FOTBAL  »  Superliga  »  SITUAȚIE

ANALIZĂ S-a depreciat numărul 10! Simbolul promovat de Hagi nu mai există nici măcar la clubul „Regelui” + Cum arată situația în Liga 1

Tavi Popescu a primit tricoul cu numărul 10 la FCSB, însă traversează o ediție 2022-2023 sub așteptări / foto: Raed Krishan
Tavi Popescu a primit tricoul cu numărul 10 la FCSB, însă traversează o ediție 2022-2023 sub așteptări / foto: Raed Krishan

Articol de , , - Publicat vineri, 07 octombrie 2022 10:29 / Actualizat vineri, 07 octombrie 2022 11:02

Gheorghe Hagi a insistat încontinuu să sublinieze importanța decarului, el s-a enervat când numărul 10 din națională, Alex Maxim, fusese rezervă într-un meci. Simbolul acesta pe care-l prețuiește Gică atât de mult e făcut zob în campionat, îl poartă jucători care nici măcar nu sunt importanți în echipele lor. 

S-a împământenit în fotbal că purtătorul tricoului cu numărul 10 trebuie să fie un jucător foarte tehnic, spectaculos, capabil să marcheze și să ofere pase decisive, să dribleze și să fie decisiv în favoarea echipei sale. Simbolul acesta l-au întărit în timp niște decari-giganți: Pele, Maradona, Platini, Zidane, Messi, Ronaldinho.

Da’ noi suntem mai buni ca danejii ăștia, nu Gică?
SILKEBORG - FCSB 5-0
Da’ noi suntem mai buni ca danejii ăștia, nu Gică?

Nici Gică Hagi nu-i mai găsește

Și, bineînțeles, Hagi. El a fost cel mai faimos român care a purtat numărul 10 și a rămas, după retragerea din cariera de jucător, un apărător fanatic al acestui simbol. El a vorbit întotdeauna cu admirație despre fotbaliștii demni de purtarea acelui tricou și a căutat mereu să-i cultive, să-i încurajeze. 

Astăzi, nici măcar clubul „Regelui” nu mai are un decar cu adevărat special. Numărul îi aparține lui Vlad Morar, un atacant care nici măcar nu e om de bază în formația lui Hagi. Morar prinde un loc de titular numai dacă lipsește vreunul dintre Pitu, Alibec și Louis Munteanu, atacanții pe care Gică mizează în mod obișnuit. 

Când s-a petrecut un caz asemănător la echipa națională, Hagi s-a enervat și l-a criticat pe selecționer: „Numărul 10 stă pe bancă? Decarul e cel mai important, cum să fie rezervă?!”. 

Alex Maxim purtase tricoul acela într-un meci în care mijlocașul aflat la Gaziantep nu avusese loc în echipă. Dintre fotbaliștii aflați în lotul Farului, Alexi Pitu ar fi cel mai apropiat de profilul pe care îl pretinde Gică pentru un demn purtător al numărului magic.

Unii nici nu-l vor

Nici celelalte echipe din campionat nu au decari clari, oameni capabili să hotărască rezultatele cu execuțiile lor. La campioana CFR e Deac, un jucător foarte bun care nu se încadrează însă în caracteristici. Deac e remarcabil datorită efortului și a loialității sale, nu e un mijlocaș supertehnic care să strălucească. 

Becali i-a dat „10”-le lui Octavian Popescu, cu speranța că numărul „greu” va contribui la vânzarea lui Tavi pentru mulți bani. La fel a calculat Universitatea Craiova cu Baiaram. Socoteala nu se potrivește cu realitatea. 

Randamentul lui Popescu s-a prăbușit complet, în vreme ce Baiaram tot nu înregistrează progresul pe care i-l preziceau oficialii clubului din Oltenia. Craiova lui Mititelu și Rapidul au fotbaliști care se potrivesc cu numărul de pe tricouri.

Argentinianul Bauza e deseori extrem de influent în jocul formației lui Croitoru și Mititelu a ajuns să spere că-l va vinde contra unei sume de milioane de euro. La Rapid există Alex Ioniță, un jucător care întrunește toate calitățile unui decar, numai că el etalează prea rar calitățile speciale. Mutu ori îl înlocuiește pe parcursul meciurilor, ori nu-l titularizează și-l trimite pe teren mai târziu

În celelalte cluburi, numărul 10 e purtat doar ca să-i fie atribuit cuiva. Cum nu e obligatoriu să-l ia careva, la UTA și la Petrolul l-au refuzat toți jucătorii! Fie nu li s-a părut îndeajuns de important încât să nu poată fi exclus de pe listă, fie le-a fost frică să-l preia și să fie judecați după criteriile pe care le impune în mod tradițional numărul magic.

Decarii actuali:

ClubulCine poartă numărul 10
CFRCiprian Deac
FCSBOctavian Popescu
CSU CraiovaBaiaram
FC VoluntariMerloi
FarulVlad Morar
FC ArgeșCalcan
SepsiAchahbar
FC BotoșaniTârcoveanu
RapidAlex Ioniță
FCU CraiovaJuan Bauza
CS MioveniCoșereanu
ChindiaNeguț
U ClujHaită
HermannstadtNăstăsie
UTA-
Petrolul-

5 meciuria jucat ca titular în sezonul acesta Florian Haită, decarul de la U Cluj. Fotbalistul promovat de școala lui Hagi nu s-a putut impune ca titular deși el este eligibil U21, deci i-ar fi mai ușor să prindă un loc în echipă

S-a degradat treptat

Spre finalul anilor '80, când Steaua și Dinamo purtau cea mai aspră luptă în campionatul românesc, Hagi și Mateuț erau decarii lor, adică liderul „Generației de Aur” și Gheata de Aur a Europei. Craiova Maxima îl avusese pe Donose cu numărul 10. Spre sfârșitul anilor '90, Rapidul lui Mircea Lucescu l-a avut pe Lupu decar. 

În sezonul 2005-2006, în care Rapid și Steaua au jucat într-un sfert de finală din Cupa UEFA, în campionatul românesc existau mulți fotbaliști cu caracteristici potrivite pentru numărul 10. Inclusiv cluburile mici aveau decari buni: la Sportul Studențesc juca Tiberiu Bălan, la Bacău era Marius Croitoru, la Bistrița evolua Alex Păcurar.

Toți trei au trecut și pe la Steaua în anii aceia, înainte ca instanța să precizeze că Steaua aceea era, de fapt, FCSB. Roș-albaștrii l-au avut pe Dică decar în stagiunea aceea, deși el era mai degrabă un atacant decât un mijlocaș creativ. Giuleștenii îl aveau pe Artiom Karamian și armeanul era, de asemenea, atacant.

Decarii în 2005-2006

ClubulCine purta numărul 10
FC ArgeșPrepeliță
FCM BacăuMarius Croitoru
Gloria BistrițaAlexandru Păcurar
CFR ClujFlorin Cristian Dan
DinamoGrigorie
FarulCristocea
Jiul PetroșaniM. Voicu
FC NaționalShroj
Oțelul GalațiD. Balauru
PanduriiI. Ștefan
Poli IașiBogdanovici
Poli TimișoaraPleșan
RapidArt. Karamian
SportulTibi Bălan
FCSBNicolae Dică
FC VasluiFrunză

Lucescu jr. l-a expus pe Florescu

În perioada în care a condus echipa națională, Răzvan Lucescu a luat o decizie controversată, el i-a oferit tricoul cu numărul 10 lui George Florescu, un mijlocaș care nu era nici foarte tehnic, nu marca goluri, nu avea un stil de joc spectaculos. Și pe care specialiștii și media nici măcar nu-l considerau suficient de bun ca să facă parte din națională. 

Florescu a fost criticat mai aspru pentru prestațiile sale și pentru că jocul lui era radiografiat după reperele unui decar, adică ale unui fotbalist de la care lumea aștepta să fie decisiv. Pentru că i-a permis să poarte tricoul fost la Hagi și la Mutu, Lucescu l-a expus pe Florescu și clujeanul devenise cel mai criticat „tricolor”. 

Mutu a fost și el fascinat de importanța numărului 10, l-a căutat la toate echipele pentru care a evoluat, deși nici el nu se înscria în criteriile clasice ale decarului. Chiar Hagi a analizat la un moment dat și a concluzionat că Mutu a fost un atacant, nu un număr 10 tradițional. 

Playmakeri clasici din anii '90, Cătălin Munteanu și Luțu, erau învestiți ca „viitori Hagi”, însă niciunul nu a atins potențialul care îi era estimat. Munteanu a avut totuși o carieră foarte bună, el a jucat mulți ani în Spania apoi a revenit în România la Dinamo și a câștigat cel mai recent titlu de campioni al „câinilor”, pe acela din 2007. 

VIDEO Nicolae Dică, după Silkeborg - FCSB 5-0: „N-am trăit niciodată o asemenea umilință”

Citește și alte știri de actualitate:

Criza e totală la FCSB: toate vedetele lui Becali sunt la pământ! Cifre horror pentru 3 dintre preferații patronului

Discurs nemilos al lui Ciprian Marica, după umilința trăită de FCSB în Danemarca: „Jale și prăpăd, o rușine pentru România” » Nici Dică n-a scăpat: „Merită să te faci de râs în halul ăsta?”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (3)
brentford
brentford  •  07 Octombrie 2022, 15:32
Postat de elefterie pe 07 Octombrie 2022, 12:34

Ce insinuări puteți faceți privind numărul 10 dat de Universitatea lui Baiaram... I-a făcut Craiova reclamă lui Baiaram cum i-au făcut lui Tavi - CU DISPERARE- Gigi, Meme, Transfermarkt, Mitică și VOI JURNALIȘTII SPORTIVI? Dar chiar așa, când ați făcut voi reclamă vreunui fotbalist care nu joacă la Fcsb (sau, se admite, laFarul) ?? Of, eșecul ("rușine națională" era parcă termenul folosit în alte cazuri) Fcsbului, v-a aruncat în depresie?

De ce te miri? Este ziarul de casa al ciobanului. Altor jucatori li se face reclama si se fabrica articole cu statistici si predictii doar daca sunt in vizorul fcsb-ului. Asta e realitatea. Nu i-ai vazut si pe aia de la Digi ce suparati erau pentru ca fcsb a pierdut si cfr a castigat?

elefterie
elefterie  •  07 Octombrie 2022, 12:34

Ce insinuări puteți faceți privind numărul 10 dat de Universitatea lui Baiaram... I-a făcut Craiova reclamă lui Baiaram cum i-au făcut lui Tavi - CU DISPERARE- Gigi, Meme, Transfermarkt, Mitică și VOI JURNALIȘTII SPORTIVI? Dar chiar așa, când ați făcut voi reclamă vreunui fotbalist care nu joacă la Fcsb (sau, se admite, laFarul) ?? Of, eșecul ("rușine națională" era parcă termenul folosit în alte cazuri) Fcsbului, v-a aruncat în depresie?

magic4ever
magic4ever  •  07 Octombrie 2022, 12:12

"Perla" Popescu valoreaza 200 de milioane de euro dupa meciul asta:)))))))))))

Vezi toate comentariile (3)
Comentează