FOTBAL  »  Superliga  »  LICENȚĂ

ULUITOR: Rădoi a fost selecționer, dar și cursant la licențele FRF, fără carnet de antrenor!

ULUITOR: Rădoi a fost selecționer, dar și cursant la licențele FRF, fără carnet de antrenor!
ULUITOR: Rădoi a fost selecționer, dar și cursant la licențele FRF, fără carnet de antrenor!

Articol de , , - Publicat luni, 23 ianuarie 2023 17:01 / Actualizat luni, 23 ianuarie 2023 17:13

FRF a pornit o adevărată tiradă la adresa tehnicienilor care nu respectă regulamentul, însă l-a acceptat pe Mirel ani la rând, în postura de antrenor al naționalei, dar și la CSU Craiova, fără ca el să aibă nici măcar calificarea minimă pentru profesia de antrenor ♦ Abia la finalul anului trecut, Lucian Burchel l-a sunat personal pe Rădoi, pentru a-l ruga să se înscrie la cursurile CNFPA, arătându-i inclusiv cum poate profita de un articol de lege care le permite anumitor sportivi de performanță să facă aceste cursuri fără a avea Bac-ul, situație în care se afla și Mirel ♦ Rădoi a refuzat vehement să aplice pentru a beneficia de carnetul de antrenor, însă Pintilii, Croitoru și Chipciu s-au înscris

Croitoru suspendat. Prepeliță suspendat. Poenaru suspendat. Toți pentru faptul că s-au comportat ca antrenori principali în Liga 1, deși nu dețin licența Pro, cea care validează un tehnician pentru a antrena pe prima scenă. Lui Pintilii i s-a făcut memoriu la Comisia de Disciplină fiindcă a dat indicații și pentru că a condus antrenamentele lui FCSB în cantonamentul din Antalya, iar Eugen Neagoe a intrat și el în colimatorul Școlii de Antrenori. 

Motivul? Deși n-a putut fi înregistrat ca antrenor la Craiova, din cauza litigiului pe care îl are cu Universitatea Cluj, a pregătit echipa din Bănie în stagiul din Turcia.

Federația a apelat la o derogare ca să-și dribleze regulamentele

FRF, prin intermediul lui Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori, a pornit o ofensivă totală la adresa antrenorilor care nu se află în legalitate, însă tocmai Federația Română de Fotbal a permis în toți acești ani, în propria curte, să activeze în postul de selecționer un tehnician care nici măcar nu deținea carnetul de antrenor! Mirel Rădoi a fost promovat de la echipa de tineret la seniori în decembrie 2019. 

La acel moment, Mirel nu avea licență Pro. FRF s-a apărat și a susținut că a solicitat o derogare de la UEFA fiindcă Rădoi se înscrisese la cursurile pentru obținerea licenței Pro. Practic, FRF apela la o dispensă pentru a-și dribla propriul regulament, de la care în momentul de față nu face rabat și cere suspendări drastice pentru cei care îl încalcă.

Burchel a venit în FRF în ianuarie 2020

La doar două luni după ce Rădoi a fost instalat selecționer, Lucian Burchel a fost instalat șef al Școlii de Antrenori din cadrul FRF. Rădoi însă a continuat să rămână în funcție, deși nu doar că nu avea licență, dar în toată perioada n-a avut, și nici măcar în prezent nu are, carnet de antrenor! După ce a plecat de la echipa națională, Rădoi a fost angajat în vara trecută la CSU Craiova. 

Și n-a avut nicio problemă să antreneze, să dea indicații și să se comporte ca un "principal", deși nu deținea nici măcar calificarea de bază pentru această meserie de antrenor: CARNETUL!

FRF a încercat să-l bage în legalitate pe Rădoi abia în decembrie 2022!

Deși FRF a știut despre această lipsă din documentele lui Rădoi, n-a luat nicio măsură, n-a existat nici măcar un memoriu sau o sesizare din partea Școlii de Antrenori, însă la finalul anului trecut, Lucian Burchel a încercat să-l ajute pe Mirel pentru a obține documentul respectiv. În ce mod? L-a sunat și i-a propus să se înscrie și el, după modelul Pintilii și Croitoru, la cursurile Centrului Național de Formare Profesională a Antrenorilor. 

Deși Rădoi nu are diploma de Bac, cei din FRF, care au studiat legea, au descoperit un articol care le permite sportivilor de categorie 1 și 2, conform clasificării fiecărei federații de specialitate, să se înscrie pentru a lua carnetul chiar și în lipsa Bacalaureatului. Rădoi l-a refuzat pe Burchel și a rămas în continuare fără carnet. În prezent a semnat cu Al-Tai, formație de prima ligă din Arabia Saudită, unde va putea să profeseze fiindcă legislația de acolo nu prevede același lucru ca în România, ci doar deținerea licențelor, pe care Mirel le-a dus până la capăt și a luat inclusiv Pro.

FRF l-a primit la licență, fără carnet de antrenor!

Nu doar că Răzvan Burleanu l-a angajat pe Rădoi fără ca acesta să aibă calificarea obligatorie de antrenor, impusă de legislația din România, dar FRF și-a încălcat și statutul Școlii de Antrenori în privința modului în care urmează cursurile pentru acordarea licențelor. Rădoi a făcut luat licențele C și B la Coverciano, însă în Italia nu e nevoie de carnet de antrenor atunci când aplici pentru obținerea unei licențe. Apoi, pentru licențele A și Pro, Rădoi s-a înscris la FRF, chiar când era sub contract cu această instituție, era selecționer la naționala de tineret. 

Deși nu avea carnet de antrenor, condiția obligatorie pentru a accesa un modul de licențiere, Mirel a fost acceptat. Și în ianuarie 2021 a luat testul de obținere a licenței Pro. La finalul anului trecut însă, Burchel, care era în funcție și în ultimul an în care Rădoi se afla la Pro, i-a oferit acestuia o posibilitate de a accesa cursurile CNFPA, pentru a lua carnetul de antrenor. 

Exact în situația lui Rădoi din 2018-2019, cu licență minimă primită într-o țară străină, dar fără carnet în România, se află acum Croitoru și Pintilii, care primesc suspendări și amenzi din partea comisiilor FRF. Și care au fost nevoiți să aplice la CNFPA, de unde vor lua carnetul abia în februarie 2024!

Stoichiță explică pașii, pe care Rădoi nu i-a urmat :))

În urmă cu câteva zile, comentând scandalul licențelor, Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF, a dezvăluit la Digi prin ce mod o persoană poate intra în posesia unui carnet de antrenor: "Oricine vrea să devină antrenor are nevoie de calificarea de antrenor. Cum se obține? Vă rog să fiți atenți: se obține în urma unui program de studii, cursuri în cadru universitar, care pot fi făcute în 3 ani de licență de la facultăți sau 2 ani postliceal, de la CNFPA, Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor. 

E o școală care este frecventată de toți cei care vor să fie antrenori în orice ramură sportivă din România. Că termină o facultate, că termină CNFPA, antrenorul depune aceste acte la centrul acesta în vederea eliberării carnetului de antrenor. După ce obții acest carnet de perfecționare, poți să vii la FRF, care te specializează și îți dă o gradație, licența B, sau Pro, sau care este ea și care îți dă posibilitatea de a activa la un nivel corespunzător, conform regulilor UEFA". Traseul indicat de Stoichiță n-a fost urmat de Rădoi, care însă în ultimii ani a fost antrenor principal și la echipele naționale, dar și în Liga 1.

Mirel în precedenții 5 ani

PerioadăPost ocupatLicență ProCarnet de antrenor
2018-2019Selecționer România U21NUNU
2020Selecționer RomâniaNUNU
2021Selecționer RomâniaDANU
2022CSU CraiovaDANU
2023Al-Tai (Arabia Saudită)DANU

2015e anul în care Rădoi a debutat în meseria de antrenor, la FCSB, atunci când nu avea niciun fel de licență, dar nici carnet de antrenor

2019e anul în care Croitoru a debutat ca "principal", la FC Botoșani, atunci când nu avea carnet de antrenor, dar nici licență; în prezent are licența A, dar e în continuare fără carnet, cel obținut la Chișinău fiind nerecunoscut la noi

2022e anul în care Pintilii a devenit A1 la FCSB, moment în care are carnet de antrenor obținut în Republica Moldova, dar nerecunoscut în România, plus licența B, luată tot la Chișinău și recunoscută peste tot

Dan Petrescu, indignat de cazurile Marius Croitoru și Mihai Pintilii: „Cum să antrenezi fără licență?! Doar în România se întâmplă asta. Hai să intrăm în normalitate”
ANTRENOR
Dan Petrescu, indignat de cazurile Marius Croitoru și Mihai Pintilii: „Cum să antrenezi fără licență?! Doar în România se întâmplă asta. Hai să intrăm în normalitate”
„Amendați cluburile, opriți traficul cu diplome!” » Antrenorul român acuză: „Două cluburi din Superliga mi-au cerut să le închiriez licența PRO”
ANTRENORI
„Amendați cluburile, opriți traficul cu diplome!” » Antrenorul român acuză: „Două cluburi din Superliga mi-au cerut să le închiriez licența PRO”

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (45)
francescoli1974
francescoli1974  •  24 Ianuarie 2023, 20:02

Eu as propune și probe de abilități și cunoștințe tehnico-tactice pentru jucătorii "profi" de la noi de genul preluări, șuturi, sărituri la cap,deposedari, etc și tactice(așezare în teren,marcaj,demarcaj) ,cred că majoritatea celor din liga 1 nu ar face baremul sau nu ar lua notă/calificativ de trecere.Ne luăm de antrenori că sunt slab pregătiți ceea ce este evident și scăpăm din vedere actorii principali de pe gazon.

Dobermannul
Dobermannul  •  23 Ianuarie 2023, 21:21

E normal rezultatul deocamdata. Farul a castigat la Cluj acum e randul sa castige CFR la Constanta. Armonie.

gigimarga2
gigimarga2  •  23 Ianuarie 2023, 20:18

Ca tot intreaba unii , Burchel este un fost jucator de prima liga, bun dar asta nu e relevant . Capacitatea de a structura si a transmite informatie in calitatea de antrenor îi lipseste lui Burchel ,nu faptul ca nu a fost un super jucator. În postura lui el trebuie sa identifice si sa promomeze antrenorii cu POTENTIAL formându i pe acestia. Dar cum sa facă el asta când îi lipsesc calitatile esentiale ale acestui post

Vezi toate comentariile (45)
Comentează