FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID - STEAUA, LUNI, 20:30, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Rapid şi Steaua, la Mondiale» Vezi jucătorii ambelor formaţii care au participat la CM!

Articol de - Publicat vineri, 05 noiembrie 2010 00:00

Începînd cu cea de-a doua ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal, Italia 1934, şi pînă la cea desfăşurată anul acesta, ambele echipe bucureştene au avut reprezentanţi la competiţia fotbalistică supremă

Formaţia alb-vişinie are avantaj atât din punct de vedere al jucătorilor convocaţi (17-13), cât şi din punct de vedere al convocărilor (17-15, Lăcătuş şi Dumitrescu fiind convocaţi în două ediţii diferite ale CM).

Rapidul a spart gheaţa

Înfiinţată în 1923, cu şapte ani înainte de prima ediţie a Campionatului Mondial, echipa giuleşteană a avut ocazia să trimită jucători la Campionatele Mondiale din perioada interbelică. Primul jucător al Rapidului prezent la o ediţie de CM a fost fundaşul Alexandru Cuedan, în 1934.

Ediţia din Franţa, disputată în 1938, a reprezentat vîrful pentru "giuleşteni", reprezentaţi la CM de nu mai puţin de şase jucători: Giussy Baratky, Ionică Bogdan, Vintilă Cossini, Ioachim Moldoveanu, Gheorghe Răşinaru şi Ladislau Raffinsky, membri legendari ai "specialistei" Cupei României din a doua jumătate a anilor '30.

Primii stelişti, în Mexic '70

Prima ediţie a CM la care a participat România, după nu mai puţin de 32 de ani de pauză, a fost cea din Mexic 1970.

Deşi în lot şi-au făcut loc şi doi stelişti, Lajos Sătmăreanu şi Gheorghe Tătaru, Rapidul a fost din nou mai bine reprezentată, nu mai puţin de 5 giuleşteni fiind prezenţi în lotul convocat de Angelo Niculescu, majoritatea dintre ei rămaşi din echipa care câştigase titlul de campioană în 1967 (Rică Răducanu, Niculae Lupescu, Liţă Dumitru, Dan Coe şi Sandu Neagu).

Balanţa s-a echilibrat în anii '90

După ce în anii '80 Steaua a cîştigat Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei şi a ajuns într-o altă finală a CCE, pierdută în faţa celor de la AC Milan, tot mai mulţi jucători de la roş-albaştri au fost convocaţi la echipa naţională.

Astfel, la CM din 1990, desfăşurat în Italia, Steaua a avut nu mai puţin de şapte reprezentanţi, un record pentru clubul lui din Ghencea (Silviu Lung, Rotariu, Lăcătuş, Hagi, Dumitrescu, Balint, Muzsnay). Rapidul nu a avut nici măcar un reprezentant!

La mondialul din Statele Unite, cele două echipe au trimis 3, respectiv patru jucători, în 1998 Rapidul a avut doi, pe lângă un singur stelist, iar în 2010 Pantelis Kapetanos a fost primul străin din istoria Stelei care a jucat la cea mai importantă competiţie fotbalistică din toate timpurile.

Rapidişti la CM: Al. Cuedan ('34), Baratky, I. Bogdan, Vintilă Cossini, I. Moldoveanu, Răşinaru, Raffinsky ('38), R. Răducanu, Lupescu, I. Dumitru, Coe, Al. Neagu ('70), Chiriţă, Vlădoiu, Stelea ('90), Dulca, L. Marinescu ('98)

Stelişti la CM: Sătmăreanu, Gh. Tătaru ('70), Slv. Lung, Rotariu, Lăcătuş, Hagi, I. Dumitrescu, G. Balint, Muzsnay ('90), Panduru, Prodan, Gâlcă, I. Dumitrescu ('94), Lăcătuş ('98), Kapetanos (2010).

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (3)
criselly99
criselly99  •  07 Noiembrie 2010, 22:44

bdgeorge : ba lake,nu mai vb daca nu stii,copil prost ce esti. Era mult mai frumos atunci un joc de fotbal chiar daca era cu mult sub nivelul de azi,insa era show total,placere si dragoste...pai mai stie cineva in ziua de azi asa ceva?...doar rapidistii au mai pastrat traditia si fotbalul curat in rest nul tot ce exista in romanica asta de 2 bani

murt_one
murt_one  •  07 Noiembrie 2010, 18:43

ei jucau fotabal cand tu nici macar nu stiai cine esti, sa stii ca si in alte tari tot asa se juca fotbal dar nu vezi un neica-nimeni sa-i critice dimpotriva toata lumea are numai cuvinte de lauda, si daca fotbalul nu mai e asa spectaculos ca pe vremea lui necula raducanu si a lui gicu dobrin asta e numai din cauza banilor, atunci se juca fotbal pe o lada de bere, acum se joaca pe miloane de euro...cu timpul spectacolul o sa dispara...e o chestie doar de timp

bdgeorge
bdgeorge  •  07 Noiembrie 2010, 18:26

Al. Cuedan , Baratky, I. Bogdan, Vintilă Cossini, I. Moldoveanu, Răşinaru, Raffinsky mari fotbalisti di n vremea cind se juca cu sapca pe cap si portarii isi tineau tigara la coltul barilor mai trageau cite un fum intre 2 atacuri. de Baratky, I. Bogdan si Raffinsky am auzit dar de restul ma intreb ce au reprezentat ei pt fotbalul din Romania?????? Raspuns : 0 nimic

Vezi toate comentariile (3)
Comentează