FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Rica Neaga sclipitor

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 iulie 2007 00:00

Rica Neaga e cel mai bine pregatit din punct de vedere fizic si cel mai in forma stelist la antrenamente. Transferul verii in Ghencea este cel al lui Adrian Neaga, reintors dupa doi ani si jumatate la Steaua la capatul unei experiente in Coreea de Sud. A fost cel mai bun stelist de pe teren in primul amical, cel cu Apoel Nicosia, scor 1-2, cind a marcat si si-a mai creat alte doua mari ocazii, dar si unul dintre cei doar doi ros-albastri care au evoluat toate cele 90 de minute, celalalt fiind Gurita. Ce se ascunde in spatele unui Neaga schimbat radical in bine atit pe teren, cit si in afara lui? Un posibil raspuns vi-l ofera Gazeta, al carei trimis l-a monitorizat pe Rica pe perioada unui antrenament cap-coada, in care atacantul a fost la inaltime.

Precis in fata portii
4 minute de stretching e inceputul sedintei de pregatire pentru Neaga, care apoi trebuie sa loveasca usor mingea, pasind cu colegii sai. O face de 10 ori si de alte 6 cu capul, dupa care se baga la un 8 contra 3 pe spatiu redus, nefiind permisa mai mult de o atingere. 10 minute dureaza exercitiul, timp in care Rica atinge balonul de 25 de ori, oferind 22 de pase bune! A fost jucatorul care a stat de cele mai putine ori "magarus", adica la recuperarea balonului, de numai 3 ori.

Dupa un minut de pauza si o gura de apa, incepe efectiv antrenamentul. Se exerseaza suturile de la marginea careului, dar fara preluare. In 5 minute, Neaga expediaza 6 suturi, reusind 3 goluri si alte 3 suturi pe spatiul portii. E primul in topul reusitelor. Se trece mai departe. suturi din voleu. In 8 minute trage de 9 ori, marcind doua goluri, plus o bara. Toate fazele se desfasoara cu portari intre buturi.

I-a aparut si determinarea
Urmatorul procedeu scoate la lumina si daruirea lui. Trebuie sa traga la poarta dupa un dribling scurt la marginea careului mare. Primul sut, primul gol. La a doua incercare, si-a facut mingea prea lunga, Hagi i-a cerut sa continue faza, Neaga l-a driblat elegant pe Cezar Lungu, dar acesta l-a faultat tare pe genunchi. Rica s-a prabusit si a avut nevoie de interventia echipei medicale. "Treci pe margine pina iti revii", i-a zis Hagi. "Poftim? N-am nimic", a replicat Neaga, care s-a ridicat imediat, aproape intr-un picior, pentru a trage si ultimele sale suturi!

Foarte prezent in joc
Marea schimbare a lui Neaga se refera si la conditia sa fizica. Inainte de a pleca in Coreea nu excela la acest capitol. Acum e cu totul alt om. Reuseste fara mare dificultate sa execute toate exercitiile fizice cerute de Hagi, lucru care il ajuta enorm. In ce fel? De exemplu, la o schema de contraatac, 6 contra 4, s-au repetat 18 actiuni. Dintre acestea nu mai putin de 8 l-au gasit pe Neaga la finalizare in careu, in conditiile in care destule mingi au fost recuperate de fundasi sau chiar nu s-a reusit nici macar centrarea. Din cele 8 finalizari, 3 s-au concretizat cu gol, un balon a izbit bara, alte doua au fost scoase de portari si doar doua au trecut peste poarta.

CIFRELE ANTRENAMENTULUI PENTRU NEAGA
80 de minute a fost durata sedintei de pregatire
93 de atingeri de balon in cadrul exercitiilor si schemelor cerute de Hagi
44 de suturi expediate spre poarta
20 de goluri, adica un procentaj de reusita de 45 la suta
3 centrari bune din tot atitea incercari
29 de pase reusite si doar 4 gresite

Responsabil cu glumele
La finalul antrenamentului, Neaga s-a prins intr-un pariu cu Gigel Coman, cine atinge bara transversala de la 40 de metri. Rica a cistigat fara probleme, dupa care s-a facut prinsoare pe loviturile libere de la 20-22 de metri. Tot Neaga a cistigat, Gigel Coman mutindu-se sa bata de la peste 25 de metri. "Ai de la mine o Cola daca prinzi macar spatiul portii", i-a strigat Rica. Gigel a tras, mingea ducindu-se mult peste. "Eu stau in poarta si din 10 suturi nu-mi dai nici un gol", a continuat Neaga, care a trecut intre buturi si, din 10 baloane trimise de Coman, n-a primit gol.

DECLARATII
"Neaga este cel mai mare cistig dintre jucatorii pe care i-am adus. L-am vazut jucind in amicalul cu cipriotii si a fost formidabil, imi pun mari sperante in el" -- Gigi Becali

"Rica face parte din categoria acelor jucatori de calitate, care pot oricind sa faca ceva deosebit si sa marcheze. Sint convins ca ne va ajuta foarte mult"  -- Gheorghe Hagi

Secretul pregatirii
De ce e Neaga mereu cu zimbetul pe buze la antrenamentele Stelei, in ciuda faptului ca de multe ori acestea sint solicitante? A explicat Paraschiv, colegul de camera al lui Rica. "Mi-a spus ca la ce fel de antrenamente facea zi de zi in Coreea, unde alerga de nu-si mai simtea picioarele, aici i se pare totul foarte usor si face din placere, fara a simti vreo greutate", a spus Paraschiv.

In panica dupa tragerea la sorti
Tot Paraschiv a dezvaluit ca Neaga a fost speriat de faptul ca Steaua a nimerit cu Zaglebie Lubin in turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. "Nu intelegea de ce am picat cu o echipa asa buna inca din turul 2. Imi tot zicea **Aoleu, poate sint astia buni, nu puteam sa nimerim cu altcineva, de ce polonezi?**. Intrase putin in panica, fiindca isi doreste mai mult ca oricine sa joace in Champions League, pentru asta s-a intors", a povestit Para.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează