FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP // VIDEO ȘI FOTO » 1 decembrie 1965, Ziua națională a „câinilor”: cea în care au învins dubla campioană a Europei și a lumii

Articol de , - Publicat duminica, 01 decembrie 2019 09:54

În 1965, Ziua națională a României nu se serba pe 1 decembrie. Totuși, pentru roș-albi, acea zi a rămas în istorie drept una dintre cele mai frumoase.

Chiar dacă aveau în față deținătoarea Cupei Campionilor Europeni din 1964 și din 1965, Internazionale Milano, elevii lui Angelo Niculescu au evoluat fantastic și au obținut un succes uluitor, 2-1. Asta în ciuda faptului că, așa cum a scris a doua zi "Sportul popular", italienii au fost avantajați de maniera de arbitraj a elvețianului Karl Keller!

Principala fază pe care reporterii Jack Berariu și Mircea Tudoran i-au imputat-o lui Keller a fost cea din care Peiró a deschis scorul, în minutul 12: "Poziție clară de ofsaid, jucătorii noștri s-au oprit așteptând fluierul arbitrului. Acesta n-a venit atunci, ci câteva clipe mai târziu, consfințind un gol neregulamentar".

4 trofee internaționalecucerise Inter Milano în 1964 și 1965: două Cupe ale Campionilor Europeni și două Cupe Intercontinentale

Dinamoviștii au egalat până în pauză, prin Frățilă (26'), după pasa ideală a lui Pârcălab. Iar în debutul părții secunde, același Pârcălab a profitat de un luft al lui Guarneri, l-a servit ideal pe Haidu (51'), iar vârful gazdelor a declanșat nebunia pe fostul "23 August". În finalul partidei, nervii peninsularilor ar fi cedat, iar Picchi, Jair și Corso și-ar fi lovit dur adversarii, fără să fie sancționați.

După două săptămâni, "câinii" au pierdut cu 2-0 pe San Siro și au fost eliminați. Prima reușită a venit în minutul 67, dintr-un penalty contestat de români și transformat de Mazzola, în vreme ce golul care a liniștit definitiv spiritele a venit în 89', autor Facchetti.

Dinamo - Inter Milano 2-1 (1-1)
 

1 decembrie 1965, turul 1 al CCE
 

Stadion: "23 August"
 

Au marcat: Frățilă (26'), Haidu (51') / Peiró (12')
 

Dinamo: Datcu - C. Popa, I. Nunweiller, L. Nunweiller, D. Ivan - V. Gergely, C. Ștefan - Pârcălab, Frățilă, Gh. Ene, Haidu. Antrenor: Angelo Niculescu
 

Inter: Sarti - Malatrasi, Landini - Bedin, Guarneri, Picchi - Jair, Gori, Peiró, Corso, Domenghini. Antrenor: Helenio Herrera

„Sunt fericit că «betonul» lui Herrera a fost sfărâmat de mișcarea pe teren a jucătorilor noștri. Cu un arbitraj corect am fi câștigat și mai clar”
- Angelo Niculescu, antrenor Dinamo 

„Băieții noștri au demonstrat din nou că, atunci când dau totul, pot obține rezultate extraordinare”
- Traian Ionescu, secund Dinamo

„Am dat gol cu Inter, vă dați seama?! Am înscris împotriva celei mai puternice apărări din lume. E cea mai mare satisfacție din viața mea!”
- Constantin Frățilă, atacant Dinamo

„Sunt fericit, foarte fericit! Victoria asta este o lecție în primul rând pentru noi. Ne-am demonstrat nouă înșine că putem mult mai mult”
- Ion Pârcălab, atacant Dinamo

„Mă bucur pentru succes, însă sunt și trist că nu ne-am impus mai clar”
- Ion Haidu, atacant Dinamo

„Dezaprob duritățile lui Picchi, Corso și Jair. Erau obligați să se comporte la înălțimea unor jucători de la Internazionale Milano!”
- Helenio Herrera, antrenor Inter

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (13)
rupert
rupert  •  07 Februarie 2020, 17:10
Postat de alenb pe 02 Decembrie 2019, 10:30

Pai exact asta a si spus, teren invadat la sfaristul meciului. Cat despre agresarea italienilor, daca omul a fost pe stadion cred ca stie mai bine ca tine. Argumentul ca am fi fost suspendati de UEFA nu e intotdeauna valabil, daca observatorul n-a vazut sau n-a vrut sa vada, Dinamo a scapat. In vremurile respective se purtau folcloriste, ospitalitate excesiva la greu si arbitrii si observatorii.

Man, Dinamo a jucat cu Inter Milano, nu cu Vascautii din Deal. Daca spectatorii chiar ii loveau pe jucatorii italieni ar fi iesit un scandal monstru. Inter Milano castigase Cupa Campionilor doi ani la rand atunci, e cam si cum ar fi venit azi CF Barcelona si l-ar fi luat spectatorii la bataie pe Messi. Nu aveai cum sa musamalizezi asa ceva, nu era un joc intre doua echipe din Estul Europei sau cu o ilustra necunoscuta din Occident.

alenb
alenb  •  02 Decembrie 2019, 10:33
Postat de Laurentiu Barbulescu pe 01 Decembrie 2019, 10:45

De ce nu spune G.S.P-ul și că la acel meci spectatorii au invadat terenul și i-au luat la bătaie pe fotbaliștii de la Inter!? Aveam numai 10 ani, dar îmi aduc perfect aminte de acele faze.

Spectatorii i-au agresat pe oaspeti si dupa un Dinamo- West Bromwhich 1-1 in Cupa Cupelor.

alenb
alenb  •  02 Decembrie 2019, 10:30
Postat de rupert pe 01 Decembrie 2019, 11:36

Bati campii, daca se intampla asa ceva ne suspenda UEFA de nu ne vedeam! Spectatorii or fi invadat terenul la sfarsitul meciului, dar doar ca sa se bucure de succuesul lui Dinamo, nu sa ii ia la bataie pe jucatorii lui Inter!

Pai exact asta a si spus, teren invadat la sfaristul meciului. Cat despre agresarea italienilor, daca omul a fost pe stadion cred ca stie mai bine ca tine. Argumentul ca am fi fost suspendati de UEFA nu e intotdeauna valabil, daca observatorul n-a vazut sau n-a vrut sa vada, Dinamo a scapat. In vremurile respective se purtau folcloriste, ospitalitate excesiva la greu si arbitrii si observatorii.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează