FOTBAL  »  Superliga  »  MERCATO

ANALIZĂ Rapid, campioana transferurilor în România » Cât au investit FCSB, Universitatea Craiova și CFR Cluj în mercato

Rapid a investit cel mai mult în transferuri în mercato-ul de iarnă. Foto: GSP.ro
Rapid a investit cel mai mult în transferuri în mercato-ul de iarnă. Foto: GSP.ro

Articol de - Publicat joi, 15 februarie 2024 18:09 / Actualizat vineri, 16 februarie 2024 00:45

GSP.ro îți prezintă o analiză a transferurilor de iarnă din Superliga, după închiderea perioadei de mercato pe 12 februarie. De departe, Rapid este campioana ierarhiei ca urmare a investițiilor realizate de către Dan Șucu și Victor Angelescu, în timp ce rivalele FCSB și CFR Cluj au încercat doar să acopere posturile deficitare.

Un aspect nefericit în ceea ce privește perspectivele fotbalului românesc este că doar 5 echipe din cele 16 ale campionatului au investit în acest sezon, acestea fiind Rapid, Universitatea Craiova, FCSB, CFR Cluj și Petrolul. Celelalte, categorie din care face parte și Dinamo, au transferat gratis.

Victor Pițurcă iese în apărarea lui Cristi Tănase: „Viața a luat-o razna în România. Dar Cristi, până la urmă, ce a făcut acum?”
CAZUL TĂNASE
Victor Pițurcă iese în apărarea lui Cristi Tănase: „Viața a luat-o razna în România. Dar Cristi, până la urmă, ce a făcut acum?”

Totodată, FC U Craiova, Oțelul Galați, Universitatea Cluj și Sepsi sunt cele 4 cluburi care au tras linie pe zero în ceea ce privește bilanțul financiar, astfel că plecările și venirile s-au efectuat fără eforturi contabile.

Rapid a transferat de 2,8 milioane de euro în mercato. Mihai Rotaru, mâna adânc în buzunar pentru Ivaylo Petev

Chiar dacă se aflau pe locul 3 la start de mercato, giuleștenii nu au stat prea mult pe gânduri și au continuat seria de transferuri inițiată în vară. Orientați spre viitor și spre construirea unui lot puternic, Dan Șucu și Victor Angelescu au investit 2,8 milioane de euro pentru cele 7 achiziții bifate, cea mai scumpă dintre acestea fiind cea a lui Ermal Krasniqi de la CFR Cluj, pentru un milion de euro.

Interesant este că Rapidul s-a și despărțit de 8 jucători, din care 4 sunt împrumuturi. La capitolul încasări, doar Horațiu Moldovan a fost solvabil, Atletico Madrid achitând 800.000 de euro.

  • Ultima dată când Rapid a investit considerabil în mercato-ul de iarnă se întâmpla în sezonul 2007-2008. George Copos plătea atunci 2,55 milioane de euro pentru Joao Paulo (1,2 milioane de euro), Ranko Despotovic (1,2 milioane de euro) și Vasco Matos (150.000 de euro).

Întâmplător sau nu, în această ierarhie, Mihai Rotaru a dus-o pe Universitatea Craiova pe poziția a doua, cu o investiție de 1,15 milioane de euro rezultată din nou adușii Anzor Mekvabishvili (750.000 de euro), Jalen Blesa (165.000 de euro) și, surprinzător, Denil Maldonado care este împrumutat din Honduras pentru 200.000 de euro. Din plecări, oltenii nu au încasat.

Pe locul 3 se află FCSB. Așa cum a spus-o încă de anul trecut, Gigi Becali a preferat să „plombeze” prin transferurile lui Baba Alhassan (600.000 de euro), Luis Phelipe (200.000 de euro) și Nana Antwi (100.000 de euro). O dezamăgire pentru fani, dar și „pentru conturi” a fost reprezentată de plecarea lui Andrea Compagno, care per total a însemnat deficit pentru roș-albaștri. Doar 120.000 de euro au plătit chinezii de la Tianjin Jinmen Tiger.

Bursa transferurilor la Rapid

  • ANTRENOR: Cristiano Bergodi (confirmat)
  • VENIRI: Ermal Krasniqi (CFR Cluj), Borisav Burmaz (Vozdovac), Florent Hasani (KF Tirana), Damjan Djokovic (FCSB), Marian Aioani (Farul), Cătălin Vulturar (Lecce), Jakub Hromada (Slavia Praga)
  • REVENIRI: Andrei Ciobanu (Poli Iași)
  • PLECĂRI: Juvhel Tsoumou (liber), Borja Valle (Ponferradina), Andrei Ciobanu (FC Voluntari), Ștefan Pănoiu (împrumut la U Cluj), Al. Stan (împrumut CS Mioveni), Horațiu Molodvan (Atletico Madrid), Cătălin Vulturar (UTA), Kevin Soni (Hapoel Ierusalim)

Top celor 5 cluburi din Superliga care au cheltuit

LocClub

Cheltuieli (milioane euro)

Număr sosiri

Încasări (milioane euro)

Număr plecări

Balanță (milioane euro)

1Rapid

2,8

7

0,8

8

-2

2Universitatea Craiova

1,15

5

-

7

-1,15

3FCSB

0,9

3

0,12

3

-0,78

4CFR Cluj

0,52

8

1

9

0,48

5Petrolul Ploiești

0,23

9

-

10

-0,23

 * în analiză nu a fost luat în calcul transferul lui Claudiu Petrila la Rapid, întrucât jucătorul evoluează din vară în Giulești sub formă de împrumut (500.000 de euro). Extrema a fost achiziționată definitiv la începutul acestei luni pentru încă 250.000 de euro.  La capitolele veniri și plecări nu au fost trecuți și jucătorii care au revenit la echipă și au plecat în aceeași perioadă de transferuri. De asemenea, nici jucătorii care au fost transferați pentru echipa a doua a clubului

5,6 milioane de euroau cheltuit cluburile din Liga 1 în această iarnă

Farul, profit de 6,23 milioane de euro. CFR Cluj, pe plus după plecarea lui Krasniqi

După ce a conștientizat reculul generat de titlul cucerit în vară, Gică Hagi și-a propus să își umple conturile prin vânzarea de jucători. A obținut nu mai puțin de 6,23 milioane de euro ca urmare a plecărilor lui Adrian Mazilu (3 milioane de euro - Brighton), Enes Sali (2,78 milioane de euro - Dallas), Andrei Artean (50.000 de euro - Apollon Limassol) și Marian Aioani (400.000 de euro - Rapid).

FC Hermannstadt, cu 600.000 de euro, respectiv FC Voluntari (500.000 de euro) și CFR Cluj (480.000 de euro) îi urmează pe dobrogeni în clasamentul profiturilor din Liga 1.

Formația din Gruia a fost printre cele mai active pe piața transferurilor din cauza rezultatelor dezamăgitoare pe care le-a avut cu Andrea Mandorlini pe bancă. A investit 520.000 de euro în trei jucători din cei zece aduși - Peter Michael, Kader Keita și Aly Abeid, dar a luat milionul „dintr-un foc” prin vânzarea lui Krasniqi.

  • FC Botoșani a făcut cele mai multe mutări: 13 jucători a adus Valeriu Iftime pentru a se salva de la retrogradare, în timp ce 7 și-au făcut bagajele.
Match Quiz Manchester City - Chelsea

Ești expert în Premier League? Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul Manchester City - Chelsea și ia-ne premiile!

VIDEO. Cristiano Bergodi vrea fanii aproape de Rapid

Citește alte știri din Liga 1:

Cristiano Bergodi, amuzat de declarațiile lui Gigi Becali: „Pe mine mă face să râd, au adus artificiile, gata!” » Ce spune despre problemele de lot și de  strategia de transferuri
RAPID
Cristiano Bergodi, amuzat de declarațiile lui Gigi Becali: „Pe mine mă face să râd, au adus artificiile, gata!” » Ce spune despre problemele de lot și de strategia de transferuri
Eșecul cu Rapid a zdruncinat lucrurile la CFR Cluj » Mutu, băgat în ședință de Varga: „Am avut o discuție!” + Fotbalistul amendat
CFR Cluj
Eșecul cu Rapid a zdruncinat lucrurile la CFR Cluj » Mutu, băgat în ședință de Varga: „Am avut o discuție!” + Fotbalistul amendat

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (16)
nautilus
nautilus  •  17 Februarie 2024, 01:15
Postat de oscarduarte pe 16 Februarie 2024, 20:06

Dar alea 5 articole nu fac altceva decât sa ne zica ce prostii a mai spus Gigel. Dar na ce ca sa-i faci miss *** giulestina e la moda acum.

Te agiți ca sucurile acidulate! fîcîsîbî nu este Steaua și nici nu va fi, în veci vecilor! Așa să ne ajute Dumnezeu!!!

oscarduarte
oscarduarte  •  16 Februarie 2024, 20:06
Postat de nautilus pe 16 Februarie 2024, 08:12

"Cel mai mare patron din istoria fotbalului balcanic"....te referi la ciobanul fariseu și parșiv poreclit gigică?!? Nu este zi de la Dzeu fără ca gsp să nu scrie 5-6 articole despre "războinicul luminii"!!!

Dar alea 5 articole nu fac altceva decât sa ne zica ce prostii a mai spus Gigel. Dar na ce ca sa-i faci miss *** giulestina e la moda acum.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Silver1953
Silver1953  •  16 Februarie 2024, 13:48

Vorbesti prostii , autorule ! Deocamdata , Sucu nu a castigat NIMIC ca sa fie cel mai tare !

Vezi toate comentariile (16)
Comentează