FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

EXCLUSIV Daniel Sandu, șeful departamentului de scouting de la Rapid, povesteşte cum a ajuns Albion Rrahmani în Giuleşti: „L-am urmărit în 10 meciuri”

Kosovarul Rrahmani are un început excelent la Rapid: 4 goluri în primele două meciuri!
Kosovarul Rrahmani are un început excelent la Rapid: 4 goluri în primele două meciuri!

Articol de - Publicat miercuri, 27 septembrie 2023 16:12 / Actualizat miercuri, 27 septembrie 2023 16:23

Daniel Sandu, șeful departamentului de scouting de la Rapid, a vorbit în exclusivitate pentru GSP.RO despre Albion Rrahmani, vârful care face senzație în Superligă.

„Mi-a atras atenția la meciul retur cu CFR, de la Cluj, chiar dacă FC Ballkani, echipa lui, a pierdut cu 1-0 și el nu a marcat”, a dezvăluit șeful departamentului de scouting al Rapidului cum a fost prima „întâlnire” cu Albion Rrahmani. 

Dan Șucu, discurs categoric: „Sunt total în dezacord cu ceea ce face FCSB. Toată lumea s-a plictisit de această șmecherie!”
RAPID
Dan Șucu, discurs categoric: „Sunt total în dezacord cu ceea ce face FCSB. Toată lumea s-a plictisit de această șmecherie!”

Meciul respectiv a avut loc în Gruia pe 3 noiembrie 2022, iar 9 luni mai târziu, tânărul atacant kosovar semna pe trei ani pentru Rapid, devenind extrem de repede atracția numărul 1 a SuperLigii, cu 6 goluri marcate în 3 meciuri și jumătate.

Rapid l-a urmărit în 10 meciuri pe Albion Rrahmani, înainte să-l transfere

„Am văzut acel joc la televizor și am început să mă interesez de el. Nu era greu dacă te uitai după cei mai buni marcatori din Europa. Plus că noi căutam genul acesta de atacant pentru sistemul 3-5-2 pe care voia să-l implementeze Adrian Mutu. Dar ulterior am văzut că putea să joace și în sistemul cu un vârf. Așa am început să-l urmărim, să ne interesăm de el, nu doar ca fotbalist, dar și ce fel de om este, pentru că asta contează enorm pentru noi, când alegem un jucător. 

Am luat referințe de la colegi de-ai lui. Mirlind Daku, pe care am vrut să-l luăm, ne-a și zis: «Luați-l că este foarte bun!»”, a continuat Sandu, care are un master în management sportiv la Bordeaux, obținut în 2018. Rrahmani a fost urmărit câteva luni, la 10 meciuri

Apoi, prin iulie 2023, s-a luat legătura cu cei doi impresari kosovari ai jucătorului. Lui Albion i-au fost trimise câteva filmulețe cu Rapid, cu atmosfera din Giulești. El era în acea perioadă în tratative cu echipe de prim rang din Portugalia și din Cehia, dar până la urmă a acceptat oferta Rapidului. 

„Venea mai repede, dar ne-au rugat cei de la Ballkani să-l lăsăm să joace și cu FC Larne în Conference League, unde a marcat câte un gol în ambele întâlniri”, a continuat Daniel Sandu.

Cum arată circuitul transferurilor la Rapid » Dezvăluiri din interior: „Stăm ore întregi închiși în birou” + Ce mutări se pregătesc în vară
RAPID
Cum arată circuitul transferurilor la Rapid » Dezvăluiri din interior: „Stăm ore întregi închiși în birou” + Ce mutări se pregătesc în vară

Tratativele au mers foarte bine, ambele porți au fost mulțumite și, pentru 600.000 de euro, Albion a devenit jucătorul giuleștenilor pentru următorii 3 ani. 

O investiție care se anunță explozivă, kosovarul de numai 23 de ani dovedind calități speciale de marcator și nu numai. Are deja 3 "duble" și un assist în numai trei partide și o repriză în SuperLigă.

Scouting cu studenți străini la Rapid

Departamentul de scouting al Rapidului are o strategie specială, datorită lui Daniel Sandu, care a învățat multe în străinătate, în Franța sau Belgia, unde a lucrat în practica pentru master la Institutul de fotbal de la Bruxelles. Unde a fost atras mai mult de partea de scouting decât de cea de marketing. 

„Noi, la club, cam toți facem parte din departamentul de scouting. Ne ajută și Ionuț Voicu, dar și antrenorii de la grupele de juniori, care ne semnalează jucători interesanți. Așa am ajuns să avem o bază de date cu 600 de seniori și peste 100 de juniori pe care i-am văzut măcar o dată. Sita cerne, analizăm, urmărim jucătorii, ajungem la 10-15 variante pe fiecare post, după care, în ultimă fază, rămân 3-4, pe care îi propun conducerii. 

Așa am ajuns să-l propun pe Rrahmani, care avea toate datele pe care le căutam. Discutăm, observăm și în funcție de ceea ce se dorește și de posibilitățile financiare, decidem care este cel cu care începem discuțiile. Cum spuneam, e o muncă de echipă”, a explicat Sandu.

Daniel Sandu, șeful departamentului de scouting de la Rapid, povesteşte cum a ajuns Albion Rrahmani în Giuleşti: „L-am urmărit în 10 meciuri”
Daniel Sandu, șeful departamentului de scouting de la Rapid

Cel care a demarat un proiect inedit: „Lucrez cu câțiva studenți de la universități de profil din străinătate. Nu îi plătim, dar nici nu e voluntariat, fiindcă eu nu cred în asta. Dar le oferim posibilitatea să facă practica de care ei au nevoie, iar ulterior le dăm referințe pentru la școală. 

Acum colaborez cu studenți din Franța, Belgia, Olanda, Cehia și Polonia. Merg la meciuri, noi le plătim biletele, ne trimit date, informații. Este o activitate care se va tot dezvolta. Dacă vrem performanță, acesta este viitorul”. 

Și Daniel, care are și cel mai înalt nivel IPSO (International Professional Scouting Organisation) din Anglia, petrece „cam 5-6 ore pe zi urmărind jucători în diferite meciuri. Dar uneori mă mai duc și eu să văd partide”. Mai ales că acum se lucrează deja pentru campania de transferuri din iarnă.

Poate că a fost, până la urmă, un avantaj că actele pentru Rrahmani s-au rezolvat mai greu. A avut și el timp să se acomodeze. Și s-a ajuns aici, unde cred că noi, cei de la Rapid, suntem perfecți pentru el și el pentru noi. E nu doar un jucător de excepție, ci și un om de mare calitate.

- Daniel Sandu, șef departament scouting Rapid 

Albion e mereu cu zâmbetul pe buze. Mă mai duc să lucrez cu el la antrenamente., facem finalizare din centrări. Și cel care ajunge primul la 10 goluri câștigă. Înainte de Dinamo și de CFR l-am lăsat să mă bată, a avut el 10-8 și 10-7. Înainte de Oțelul, nu am făcut-o și n-a marcat. Acum mi-a zis că trebuie să facem asta mereu. E un jucător de mare calitate.

- Daniel Niculae, președinte Rapid

Citește și alte articole:

Cum prezintă FC Botoșani afișul meciului cu Rapid: „Știu că așa se bucură albanezii și kosovarii, dar eu i-am promis ceva surorii mele”
FC BOTOȘANI
Cum prezintă FC Botoșani afișul meciului cu Rapid: „Știu că așa se bucură albanezii și kosovarii, dar eu i-am promis ceva surorii mele”
Acționarul Rapidului crede că stadionul din Giulești este mult prea mic: „Ni s-a spus că nu sunt soluții pentru mărirea tribunei a doua”
RAPID
Acționarul Rapidului crede că stadionul din Giulești este mult prea mic: „Ni s-a spus că nu sunt soluții pentru mărirea tribunei a doua”

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (14)
mickey13
mickey13  •  27 Septembrie 2023, 20:36

Bai frate, dar nu se poate un articol fara ura si atacuri la FCSB/Steaua sau Rapid sau Dinamo? Chiar trolii nu se pot abtine? In loc sa comenteze FIX acest subiect, din 13 comentarii pana in prezent, 8 sunt cu atacuri! Chiar nu putem sa ne punem de acord ca, daca macar jumatate din ceea ce spune omul asta e doar varful aisbergului muncii de scouter si ca poate fi o meserie minunata? Chiar nu putem bucura de un jucator adus cu o suma decenta, dar care pare un super jucator (Chiar daca-i rival)? Chiar ne-am pierdut si ultima farama de umanitate? Domnule Sandu, sincere felicitari pentru munca ta! La mai multe transferuri reusite! Lasati dr. acului toate tampeniile lui jijel, ca voi, trolii il faceti mare si-i alimentati orgoliul! Din CAUZA voastra 50% dintre stiri sunt cu jiji, ce a visat noaptea... Daca vad un articol cu poza Războinicului, il ignor, pur si simplu. Nu-l deschid deloc, deoarece poate, o neaccesare a unui articol cu elucubratiile jeniului din Pipera, duce la un articol pe saptamana mai putin cu si despre jiji!!! Semnat: un stelist/fcsb-ist.

balderis
balderis  •  27 Septembrie 2023, 19:56
Postat de eterrna.terrra.nova pe 27 Septembrie 2023, 17:15

Ce sa mai zicem de fotbalul romanesc maxim semi amator cand cluburi profesioniste ca Realul sau Chelsea au transferuri nereusite.

Corect !

AB18
AB18  •  27 Septembrie 2023, 17:38

Niculae l-a lasat pe Rrahmani sa il bata, altfel evident il rupea. Cam orgolios gratuit din declaratia asta sincer, incep sa il inteleg pe Sumudica.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează