FOTBAL  »  Superliga  »  SUPERINTERVIU CU STARUL GIULEŞTENILOR

“Rivaldo mi-a zis: «Du-te la Rapid!»”

Articol de - Publicat joi, 03 iulie 2008 00:00

Julio Cesar povesteşte că a acceptat oferta alb-vişiniilor la insistenţa lui Peseiro şi la sfaturile fostului mijlocaş al Barcelonei.

Brazilianul pe care mizează Giuleştiul în lupta din Liga I a ajuns la Rapid la îndemnul lui Rivaldo! Julio Cesar a jucat alături de fostul campion mondial la AEK Atena şi a po­vestit ieri discuţia cu el. Mij­lo­caşul ofensiv carioca rememorează golul marcat Milanului acum un an şi jumătate, în grupele Ligii Cam­pionilor, dar vorbeşte şi despre noii colegi. Dintre rivali, ştie un singur nume: Semedo.

– Julio, ai deja două zile de pre­gătire la Rapid. Care sînt pri­mele impresii?
– E foarte bine, grupul m-a pri­mit OK, n-am întîmpinat probleme. Mai departe, depinde numai de mine, să dau maximum şi să încerc să ajut echipa.

– E un pas înapoi să treci de la AEK Atena în România?
– Nu cred asta, pentru că eu con­sider că Rapid e un club mare, cu un antrenor mare. Eu am venit aici să muncesc, să cîştig cam­pio­na­tul, am obiective şi ambiţie, or, în fotbal, asta e extrem de important, să-ţi găseşti permanent motivaţie, să ai o nouă provocare. Ţinta mea acum e să-mi ajut colegii şi să cîşti­găm tot în România.

– Ce te-a convins să vii la Ra­pid?
– Sincer să fiu, meritul princi­pal e al conducerii tehnice. A contat că antrenorul e portughez, cu­noş­team cariera lui Peseiro, mai ales că mai lucrase şi în Grecia, la Panathi­nai­kos. În plus, chiar dacă ştiam pu­ţine lucruri despre Ro­mânia şi Ra­pid, cunoşteam faptul că vin la un club mare.

– Faptul că erau deja portu­ghezi şi brazilieni în echipă a fost un argument?
– Normal că am ţinut seama şi de asta. E mai simplu decît să te trezeşti complet singur într-o ţară străină. Măcar pentru început, mă ajută faptul că am găsit aici oa­meni cu care mă înţeleg în portu­gheză. Vorbesc şi engleză, ce-i drept, dar nu foarte bine.

Despre golul marcat Milanului
– Prima informaţie pe baza căreia ai fost prezentat în Româ­nia a fost aceea că ai marcat în AEK - AC Milan 1-0, în toamna lui 2006. Vorbeşte-ne despre acel gol.
– A fost o reuşită importantă. Ea ne dădea şanse să ne calificăm mai departe din grupă, perfor­man­ţă ratată în cele din urmă. Dacă m-aţi întrebat şi voi de acel meci, în­seamnă că golul meu a rămas în istorie, nu? (rîde). E un moment spe­­cial să marchezi contra Mila­nu­lui, clipe ca astea le păstrezi în amintire, dar eu le-am lăsat deja în urmă. Acum îmi întorc privirea numai către Rapid, atît contează! Fac abstracţie de tot ce a fost şi mă dedic sută la sută prezentului, pentru că nu poţi trăi din trecut, nu doar în fotbal, ci în general!

– Deci nu le-ai povestit co­le­gilor despre acel meci cu Milan?
– Le-am arătat pe laptop poze cu faza golului pe care i l-am mar­cat lui Dida.

Va purta numărul 10
– Atunci ai înscris din lovi­tură liberă. O să execuţi fazele fixe şi la Rapid?
– O să încerc să punctez şi aici din astfel de situaţii. Am discutat şi cu antrenorul despre asta, dar nu ştiu dacă voi fi eu executantul, vom vedea. Pînă la urmă, nu e ăsta cel mai important lucru, contează mai mult să cîştig multe titluri cu Rapid.

– Ai preluat deja numărul 10. Ai cerut tu tricoul ăsta?
– Nu, preferatul meu era 99, cu care am jucat patru ani la AEK. La Rapid, numărul îi aparţine lui Andrade, portarul brazilian, şi, decît să ne apucăm să facem vreun schimb, am primit 10.

– Număr de playmaker.
– (Rîde) Da, da! Am schimbat numărul de pe tricou, campionatul, ţara, aşa că pot spune cu convin­gere: am început o viaţă nouă!

“De la Steaua îmi place Dică”
– Vara trecută ai jucat un amical contra Stelei, 1-1. Ştii că e una dintre rivalele Rapidului?
– Da, am evoluat împotriva Stelei. După părerea mea, e o echi­pă foarte bună, mi-a plăcut atunci. Ţin minte că aveau un număr 10 senzaţional, bun, bun, bun de tot!

– Dică. A plecat acum cîteva zile la Catania.
– Da? L-au vîndut? Oricum, Steaua rămîne o echipă puternică.

– L-ai avut coleg la AEK pe Rivaldo. Cum e?
– Rivaldo e prietenul meu, am rămas foarte apropiaţi. E un om obişnuit, n-are nimic special, de ve­detă, pur şi simplu nu a existat vreun diferend între noi cît am fost colegi. Chiar l-am sunat acum cîte­va zile, înainte să semnez cu Rapid, am avut o discuţie legată de ches­tia asta.

– Şi ce ţi-a zis?
– M-a sfătuit să vin în Româ­nia. Eu mai aveam cîteva propuneri din Brazilia, pe care le am şi acum, de altfel, şi de aceea am vrut să aflu şi părerea lui. Mi-a zis că e mai bine pentru cariera mea să joc la un club puternic din România.

“Înaintea unui sezon, toată lumea vorbeşte, dar contează doar ce reuşeşti pe teren, vorbele se uită repede. De asta nu sînt genul care să promită sau să facă tam-tam”
Julio Cesar mijlocaş Rapid

350 de mii de euro e salariul anual al lui Cesar în Giuleşti. Brazilianul e cel mai bine plătit fotbalist din istoria Rapidului

18 goluri a marcat Julio Cesar în 86 de partide disputate pentru AEK Atena

Din cantonament

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
 •  03 Iulie 2008, 23:20

nu inteleg ce cauta oile din turma lui jiji pe acest site........

 •  03 Iulie 2008, 14:59

faima croncanitoarelor noastre din giulesti a ajuns pana la urechile lui Rivaldo !!! ura !

 •  03 Iulie 2008, 12:28

o sa marcheze direct 50 de goluri numai el :)) sa fiti bucurosi daca marcheaza toata echipa Rapid 1 goluri sezonu asta :)

Vezi toate comentariile (5)
Comentează