FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP » Jumătate de veac de la debutul celui mai mare arbitru român: „Am 17 inovații aplicate. După meciuri, trebuia să fac rost de butelie, de alimente, să îmi ajut familia”

Articol de , - Publicat joi, 07 noiembrie 2019 10:57

Pe 7 noiembrie 1965, cel mai mare arbitru pe care l-a avut fotbalul românesc, Nicolae Rainea, debuta în Divizia A. 

Se întâmpla la partida UTA - Farul 2-1, cu 12 zile înainte ca "fluierașul" din Bârlad să împlinească 32 de ani. În cotidianul "Sportul popular" de a doua zi, corespondentul Ștefan Iacob făcea o singură mențiune despre Rainea: "A condus foarte bine".

A urmat o carieră fără egal, până în 1983 izbutind performanța de a oficia la 3 turnee finale de Mondial (1974, 1978, 1982) și la unul de European (1980), unde a primit finala Belgia - RFG 1-2! La acestea se adaugă finala Cupei Campionilor din '83, Hamburg - Juventus 1-0, returul Supercupei Europei din '78, Liverpool - Anderlecht 2-1, și returul finalei Cupei UEFA din același an, PSV - Bastia 3-0.

Pentru merite excepționale, Rainea a fost decorat și de Ion Iliescu, și de Traian Băsescu. A primit atât "Serviciul credincios în grad de cavaler", cât şi "Serviciul credincios în grad de ofiţer". 

„Atât pot să spun, sunt mândru, foarte mândru de ce am realizat! Performanţele mele internaţionale echivalează cu performanţele tuturor arbitrilor FIFA români din ultimii 50 de ani".

Fostul mare arbitru a decedat pe 1 aprilie 2015, la vârsta de 81 de ani, în urma unui stop cardiorespirator. 

+8 FOTO

5 citate tari din Nicolae Rainea

„Eu am făcut performanţă în cele trei mari domenii din viaţa mea, atunci când le-a venit timpul. Toată săptămâna lucram la fabrica de rulmenţi de la Bârlad, 32 de ani am muncit acolo... Puțină lume știe, dar eu am făcut 17 inovaţii aplicate. Am fost premiat şi decorat, deci eram pe primul loc și acolo. Când se termina programul, eram pe primul loc acasă pentru că trebuia să am grijă de familie. Trebuia să fac rost de butelie, de alimente. Şi atunci am făcut performanţă, pentru că m-am descurcat"

„Mi se părea mai uşor să arbitrez afară decât acasă, pentru că acolo nu erai supus niciunei suspiciuni. Nu aveam nicio problemă în străinătate. În privinţa protestelor, cel mai greu era împotriva latinilor, Argentina, Italia, care erau tentaţi să protesteze”

„Ca să fii invidios trebuie să-ţi pară rău pentru ce a realizat altul. Eu pe cine să fiu invidios?!”

„Urma să merg să arbitrez finala Cupei Campionilor Europeni, Hamburg - Juventus 1-0. Pe aeroport, generalul Stan, cu «ochi albaştri», locotenent de Securitate, mi-a zis: «Tovarăşe Rainea, aveţi grijă, se spune despre dumneavoastră că sunteţi pro-italian. Iar noi avem o relaţie bună cu Germania!». I-am răspuns: «Credeam că vreţi să mă felicitaţi că sunt primul român care arbitrează o finală de Cupa Campionilor»”

„La Europeanul din '80 am arbitrat Italia-Anglia, perfect. Keegan striga la mine după meci «Soldi, soldi!», că aş fi luat bani de la italieni. «Soldi pe p...a mă-tii!». Observatorul era din Germania şi mi-a dat nota 9 plus! Apoi am fost chemat direct la finală, Germania Federală -Belgia”

3.000 de mărci germanea câștigat Rainea la turneul final din 1974, câte 100 de mărci pentru fiecare din cele 30 de zile cât a fost "în cantonament". La CM din 1978 și la CM '82, a încasat câte 3.000 de dolari. O treime din aceste sume erau oprite de FRF

267 de meciuria arbitrat Rainea în Divizia A, fiind pe locul 5 all-time, după Tudor, Balaj, Colţescu şi Corpodean

4 mandatede consilier în Consiliul Local Galați a avut Rainea, el candidând pe listele PSD

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
urdea2021
urdea2021  •  07 Noiembrie 2019, 14:49
Postat de Mihai Nistor pe 07 Noiembrie 2019, 14:36

E decedat si ii urezi sanatate multa?:))))))

Geniile nu mor nicicand, hater ignorant.

117160982529853
Mihai Nistor  •  07 Noiembrie 2019, 14:36

E decedat si ii urezi sanatate multa?:))))))

urdea2021
urdea2021  •  07 Noiembrie 2019, 11:57

Ion Craciunescu a fost clasat pe locul doi in topul celor mai buni arbitri din istoria fotbalului, ma intreb retoric: unde il plasam pe Rainea, tinand cont ca a fost prezent la TREI mondialuri, finala de Campionat European si in toate cupele, inclusiv Super Cupa? Rainea a fost nu numai un mare arbitru, dar mai ales un om de mare caracter. Dupa tristul meci Romania- Irlanda de Nord 0-1, intreaga presa l-a invinuit pe danezul Sorensen pentru penalty neacordat echipei noastre, barladeanul fiind contra curentului: “N-a fost 11 m, arbitrul a fost corect, nu ne-a favorizat, bravo lui!” Dupa celebrul meci incheiat cu retragerea de pe teren a stelistilor, nimeni n-a avut curajul sa decida rezultatul final, videocaseta meciului ajunge pe masa sefului statului, care decide rapid: “castiga Steaua cu 2-1”. Acelasi Rainea declara curajos: “Credeam ca arbitru este suveran, dar constat ca suveranul este arbitru”. Multa sanatate, Nicolae Rainea!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează