FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP. Patru decenii de când „Prințul din Trivale” a devenit „Voievodul Târgoviștei”

Articol de , - Publicat luni, 31 august 2020 10:39 / Actualizat luni, 31 august 2020 11:31

Pe 31 august 1980, etapa a 3-a din eșalonul secund programa derby-ul CS Târgoviște - Rapid. Iar arena de lângă Turnul Chindiei era luată cu asalt de peste 20.000 de spectatori.

Oamenii veniseră în primul rând să vadă cu ochii lor a 8-a minune a lumii: Nicolae Dobrin în tricoul formației gazdă! Ceea ce părea un vis interzis s-a realizat în acea ultimă zi de vară.

O duminică toridă, însă nimeni n-a avut timp să se plângă de temperaturile ridicate. În inimile și-n gândurile tuturor era loc pentru un singur nume. Dobrin!

ARGEȘUL NU L-A MAI DORIT

Deși avea numai 33 de ani, iar cu un sezon înainte câștigase de unul singur campionatul în urma acelui legendar Dinamo - FC Argeș 3-4, "Gâscanul" fusese forțat să plece de la Pitești. Nu i-a spus nimeni "Du-te, nu mai avem nevoie de tine!". Dacă s-ar fi aflat, suporterii i-ar fi crucificat pe șefii Argeșului.

I s-a sugerat însă că va juca tot mai rar. Dacă va mai juca. Iar orgoliosul Gicu nu putea accepta asta. Mai ales după tot ce făcuse pentru gruparea alb-violetă.

Așa că atunci când a fost ofertat de oficialii clubului dâmbovițean, a zis cu entuziasm "Da!". Chiar dacă urma să joace în "B".

+8 FOTO

120.000 DE LEI LA SEMNĂTURĂ

Se spune că pentru a fi mai convingători, cei de la Târgoviște i-ar fi pus pe masă și 120.000 de lei. Bani cu care îți luai vreo două Dacii dichisite sau un apartament de lux.

"Vin, dar nu doar pentru bani. Vin pentru că vreau, simt că pot să mai joc, să mai bucur lumea din tribune care m-a iubit mereu", le-a spus Dobrin.

Debutul la noua echipă a fost fulminant. Pasă de magician la golul de 1-0, o mulțime de faze prin care i-a ridicat pe fani în picioare, victorie cu 2-1 aplaudată minute în șir la final. "Prințul din Trivale" devenise deja "Voievodul Târgoviștei"!

CS Târgoviște - Rapid 2-1
Au marcat: Dumitrescu (16'), Economu (54') / I. Ion (41-pen)
CS Târgoviște: Gheorghe Voinea - Dumitru Gheorghe, Florea Alexandru, Ion Ene, Ionel Pitaru - Silviu Dumitrescu (46' Mihai Iatan), Gheorghe Filipescu, Dumitru Economu - Gheorghe Greaca (29' Mihai Mărgelatu), Petre Marinescu, Nicolae Dobrin. Antrenori: Ștefan Coidum și Radu Jercan
Rapid: Ion Anuței - Ioan Popescu, Florin Tiță, Viorel Păun, Florian Fogorossy - Ion Ion, Nicolae Paraschiv, Marinel Râșniță - Florin Cojocaru, Petre Grosu, Marin Vătui (63' Adrian Georgescu; 84' Marian Damaschin). Antrenori: Ion Ionescu şi Ilie Greavu

+8 FOTO

A devenit golgheter și i-a promovat pe dâmbovițeni

Prestațiile excelente ale lui Dobrin la CS Târgoviște s-au materializat nu doar în pase decisive, ci și în 17 reușite, care l-au transformat în golgheterul echipei! Tot datorită lui Gicu, trupa pregătită de Ștefan Coidum a promovat la finele stagiunii '80-'81, devansându-le clar pe marile favorite Petrolul Ploiești și Rapid București. În prima divizie ('81-'82), "Gâscanul" a mai disputat 13 partide în tricoul târgoviștenilor, marcând de 5 ori. Apoi, s-a întors la FC Argeș, pentru un adio de gală. Nu se putea retrage din activitate decât de la Pitești.

TVR-ul a transmis toate derby-urile

Interesul fantastic stârnit de transferul lui Dobrin la Târgoviște a determinat postul public să transmită în direct cele 4 meciuri pe care CS le-a disputat cu Petrolul și Rapid. Asta într-o vreme în care și din "A" se dădea puțin fotbal la tv. În cele 4 dueluri cu Petrolul și Rapid, CS Târgoviște s-a impus de 3 ori, iar o dată a terminat la egalitate: un dublu 2-1 cu giuleștenii, 2-0 și 1-1 cu ploieștenii.

"Nu m-am certat cu nimeni la Pitești, nu de asta am plecat. Dar Halagian merge pe întinerirea lotului, iar eu am jucat tot mai rar. E o realitate. Am ales să vin la Târgoviște și pentru că sunt aproape de casă. Am venit să promovăm!"
Nicolae Dobrin, în august 1980

"La ce valoare avea, Dobrin era extraordinar de modest. Putea să ne persifleze, dar ne respecta. Lumea zicea că bea țuică, bere, whisky, însă nu o făcea niciodată în cantonament. Deși era pe final de carieră, el ne-a promovat"
Gheorghe Greaca, fost coechipier la CS Târgoviște

RETRO GSP. Patru decenii de când „Prințul din Trivale” a devenit „Voievodul Târgoviștei”
infografie FC Arges anii '70

CITEȘTE ȘI:

RETRO GSP. 43 de ani de când Dudu a dat 5 din 5 într-un meci. Exact câte avea nevoie pentru a doborî recordul de goluri al "Ghetei de Aur"

RETRO GSP. 57 de ani de la prima Cupă cucerită de Petrolul. Și de la gestul unicat făcut de ploieșteni

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
102986354851652
Geo Stan  •  31 August 2020, 17:37

Domnule Gabriel Degeratu, Sper sa cititi aceste randuri si sa imi dati ceva detalii despre modul in care pot achizitiona cartile dvstra. Sunteti fiul marelui Titi Ionescu ,din cate stiu.Cele 3 carti ale dvstra nu cred ca au fost la vanzare in vreo librarie .Atunci cum pot fi achizionate ?Imi cer scuze pt insistenele mele dar doresc sa am aceste carti.Am trait in Targoviste pina la terminarea liceului (deci 19 ani ),sunt un nostalgic si n am rupt niciodata legatura cu fostii colegi de la "Ienachita Vacarescu ",am fost coleg cu Economu,Stancescu (Dobrin al Targovistei ) Sava Claudiu (odihneasca-se in pace ),dar am cunoscut si mari fotbalisti precum Narcis Coman,Ene,Alexandru sau Silviu Dumitrescu, am fost pe stadioane la meciurile micului Ayax ,sa i vad pe Reghecamph ,Termure sau Bardes.am tremurat mereu pentru fotbalul targovistean. Stiu ca toata istoria acestui fotbal e descrisa in cartile dvstra. Sper sa ma indreptati spre un loc unde le pot gasi.Multumesc.

102986354851652
Geo Stan  •  31 August 2020, 15:43

Domnul Gabriel Degeratu, Nu sunteti Dvstra autorul unor carti despre fotbalul targovistean ,pe care le-am cautat ani in sir si n am reusit sa le gasesc? Sunt parca doua volume ,ceva cu "Fotbal sub Turnul Chindiei" sau cam asa ceva. Numele autorului ,seamana cu al dvstra.Cum reusesc sa gasesc aceste carti? eu nu locuiesc in Romania momentan,vin an de an cate 3 luni dar anul acesta pandemia m-a blocat. Am insa rude multe in Targoviste si Bucuresti si daca imi spuneti unde le pot gasi,merge cineva sa le cumpere.

102986354851652
Geo Stan  •  31 August 2020, 15:35

Sunt targovistean,am fost coleg de liceu cu Economu(ajuns la Corvinul sub comanda lui Lucescu).Am vazut pe viu cele 4 derby-uri de care se vorbeste. Cel mai tare a fost cu Rapid (pe "Republicii") stadion arhiplin,Rapid isi juca ultima sansa de promovare .Dar 35.000 de spectatori au vazut un meci mare facut de Gicu,cu pase,goluri si spectacol.A fost mare,mare de tot Dobrin.Daca se nastea in Italia era campion mondial. Targovistea e mandra ca l-a avut pe Dobrin in echipa. I-a dat nu numai 120.000 de lei ci si un apt cu 3 camere pe care Dobrin l-a vindut cu 60.000 de lei,precum si o angajare pentru Gica,sotia lui Dobrin.O angajare fictiva,adica trecuta pe un stat de plata dar fara sa mearga la munca.Targovistea e singura echipa in afara de Arges,in care marele Dobrin a jucat.Recunostiinta vesnica !

Vezi toate comentariile (8)
Comentează