FOTBAL  »  Superliga  »  REACȚIE

Precizările TVR, după ce imaginile difuzate pe post au înfuriat un club din Superligă: „Un pamflet, secvenţe şi inscripţii care prezintă realitățile orașului”

În respectiva enimație erau scrise cuvinte obscene, inclusiv o înjurătură la adresa lui U Cluj
În respectiva enimație erau scrise cuvinte obscene, inclusiv o înjurătură la adresa lui U Cluj

Articol de - Publicat marti, 05 septembrie 2023 20:54 / Actualizat marti, 05 septembrie 2023 21:49

Televiziunea Română a oferit un punct de vedere oficial, după controversa făcută publică de fanii Universității Cluj, care s-au revoltat după ce în filmul animat maghiar „Matyas, Matyas”, difuzat pe TVR 1, au putut observa prezența unor cuvinte triviale la adresa lui „U”.

În punctul de vedere emis de TVR, postul public aduce o serie de clarificări, precizând că filmul respectiv reprezintă un pamflet și că acesta „include secvenţe şi inscripţii care prezintă realitățile Clujului din anul 2008 într-un registru caricatural”.

Punct de vedere al TVR: „Filmul de animație e un pamflet”

„Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor articole referitoare la conţinutul filmului de animație «Mátyás, Mátyás», difuzat în data de 4 septembrie 2023 pe TVR 1, în cadrul emisiunii «Maghiara de pe 1», vă transmitem mai jos punctul de vedere al producătorului executiv al Secţiei Maghiare din TVR

„Filmul de animație «Mátyás, Mátyás», cu o durată de 13 minute, este un pamflet, care are ca subiect celebrul grup statuar care îl înfăţişează pe regele Matei Corvin, realizat de artistul János Fadrusz şi care a devenit simbol al oraşului Cluj Napoca.

Dat fiind faptul că este vorba despre un film satiric, potrivit autoarei, acesta include secvenţe şi inscripţii care prezintă realitățile Clujului din anul 2008 într-un registru caricatural. Producătorii nu au avut intenţia să aducă atingere imaginii suporterilor şi Universităţii Cluj, echipa nefiind subiectul filmului”, se arată în punctul de vedere emis de Televiziunea Română, solicitat de GSP încă din cursul zilei.  

Fanii clubului din Superligă, revoltați de imaginile difuzate de TVR: „În miezul zilei, pe televiziunea națională, suntem înjurați”
GAFĂ
Fanii clubului din Superligă, revoltați de imaginile difuzate de TVR: „În miezul zilei, pe televiziunea națională, suntem înjurați”

TVR: „Nu am intenționat atingerea imaginii Universităţii Cluj”

Reprezentanții Televiziunii Române mai susțin că nu au dorit să lezeze în vreun fel suflarea „șepcilor roșii”: 

Decizia de difuzare a filmului a avut în vedere şi distincţiile obţinute, de-a lungul timpului, atât de această producţie, cât şi de autoarea Cecília Felméri - cadru universitar la secția foto/video/media a Universității Sapientia din Cluj-Napoca. 

„Mátyás, Mátyás” a fost distins, printre altele, cu Premiul pentru cea mai bună producție autohtonă la Anim est (2010) și a câștigat Premiul Municipiului Târgu Mureș la Festivalul Alter-Native (2011). În anul 2011, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2011, secțiunea cea mai bună animație.” 

Totodată, Televiziunea Română subliniază că, prin programarea şi difuzarea acestei producţii, nu a intenţionat să aducă atingere imaginii Universităţii Cluj, să jignească echipa de fotbal sau pe suporterii săi şi nici să lezeze imaginea cuiva, ci doar să ofere publicului un pamflet semnat de un regizor premiat.

- Comunicat Televiziunea Română

„În miezul zilei, pe televiziunea națională, suntem înjurați”

Fanii lui U Cluj s-au revoltat pe Facebook după ce au constatat apariția unor cuvinte triviale la adresa echipei lor într-un film animat, în limba maghiară, difuzat de TVR 1.

Luni, 4 septembrie, în timpul emisiunii „Maghiara de pe unu” de la ora 15:00, a fost difuzat filmul animat „Matyas, Matyas”. Producția de 13 minute îi aparține regizoarei Cecilia Felmeri și a fost realizată în 2010.

În animația respectivă apare un cadru cu o cabină telefonică, situată, potrivit stiridecluj.ro, în Piața Unirii din Cluj. Iar pe aceasta erau scrise cuvinte obscene, inclusiv o înjurătură la adresa lui U Cluj: „C***ă”, „P**a” și „M**e U”.

Captură foto din filmulețul respectiv (cuvintele obscene de pe cabina telefonică au fost blurate de redacția GSP):

Precizările TVR, după ce imaginile difuzate pe post au înfuriat un club din Superligă: „Un pamflet, secvenţe şi inscripţii care prezintă realitățile orașului”

Fanii celor de la U Cluj s-au revoltat și au postat un mesaj de protest pe Facebook: 

„Azi, 4 Septembrie, 2023. La ora 15:00 pe TVR, este obișnuita emisiune în limba maghiară. Nimic neobișnuit, nimic de obiectat. Se difuzează animația Mátyas, Mátyas - regizor Felmeri Cecilia. Nimic neobișnuit, dar avem de obiectat! Nimic neobișnuit, pentru că suntem obișnuiți cu incompetența presei, televiziunilor în general, celei naționale în special. De ce obiectăm? 

Suntem revoltați și ne vine să facem multe, obiectăm zicem elegant, ca să nu depășim limitele academice. Păi mă oameni buni, noi nu știm cum să reacționăm, când în miezul zilei, pe televiziunea națională, Universitatea Cluj este înjurată. 

Așteptăm sugestii din partea voastră, în comentarii și în egală măsură, suntem interesați de o poziție oficială din partea Televiziunii Naționale, în ceea ce privește această întâmplare. 

- Comunicat Șepcile roșii.

VIDEO Documentarul animat „Matyas Matyas” a fost realizat de Cecilia Felmeri

Citește și alte știri de actualitate: 

FOTO Fanii clubului din Superligă, revoltați de imaginile difuzate de TVR: „În miezul zilei, pe televiziunea națională, suntem înjurați”

CSA Steaua a finalizat programul de dezvoltare: ce echipă e prioritatea #1 + soluția pentru promovare + ușile rămân deschise pentru FCSB în Ghencea: „Cazarma 3618 trebuie să genereze și venituri”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
Chris.Dumi
Chris.Dumi  •  07 Septembrie 2023, 13:28

Realitatile orasului....*** U! Hahaha

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

nasty1
nasty1  •  06 Septembrie 2023, 09:15

Presupun ca daca scriu si eu ".*** TVR", ".*** Iohannis" sau ".*** PSD" se considera ca e un pamflet si nu ma cenzureaza GSP... :)))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

papora
papora  •  06 Septembrie 2023, 09:12

da asta ar fi....cum ţi-ai dat seama cu nivelul tău de IQ??

Vezi toate comentariile (9)
Comentează