FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Ricardo, indiferent la afirmaţiile patronului: "Cine e stresat de declaraţiile lui Gigi Becali nu e fotbalist!"

Articol de , - Publicat luni, 31 ianuarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 31 ianuarie 2011 01:14

Ricardo vorbeşte despre cum s-a schimbat viaţa lui după ce a venit la Steaua, dar şi despre comparaţia România - Brazilia. Brazilianul Stelei dezvăluie de ce a ajuns să ia în serios cariera de jucător, cum a reuşit să aibă două kilograme sub greutatea normală şi de ce e bine că Lăcătuş e un antrenor dur

Dacă Dan Petrescu ar veni în cantonamentul Stelei din Turcia nu l-ar mai recunoaşte pe Ricardo, fostul său elev. Brazilianul a venit din prima zi după reluarea pregătirilor, trage cu dinţii la antrenamente şi nu numai că nu are surplus de kilograme, dar chiar a slăbit vizibil! Vine la interviu şi cînd e întrebat dacă a slăbit, îşi ridică tricoul şi rîde. "Numai fibră. Am chiar sub greutatea mea normală. La Urziceni, în plin sezon, aveam 81,5 kilograme, acum, în dimineaţa asta, cîntarul mi-a arătat 79 de kilograme", spune Ricardo zîmbind fericit. De aici porneşte un dialog savuros cu poate cel mai simpatic şi mai jovial străin din lotul Stelei.


- Dacă acum erai tot la Unirea Urziceni, probabil că 1 februarie te prindea tot pe undeva în vacanţă prin Brazilia?
- (Rîde)... Să ştii că timpul şi mai ales ultima perioadă mi-au schimbat mentalitatea. Am realizat şi eu că prea am lăsat multe oportunităţi să treacă pe lîngă mine şi n-am profitat de ele. Recunosc, am făcut greşeli în trecut, dar am învăţat din ele şi acum sînt un tip serios. Poate tocmai de aceea am şi două kilograme şi ceva sub greutatea normală.

- Ce e schimbat pentru tine aici, la Steaua, faţă de ce era la Urziceni?
- Acolo nu erau pretenţiile de aici şi, implicit, nu exista presiune. Aici, presiunea e mare.

- Şi de la Gigi Becali vine această presiune?
- Patronul e un factor motivant. Şi apoi, cine nu rezistă la presiune acela nu e fotbalist, iar cine e stresat de declaraţiile lui Gigi Becali nu e jucător. Ce treabă are evoluţia mea din teren cu ce spune patronul la televizor? Eu n-am auzit scuza asta pînă acum. Eu, unul, nu sînt absolut deloc stresat de el.

- S-a iscat la un moment dat discuţia că tu ai putea fi căpitan, ţi-ai dori?
- Într-o echipă, fiecare putem fi căpitanul, toţi avem dreptul să vorbim, dar banderola e pe braţul lui Tănase şi eu cred că acolo trebuie să rămînă.

- Cum e Lăcătuş ca antrenor, e dur?
- Dacă i se zice Fiară îţi imaginezi. Bine, bravo lui că e aşa, un antrenor ca să aibă situaţia sub control aşa trebuie să fie. Pe jucători dacă îi laşi mai liberi nu e bine, trebuie tot timpul ţinuţi din scurt. Am un regret că nu l-am văzut jucînd pe Marius Lăcătuş, fiindcă am auzit numai lucruri frumoase despre el şi ştiu că se confundă cu istoria Stelei, e un simbol.

- Joci de 6 luni în Ghencea, ce zici, publicul Stelei aduce cu cel din Brazilia?
- Hmmm..E distanţă cam mare.În Brazilia, publicul stă cam tot meciul în picioare, sare, se agită, cîntă, strigă aproape nonstop numele jucătorilor. În România se face mult mai puţin timp acest lucru.

- Al cui merit e mai mare pentru titlul Urziceniului, al lui Dan Petrescu sau al lui MM?
- Nu există un merit mai mare al lui Dan, al lui MM sau al jucătorilor, acolo cheia a fost grupul, eram toţi uniţi, exista o echipă care trăgea în aceeaşi direcţie.

- Erai în România cînd a fost adus Elton la Steaua. Ce părere ai de conaţionalul tău, era mare fotbalist sau fizicul nu-l recomanda pentru aşa ceva?
- Elton avea calităţi tehnice fantastice, plus o viteză uluitoare. El n-a reuşit aici pentru că n-a avut oportunităţi, nu i s-au dat şanse. Şi mai am un argument că era fotbalist, el cum a reuşit să dovedească acolo, în Brazilia, şi nu ar fi putut aici?

"Am fost cu Unirea Urziceni în Champions League şi a fost fantastic, vreau să joc şi cu Steaua în această mare competiţie şi cred că senzaţia de satisfacţie ar fi mult mai mare"
Ricardo

"Cînd intru pe teren nu mai am mamă, nu mai am tată, cum se zice la voi, dar nu urmăresc să lovesc un adversar. Mi s-a întîmplat o singură dată să-l lovesc rău pe Boştină, dar apoi mi-a părut rău"
Ricardo

DESPRE COMPARAŢIA ROMÂNIA - BRAZILIA ŞI BUCUREŞTI - SAO PAOLO

"În Sao Paolo nu se claxonează şi nu se înjură în trafic!"
Ricardo spune că cea mai mare diferenţă dintre cele două capitale ale României şi Braziliei e în privinţa climei şi a modului în care şoferii se respectă în trafic

- Sao Paolo diferă mult faţă de Bucureşti?
- Nu ştiu să-ţi spun totul despre Sao Paolo că nici eu nu-l cunosc pe tot (Rîde)... Are 18 milioane de locuitori, imaginează-ţi ce e acolo!

- Bun, dar traficul, de exemplu?
- Pfa, e super, superaglomerat. În Bucureşti e joacă de copii faţă de ce e acolo. Urît rău de tot să ieşi cu maşina în zonele aglomerate.

- Şi se circulă tot aşa agresiv ca în Bucureşti?
- Asta nu. Am fost un pic şocat să văd că în Bucureşti te claxonează tot timpul dacă nu pleci repede după ce s-a făcut verde la semafor. În Sao Paolo nu vezi şoferi care să ţipe pe geam sau să se dea jos din maşină şi să înjure alţi şoferi. Acolo se stă liniştit la coadă, la semafor, chiar dacă se pierd ore întregi dintr-un capăt în altul al oraşului.

- Unde se mănîncă mai scump?
- Cred că în centrul lui Sao Paolo te costă mai mult decît într-un restaurant bun şi central din Bucureşti.

- Dar cu ce anume ţi-a fost cel mai greu să te acomodezi aici?
- Frate, cu vremea. Nu mi-a venit să cred cît de frig poate să fie iarna în România. Brrr, e ca în Siberia, e groaznic pentru un brazilian care vine de la peste 30 de grade să îndure apoi temperaturi poate cu 40-45 de grade mai mici.

- Ce i-ai recomanda unui român să nu rateze în Brazilia dacă are de gînd să meargă în vacanţă acolo?
- Carnavalul de la Rioooooo! (Ricardo duce două degete la gură)... E mortal acolo. Dau asigurări că, la cum îi ştiu eu pe români, cine ajunge la Carnavalul de la Rio are două variante: fie nu mai pleacă niciodată din Brazilia, fie nu ratează pînă la finalul vieţii nici un an de Carnaval.

- Fă o comparaţie între presa braziliană şi cea din România.
- Ai mei sînt în banca lor, nu te urmăresc la restaurant dacă ieşi, indiferent că te cheamă Ricardo sau Ronaldo. În Bucureşti, paparazzi sînt mereu cu ochii pe tine, iar presa din România e mult mai agresivă.

- Unde ai băut cafea mai bună, în Sao Paolo sau în Bucureşti?
- Aici nu există termen de comparaţie, poate uiţi că ţara mea e principala producătoare mondială de cafea!

- Ai auzit de Ceauşescu?
- Da, dar mi s-au povestit lucruri nu prea bune despre el, şi anume că nu dădea de mîncare oamenilor, că era dictator, însă dacă n-am trăit aici în acele vremuri nu pot să comentez. Eventual, pot spune că am văzut pe dinafară casa Poporului şi e o construcţie colosală, o să merg să o vizitez, am înţeles că la ordinul lui a fost ridicată.


"Sînt un pic neliniştit cînd îmi las familia, soţia şi cei doi copii, la Sao Paolo. Simt că trăiesc mai în siguranţă în Bucureşti, din toate punctele de vedere, şi abia îi aştept să vină"
Ricardo

"Aveţi tradiţii frumoase, cum ar fi tăiatul porcului de Crăciun, aveţi locuri frumoase, cum ar fi Poiana Braşov, care e decupată din poveşti în timpul iernii, aveţi o ţară frumoasă, unde am fost primit bine"
Ricardo

4 ani şi jumătate au trecut de cînd Ricardo a venit în România, el fiind achiziţionat de Unirea Urziceni în vara lui 2006

Azi, primul amical tare
Diseară, de la ora 17:00, Steaua va începe seria partidelor tari de verificare din al doilea stagiu. Adversară îi va fi Sheriff Tiraspol, echipă pe care Steaua n-a reuşit s-o bată în cele două meciuri din grupa de Europa League din sezonul 2009-2010. Meciul se va disputa pe terenul din incinta hotelului în care stau roş-albaştrii, va fi transmis în direct de sport.ro şi va putea fi urmărit live text pe gsp.ro. Răzvan Lucescu şi-a anunţat prezenţa la acest joc.

Geraldo, separat
Fundaşul portughez al Stelei nu s-a putut antrena ieri la capacitate maximă, deşi a ieşit pe teren alături de colegii săi. Geraldo mai acuză unele probleme medicale, dar în cîteva zile va fi apt sută la sută. Nici Martinovici nu s-a antrenat, a rămas ieri doar la sala de forţă, el recuperîndu-se încă după entorsa la gleznă.

"Credem în ambele trofee!"
Edi Iordănescu crede că Steaua poate cuceri şi titlul şi Cupa României la finalul actualului sezon. "În campionat e mai greu pentru că nu depindem doar de rezultatele noastre. Ne trebuie un parcurs perfect, iar contracandidatele să se încurce. Şanse mai mari avem la Cupă. În semifinale jucăm dublă manşă şi cred că este un obiectiv mult mai uşor de cucerit. Asta nu înseamnă însă că nu mai credem că putem face eventul!", a spus secundul lui Lăcă în Libertatea.

INBOX
»» Emeghara şi-a revenit după ce la antrenamentul de sîmbătă dimineaţa a părăsit terenul mai devreme acuzînd o contractură la spate. Ieri s-a pregătit normal.
»» Gigi Becali îi dă sfaturi lui Hagi, după ce acesta a pierdut cu Bursaspor (0-2): "Zapata e mai bun decît ce are Galata acum în poartă. Sînt vreo doi jucători care-l lucrează pe Hagi!".
»» Renzo Rossi, fost asistent al lui Bergodi la Steaua: "Moraes e un fotbalist extraordinar, cu siguranţă îl poate înlocui pe Stancu în echipă!".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
mad_musu
mad_musu  •  31 Ianuarie 2011, 09:55

declaratii de bun simt ale lui ricardo cu toate k voi scrieti k e bun la testele fizice io astept sa il vad in campionat prin minutu 75 intr-un meci in care steaua alearga anapoda pentru un 1 0 amarat

blue_sky
blue_sky  •  31 Ianuarie 2011, 09:49

Daca si cuvantul handikapat il cenzurati, nu mai e nimic de zis.

blue_sky
blue_sky  •  31 Ianuarie 2011, 09:47

Mai hashishu_boy, sti handicapat rau de tot.Ce legatura are articolul asta cu transferul lui Gaman in Olanda?Si l-ai adaugat de atatea ori de parca ai vorbi ca un balbait.Cauta stirile despre Craiova si scuteste-ne de prezenta ta aici.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează