FOTBAL  »  Superliga  »  BECALI AFIRMASE CĂ "SCĂPĂM DE RAPID, SE FACE CAMPIONATUL MAI ALB"

Rapid: "Măcar acum CNCD să sancţioneze manifestările rasiste ale lui Becali"

Articol de GSP - Publicat marti, 16 martie 2010 00:00

Clubul Rapid, prin semnătura preşedintelui Ion Taban, a emis azi un comunicat către site-ul gsp.ro, prin care îşi explică poziţia referitoare la afirmaţiile lui Gigi Becali, care declarase recent că "Să vezi ce ne supărăm că retrage Copos Rapidul din campionat. Scăpăm de ei, se face campionatul mai alb".

Iată comunicatul integral:

"Protestăm şi de această dată, cu toată fermitatea, împotriva afirmaţiilor cu tentă explicit rasistă făcute de către domnul Gigi Becali ieri, 15 martie, când a declarat că, dacă Rapidul s-ar retrage din campionat, „scăpăm de ei, se face campionatul mai alb”.

Considerăm că asemenea afirmaţii reprezintă nu numai un afront nemeritat la adresa clubului Rapid, ci şi un pericol real pentru climatul democratic românesc, deoarece:

-    Afirmaţia sus-menţionată nu reprezintă un incident izolat, ci o constantă a comportamentului public din ultima vreme al domnului Gigi Becali.

-    Absenţa oricărei măsuri luate împotriva comportamentului rasist practicat de către domnul Gigi Becali pe faţă şi în mod constant contribuie din plin la consolidarea convingerii conform căreia dispreţul faţă de lege şi de morală se bucură de o largă toleranţă în România şi, pe cale de consecinţă, poate fi manifestat de către oricine fără nici o teamă de vreo eventuală măsură punitivă.

-    Domnul Gigi Becali – europarlamentar, fost candidat la Preşedinţia României, preşedinte al unui partid politic – reprezintă, totuşi, un model pentru unii dintre români, în special pentru unii tineri, care, luând exemplul său, vor considera că atitudinile rasiste, xenofobe şi suburbane sunt normale şi tolerabile de vreme ce un personaj cu un asemenea statut public adoptă, fără teamă de sancţiune, un astfel de comportament.

-    Afirmaţiile rasiste pe care sus-numitul le face constant la adresa clubului Rapid sunt în mod evident părtinitoare, de natură să vicieze, o dată în plus, climatul şi aşa tensionat al fotbalului românesc, în condiţiile în care compoziţia etnică atât a echipelor din campionatul nostru, cât şi a galeriilor acestora este foarte asemănătoare.

În ciuda faptului că am solicitat în repetate rânduri forurilor competente – fie ele din spaţiul public sau din fotbalul românesc – să aplice legea în cazul manifestărilor amintite mai sus, care se dovedesc a fi din ce în ce mai numeroase şi mai virulente, constatăm cu îngrijorare că de fiecare dată ele au fost tratate cu o toleranţă inexplicabilă.

Prin urmare, solicităm din nou, în modul cel mai categoric, ca forurile competente din Federaţia Română de Fotbal şi din Liga Profesionistă de Fotbal să sancţioneze cu promptitudine şi cu severitatea cuvenită, conform prevederilor legii, declaraţiile domnului Gigi Becali.

Sperăm de asemenea că măcar de această dată Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării îşi va onora obligaţiile prevăzute prin lege şi va sancţiona manifestările publice frecvente de intoleranţă rasială ale domnului Gigi Becali. Ne exprimăm speranţa că măcar de această dată această autoritate publică va adopta măsuri convingătoare care să pună capăt acestui comportament.

Ion Taban

Preşedinte C.A. S.C. FC Rapid S.A."

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (18)
 •  17 Martie 2010, 08:48

latifundiarul care a rupt gazeta in public,care ii besyeleste mereu pe unii cronicari de-ai sai,dar il linguseste pe unul de la gsp noum,se vede de la o distanta platit pnetru cadelnita,este de neatins.te pui cu mafiotul...

 •  16 Martie 2010, 17:33

Iar daca vom scapa de steaua (prin gigi) si dinamo (prin victor si ioan), campionatul ROMANIEI va fi mai sanatos, adica vom scapa de toti tantarii astia obositi, ce au nenorocit fotbalul si spiritul romanesc. M.ulta U.rare (de bine) I.E. adresata clanului fecali... pfu... deja pute...

 •  16 Martie 2010, 16:28

Din pacate traim in Romania, iar fotbalul este condus de militianul Dragomir si de nashul Sandu. Deci sunt sanse minime ca becali sa fie sanctionat pt. jigniri repetate si nefondate.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează