
Comentează