FOTBAL  »  Superliga  »  POLI - UTA, VINERI, ORA 19:00, DIGI SPORT

Romică Buia pariază pe Goga, Tameş şi Curtean în derby-ul Vestului: ”Poli bate clar!”

Articol de - Publicat joi, 29 septembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 29 septembrie 2011 15:44

Actualul antrenor al lui FC Maramureş e convins că Timişoara va reveni în Liga 1 la finalul acestui sezon


Derby-urile Poli - UTA au avut un loc important în cariera lui Romulus Buia (41 de ani), fostul idol de pe "Dan Păltinişanu" şi actualul antrenor al lui FC Maramureş. Ex-mijlocaşul şi-a adus aminte de atmosfera de poveste de la clasicul Vestului. În sezonul 2002-2003, Poli şi UTA au disputat o dublă de poveste. În tur, arădenii au învins cu 4-3 pe terenul rivalei de moarte, iar returul a consemnat victoria bănăţenilor la Arad. "Ce meciuri au fost! La Timişoara cred că au fost aproape 50.000 de oameni. De- abia am intrat cu autocarul la meci. Unele echipe strîng în 6 ani numărul de spectatori de la un Poli - UTA. Am condus 2-0, dar am pierdut în final 4-3. Ne-am luat revanşa în retur, cînd am cîştigat la Arad, cu 1-0, iar UTA a retrogradat. Erau meciuri speciale. Fanii ne avertizau încă din startul campionatului: ««Bateţi UTA, e tot ceea ce contează!»»", şi-a adus aminte Buia.

El crede că Poli va reuşi să învingă vineri, la Arad. Actualul tehnician mizează pe revenirea alb-violeţilor în Liga 1. "Păcat că acest meci se joacă în B. Oricum, cred că Timişoara va bate fără probleme. Au jucători de calitate precum Goga, Curtean sau Tameş, care pot face oricînd diferenţa. Îmi place mult şi Ricketts. Chiar dacă în meciurile de acest gen se poate întîmpla orice, Poli e clar favorită să cîştige. Vor reveni în Liga 1. Şi Juventus a fost retrogradată şi a revenit în forţă", a încheiat Buia.


Aşa prefaţau Buia şi Roland Nagy ciocnirea din 2002. Ultimul e, în prezent, antrenor la UTA
"UTA - Poli e oricînd comparabil cu un Steaua - Dinamo. Păcat că la Arad nu e un stadion prea mare şi multă lume va trebui să urmărească meciul de la televizor"
Romulus Buia, antrenor FC Maramureş

Meciul de poveste din 2002
Poli - UTA 3-4
Au marcat: M. Oprea (2), R. Stancu / Constantinovici (autogol), Njock, Manta, Chitescu
Poli: A. Bogdan - A. Dumitru, Ir. Voicu, Constantinovici, Şoltuz, M. Dobre - Buia, M. Nicolae, R. Stancu (Zanc, 85) - C. Prodan (Balauru, 56), M. Oprea (Belciug, 74). Antrenor: Basarab Panduru
UTA: D. Bogdan - Panin, Baldovin, Botiş, Panaitescu - M. Popescu, R. Mărginean, R. Nagy, Piţ (Ianu, 46 (Chitescu, 85)) - Njock, Manta

Coleg de cameră cu Velcea
Buia a evoluat pentru Timişoara între 2002 şi 2005. Fostul mijlocaş l-a prins şi pe actualul antrenor al bănăţenilor, Valentin Velcea, cu care a fost coleg de cameră. "Velcea se trezea primul din tot lotul. Se aranja, se dădea cu gel, se parfuma, citea toate ziarele. Mă şi speriam cînd mă trezeam dimineaţa. Eu făceam ochi cu vreo 15 minute înainte de masă", spunea Buia într-un interviu.

Clientul lui Panduru
Un jucător capricios, dar extrem de tehnic, Buia ieşea din joc cînd venea vorba de antrenamentele fizice extrem de dure. Panduru îl şicana în permanenţă. "Mă înnebuneau cu alergările în zăpadă, în cantonamente. De unde să ştiu eu ce făcea Velcea. La alergări le vedeam mereu stopurile, niciodată farurile. Îmi aduc aminte că, înainte de un cantonament, Panduru mi-a spus că eu voi fi lăsat acasă. Cînd l-am întrebat surprins, de ce, mi-a răspuns: ««Cum de ce? La vamă n-am voie să trec cu purceluşi»»", a mai povestit Buia.

Predă ştafeta
Leo Chitescu, timişoreanul care a semnat reuşita decisivă a arădenilor în victoria cu 4-3 din urmă cu aproape un deceniu, crede că atacantul Drăghici va rezolva derby-ul de mîine

Născut la Timişoara, Leo Chitescu nu simte nimic pentru Poli. "Nu am de ce să-mi ascund sentimentele şi să fac declaraţii de umplutură. La Arad am petrecut cea mai frumoasă perioadă din carieră", a spus Chitescu. Mijlocaşul a trăit cel mai frumos moment în tricoul lui UTA, pe 5 octombrie 2002, cînd a marcat în prelungiri golul victoriei cu 4-3, reducînd la tăcere zecile de mii de timişoreni din tribune, cu un gol plecat de la o acţiune începută de Roland Nagy.
Jucătorul de 31 de ani îmbracă tricoul echipei din Thailanda, FC Chiang Rai United, dar a mai evoluat şi în alte locaţii exotice precum Singapore, Malta sau Indonezia. Chitescu le ţine pumnii utiştilor în partida de mîine. Acesta crede că un alt timişorean va decide derby-ul în favoarea lui UTA, atacantul Octavian Drăghici. "Golul marcat în 2002 a fost cel mai important din cariera mea. Acum îi urez baftă lui Roland Nagy! Sînt sigur că va pregăti meciul cu Poli cum va putea el mai bine. M-aş bucura foarte mult pentru Tavi să marcheze golul victoriei. Va fi un adevărat idol la Arad. Îi ţin pumnii lui UTA, să cîştige cu Poli şi să revină în Liga 1", a încheiat Chitescu.

Chitescu a evoluat două sezoane la Arad, în intervalul 2002-2004

3 jucători născuţi la Timişoara, dar care n-au evoluat la Poli, are UTA în lot: atacantul Drăghici, mijlocaşul Ignea şi portarul Smaranda

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
flafy
flafy  •  29 Septembrie 2011, 19:29

Hai UTA!!!

mike8
mike8  •  29 Septembrie 2011, 16:43

Software ce depisteaza toate pariurile sigure,surebets de la orice case de pariuri,peste 100 de surebets pe zi,din care va alegeti ce vreti sa jucati . detalii pe pariurisigure10. info !"""

Vezi toate comentariile (2)
Comentează