FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Profilul lui Claudiu Niculescu: defensiv, drastic, perfect pentru minuni! Cum ar arăta primul "11" al lui Dinamo cu el antrenor

Niculescu a lăsat figura destinsă și relaxată de la conferinţă, pe teren dând faţă în faţă cu realitatea crudă de la echipă FOTO Cristi Preda
Niculescu a lăsat figura destinsă și relaxată de la conferinţă, pe teren dând faţă în faţă cu realitatea crudă de la echipă FOTO Cristi Preda

Articol de , , - Publicat marti, 25 septembrie 2018 09:00

Tactic, Claudiu Niculescu e invers decât era Florin Bratu și numirea lui ar trebui să repare apărarea dezastruoasă a roș-albilor. Claudiu e, în general, bun pentru situații de criză, e în stare să facă un lot slab să pară bun, cu organizare și cu disciplină totală.

Noul antrenor al lui Dinamo are 42 de ani și n-a antrenat mult până acum, deci nu e un tehnician cum e Rednic, spre exemplu, cu un stil clar format în timp, însă și Niculescu a arătat în experiențele pe care le-a avut ce fel de echipă creează și cum se comportă cu jucătorii.

Pare potrivit pentru starea de azi a "câinilor", mai potrivit decât era Florin Bratu, fiindcă se adaptează mai ușor la misiunea pe care și-o propune Negoiță: construirea unei formații puternice din piese de valoare medie, dintr-un lot fără vedete.

Claudiu a demonstrat la Voluntari că e în stare de așa ceva și a oferit indicii clare despre profilul său ca antrenor. La ce să se aștepte dinamoviștii?

1. Defensivă-beton, atacul plătește

Niculescu a jucat în străinătate, în Italia, în Germania și în Cipru. Cariera ca tehnician îi este influențată mai ales de experiența de la Genoa, de la începutul anilor 2000. A petrecut un an în Serie B și a deprins în Italia principii care ne fac să-i etichetăm pe unii antrenori drept defensivi. Adică apărarea contează pentru el mai mult decât orice, ideea de bază a echipei e să se organizeze încât să nu ia gol sau să încaseze cât mai puține.

Bratu proceda invers, se baza pe calitățile fotbaliștilor din atac și risca un presing îndrăzneț. Strategia lui Florin n-a mers, roș-albii au a doua cea mai slabă apărare din ligă, cu 17 goluri primite în nouă etape!

Tactica folosită cel mai des, 4-4-1-1, n-ar sugera o așezare ultradefensivă, doar că jucătorii sunt selectați dintre cei care pot să se apere. La Voluntari, în spatele vârfului juca Marinescu, de fapt un fotbalist de centrul terenului, nu un al doilea atacant. Extremele sunt, de asemenea, fotbaliști de ambele faze, nu atacanți eliberați de sarcini defensive. Toată lumea trebuie să se apere!

2
e numărul trofeelor cucerite de Niculescu cu FC Voluntari: Cupa și Supercupa României în 2017. În finala Cupei a învins-o pe Astra lui Șumudică și a lui Budescu la lovituri de departajare, după 1-1. În Supercupă a trecut de Viitorul, 1-0 

2. Vă dă afară, nu stă la discuții!

Bratu a fost violent în public în conflictul cu Nistor, și-a "masacrat" jucătorul după jocul de la Iași, într-un moment când soarta antrenorului era stabilită, era ca și demis. Până atunci tolerase toanele mijlocașului frustrat că nu fusese lăsat la FCSB. Niculescu procedează diferit, el reușește să aibă o relație civilizată cu fotbaliștii importanți.

Și când nu mai e civilizată, sacrifică jucătorii! L-a dat afară pe Adrian Bălan, golgeterul de la Voluntari, fiindcă atacantul a înjurat spre bancă după un gol marcat cu Steaua. Conducerea clubului a insistat ca Bălan să fie reprimit. "Cu riscul de a fi demis, Bălan nu mai joacă aici" a fost decizia antrenorului. L-a ținut în afara lotului din iulie până în noiembrie 2017!

"I-am și zis lui Pandele că cea mai mare greșeală pe care a făcut-o a fost să-l dea afară pe Claudiu Niculescu. E antrenor bun, se pricepe și e băiat cu bun-simț"
Gigi Becali, patron FCSB

3. Cu el și cei slabi par buni!

Câștigarea Cupei în 2017 cu Voluntari n-a fost tocmai o minune, echipa lui Niculescu a trecut de Craiova în semifinale și apoi de Astra, două formații dintre cele mai bune din campionat. Jucători de "B" sau aflați aproape de retragere păreau buni în echipa lui Claudiu. Era excelent și Mihai Popescu, care acum arată ca un fundaș de coșmar la Dinamo. Cu Popescu titular, Voluntari a remizat cu FCSB, 0-0, și l-a făcut pe Alibec să spargă ușa vestiarului.

Organizarea concentrată pe apărare îl făcea pe Mihai să pară un stoper excelent, de aceea l-a și rechemat Dinamo. Situația de la Voluntari și relația lui cu clubul s-au deteriorat când conducerea nu a urmat sfatul antrenorului, reformarea lotului cu care se câștigaseră trofee. Echipa trebuia împrospătată, fiindcă jucătorii își depășiseră și valoarea reală, și vârstele, lotul era îmbătrânit.

Dinamo și-a asumat deja că-l va asculta pe Niculescu, noul A1 și președintele David au anunțat din conferința de prezentare că urmează achiziții. "Câinii" ar trebui să se transforme curând în "italieni" capabili să adune puncte, după risipa pe care au făcut-o în nouă etape.

Cum ar arăta Dinamo cu Niculescu antrenor: Penedo - Corbu, M. Popescu, Mezague, V. Olteanu - Hanca, Gomelt, Cooper, Salomao - Nistor - Subotici

Vezi și: Claudiu, tu știi unde ai venit? Dinamo nu a mai fost în situația asta din anii '60

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (19)
magic4ever
magic4ever  •  25 Septembrie 2018, 13:51
Postat de dynamo.dresden pe 25 Septembrie 2018, 12:18

La Dinamo trebuia un antrenor cu experienta gen: Rednic,Dorinel,Pustai.

Rednic ar fi ideal, dar stie toata lumea de ce a plecat...decat Dorinel sau Pustai il prefer pe Claudiu Niculescu

dynamo.dresden
dynamo.dresden  •  25 Septembrie 2018, 12:18

La Dinamo trebuia un antrenor cu experienta gen: Rednic,Dorinel,Pustai.

popescu222
popescu222  •  25 Septembrie 2018, 12:16
Postat de mmvv80 pe 25 Septembrie 2018, 09:26

daca la Dinamo va fi asa bun cum il lauda articolul asta insemna ca nu va sta mult acolo. Cineva il va remarca si-i va oferi bani buni. Stiti cum e: caine pana la o oferta mai buna, daca nu ma credeti ... ma ve-ti crede

mda, te "v-om" crede dupa ce mai treci un pic pe la scoala primara...

Vezi toate comentariile (19)
Comentează
Close