FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

S-a introdus „regula Dan Petrescu" în Liga 1! » CFR Cluj devine o și mai mare favorită în lupta pentru titlu

Schimbările de regulament făcute de FRF avantajează CFR Cluj
Schimbările de regulament făcute de FRF avantajează CFR Cluj

Articol de , , - Publicat duminica, 24 mai 2020 21:50

EXCLUSIV GSP. Echipele din Liga 1 au dreptul să facă 5 schimbări, iar antrenorul din play-off ale cărui înlocuiri au avut cele mai multe rezultate pe tabelă e tehnicianul celor de la CFR Cluj, Dan Petrescu.

CFR devine o şi mai mare favorită la câştigarea campionatului după anunţul pe care FRF l-a făcut zilele trecute privind două reguli noi, adoptate pentru primul eșalon: permisiunea de a fi efectuate 5 schimbări, în loc de 3, dar şi extinderea numărului de jucători de pe foaia de joc, de la 18 la 20. 

FCSB, 60% din CFR 

E o veste senzaţională pentru un club care n-are rival într-o ierarhie a acestui sezon privind eficacitatea schimbărilor. Dintre cele 28 de etape de până acum, Dan Petrescu a mutat inspirat, din perspectivă ofensivă, în aproape jumătate dintre ele. În nu mai puţin de 13, a introdus jucător sau jucători care fie au marcat, fie au oferit o pasă de gol. Celelalte echipe din play-off nici măcar n-au atins nivelul de 10 meciuri în care rezervele să fi adus ceva semnificativ pe tabelă. Următoarele în acest top sunt FCSB şi Astra, cu câte 8 partide, în jur de numai 60% din mutările eficiente ale lui Petrescu. 

Are alt "11" competitiv pe bancă

Pe lângă valoarea şi inspiraţia pe care le-a demonstrat Petrescu, tehnicianul din Gruia a fost ajutat şi de soluţiile din lot. Practic, rundă de rundă, pe bancă a avut variante extrem de ofertante, mai ales în ofensivă. De fapt, CFR ar putea alinia, dacă ar avea toţi jucătorii valizi şi nicio absenţă cauzată de suspendări, două formule de echipă. Din acest motiv, extinderea numărului de fotbalişti pe bancă, la jocurile oficiale, de la 18 la 20, e o altă veste excelentă pentru campioană. 

CFR 1: Arlauskis - Cr. Manea, Vinicius, A. Burcă, Camora - Itu, Bordeianu, Djokovici - C. Deac, Omrani, V. Costache 

CFR 2:  Sandomierski - D. Ciubotariu (Susici), Boli, Cestor - Chipciu, Hoban, L. Aurelio, Ad. Păun - Traore (Petrila), Ţucudean, Rondon (Golofca) 

Mutările lui Petrescu care au produs ceva pe tabelă

S-a introdus „regula Dan Petrescu

7e numărul golurilor produse de Omrani în acest campionat din postura de rezervă: a marcat de 6 ori şi a oferit un assist

0schimbări care să fi produs ceva pe tabelă a făcut FCSB în ultimele 8 etape disputate în L1

Cum au mutat participantele din play-off 

EchipăMeciuri
CFR13
FCSB8
Astra8
Botoșani7
Craiova7
Mediaș6

*în care cel puţin un jucător introdus de pe bancă să fi marcat, să fi oferit o pasă sau să fi obţinut un penalty 

Rivalele au bănci "subţiri"

CFR are şi antrenor de valoare, şi rezerve de valoarea titularilor. În schimb, FCSB şi Craiova nu se află în aceeaşi situaţie. După ultimele evenimente din această primăvară, Becali a pierdut câteva piese importante, pe care Vintilă nu se va mai putea baza: Bălgrădean, Creţu, Stan, Momcilovici, Popa, Gnohere, practic aproape o bancă întreagă. Vicecampioanei i-ar mai rămâne puţine soluţii viabile, mai puţin de jumătate din numărul celor de la CFR: Soiledis, Cristea, Moruţan, L. Filip, Vână, Ad. Petre. Şi Craiova e cam în aceeaşi situaţie. Bălaşa, Vătăjelu, Ivanov, Qaka, Bărbuţ sunt singurele nume care ar putea avea pretenţii să fie judecate la acelaşi nivel cu titularii. 

La Cluj decide antrenorul. La FCSB, patronul 

O mare diferenţă între modul în care s-au produs înlocuirile pe parcursul acestui campionat, în raportul CFR vs FCSB, e cea legată de numele celui care le-a decis. La CFR, antrenorul are independenţă totală. Dan Petresu e cel care hotărăşte componenţa primului "11", dar şi ce înlocuiri face pe parcursul celor 90 de minute. La FCSB, cel care decide e Becali, care nu de puţine ori a ordonat să fie realizate şi câte două schimbări la pauză. 

„O să intru în istorie după introducerea acestei reguli, o să fac 4 schimbări la pauză" 
- Gigi Becali, patron FCSB 

Alt avantaj CFR: poate schimba repede U21 

Posibilitatea de a face 5 schimbări îi mai aduce lui Petrescu încă un atu. Poate scoate de pe teren foarte repede fotbalistul eligibil pentru U21, despre care legea FRF spune că trebuie să fie în primul "11", dar nu şi că trebuie să bifeze un număr minim de minute. Dan Petrescu l-a schimbat de mai multe ori pe Itu pe parcursul primei reprize, dar niciodată mai devreme de minutul 25. 

O singură dată a apelat la o modificare imediat după start. Chiar la ultima etapă, la Mediaş, Alin Fica, 18 ani, a fost scos de pe teren după 24 de secunde. O astfel de înlocuire s-ar putea petrece mai des de aici înainte, mai ales că antrenorul care o face va mai avea alte 4 schimbări la dispoziţie.

4e numărul maxim de momente în care pot fi efectuate cele 5 schimbări: pauza meciului plus cel mult alte 3 întreruperi ale jocului

VIDEO / CFR Cluj, la un pas să-și piardă gratis un jucător de bază

Citește și alte știri despre CFR Cluj:

Bălgrădean concurează și cu FCSB, și cu CFR! » Situații stranii la repornirea Ligii 1

Probleme la CFR Cluj! Dan Petrescu riscă să înceapă sezonul fără un om de bază: „E în țara lui și nu avem soluții!”

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (67)
remarque
remarque  •  25 Mai 2020, 13:35
Postat de Robert Sergiu pe 25 Mai 2020, 09:59

Cfr are 80% din lot batrani STEAUA are 10% batrani dupa 3 luni de inactivitate (fara meciuri) tot cfr e fav la titlu ,pe bune?

Petre, varful de atac al FCSB cum s-a antrenat in ultimele 3 luni? Cu prietena nu? Sa vadem cate goluri o sa dea Petre il etapele care au ramas. De cand e fotbalul fotbal, castiga trofee echipa mai buna. Nu echipa mai tanara. Cine stie meserie, cine poate meserie si cine e serios.

1274464749300910
Robert Sergiu  •  25 Mai 2020, 09:59

Cfr are 80% din lot batrani STEAUA are 10% batrani dupa 3 luni de inactivitate (fara meciuri) tot cfr e fav la titlu ,pe bune?

1000178413349421
Adrian George  •  25 Mai 2020, 09:38

cea mai mare prostie posibila cu aceasta lege...cea mai proasta lege data vreodata in sport...prin aceasta lege pur si simplu distrugem viitorul nationalei...daca pana acum copii prindeau 15-20 de minute chiar si o repriza dupa ce se va relua campionatul vor fi schimbati in minutul 2 cu aceste 2 schimbari in plus...oare cati bani au luat pentru a introduce aceasta lege?

Vezi toate comentariile (67)
Comentează