FOTBAL  »  Superliga  »  GAMING

S-a pariat pe meciuri de Liga 1 deja jucate? Gameri acuzați că au fentat regulile în competiția organizată de LPF! Replica: "O încercare de defăimare"

Captură Youtube
Captură Youtube

Articol de - Publicat vineri, 15 mai 2020 10:00

Turneul de FIFA organizat între reprezentanții oficiali ai cluburilor din Liga 1 și girat de LPF este în mijlocul unei controverse. Unii gameri implicați sunt bănuiți că ar fi speculat o eroare a unei case de pariuri care ar fi lăsat, din greșeală, cote active pentru niște meciuri deja jucate. Ei neagă însă vehement. 

Competiția, numită eLiga 1, s-a desfășurat între 16 aprilie și 3 mai. Au participat 14 jucători de FIFA, fiecare reprezentând o echipă din prima divizie, iar câștigător a fost Alex Rădulescu (Hermannstadt). Anumite cluburi au chiar contracte semnate cu gamerii respectivi, căutând astfel o apropiere de nișa de eSports - una în creștere, cu mare priză la publicul tânăr și cu bugete amețitoare în străinătate. 

Au fost 13 etape, iar meciurile au fost transmise pe DigiSport, LookSport și TelekomSport seara, de la ora 19:00. Confruntările însă nu erau live, pentru că televiziunile s-au temut de eventuale probleme tehnice. Prin urmare, LPF și eAD au convenit ca meciurile de FIFA20 să se joace dimineața, să fie înregistrate și ulterior difuzate în seara respectivă pe TV

Gafă speculată

Câteva case de pariuri au oferit cote pentru acest turneu de Liga 1 la FIFA. E vorba despre Casa Pariurilor, Superbet sau Betano. În piață se știa că meciurile se joacă dimineața, așa că după ora 9:00 cotele erau scoase de pe site. La cel puțin o etapă însă, una dintre casele de pariuri ar fi uitat pe site cote active pentru confruntări deja disputate, deschizând astfel posibilitatea ca unii dintre gameri să speculeze gafa și să poată paria pe propriile partide sau să-i îndemne pe apropiați să o facă!

În piața jucătorilor de FIFA, dar și în casele de pariuri se știe despre această eroare. Diferă doar detaliile: unii spun că a durat doar o jumătate de zi, alții spun că ar fi persistat chiar 3 etape, timp în care cei care știau rezultatele ar fi putut plasa mai multe pariuri. 

Ce se aude pe înregistrarea scăpată pe Youtube

De curând, pe Youtube a fost postat un video cu o discuție, captată din pricina unui microfon uitat deschis, care le este atribuită membrilor clubului CSC ESports, "singura echipă profesionistă de FIFA din țară". Pe fundal se aud vorbind Antonio Crăcană (reprezentantul lui Dinamo în campionatul de FIFA Liga 1) și doi colegi de echipă: Remus și Marius Bucur (reprezentant Chindia, dar și membru al echipei naționale de FIFA, construită de FRF). 

Din replici, s-ar putea înțelege că gamerii discută între ei tocmai despre breșa povestită mai sus, schimbând impresii despre cote și despre anunțarea unor prieteni pentru a paria pe meciuri deja jucate.

  • "Uite, vorbesc cu văru-meu. Am voie să-i zic, nu? Adică, îi zic <pune pe Puiu (reprezentant FC Voluntari), că are 5.80>"
  • "Da, da"
  • ...
  • "Știi cum a fost la Buțan (n.r. reprezentantul CFR-ului")? A avut 1.20 și a urcat până la 1.50 ca să scadă. E meci din ăla care se prevedea a fi 0-3, 0-4 și a ieșit 1-2 așa, cu emoții, știi ce zic?
  • ...
  • "Se află rezultatele?"
  • "Da, se află, îți dai seama"
  • ...
  • "Da, mă, i-am zis. Nu vorbește cu nimeni, stai liniștit"

"Acuzații dezgustătoare"

Veridicitatea înregistrării a fost confirmată chiar de către cei acuzați. "Înregistrarea este reală, dar acuzațiile sunt dezgustătoare", a spus Antonio Crăcană, într-un live pe Youtube, făcut zilele trecute pentru a explica pe larg contextul. "Da, i-am spus unui prieten rezultatele, voia să vadă dacă i-a ieșit biletul. Îmi cer scuze pentru asta, n-a fost fairplay față de cei care au organizat competiția. Dar meciurile erau scoase deja de pe site-urile de pariuri, nu se mai putea paria pe ele", susține gamerul în vârstă de 18 ani.  

Mircea Pavel "Jepcar", colegul său de echipă și unul dintre cei mai vechi oameni din industria de gaming din România, a scăpat însă în discuția cu GSP un alt detaliu: "Din ce am înțeles, bookmakerii au acționat în consecință și au anulat acele pariuri". Ceea ce înseamnă că s-a putut totuși paria pe meciuri deja jucate.

S-a pariat pe meciuri de Liga 1 deja jucate? Gameri acuzați că au fentat regulile în competiția organizată de LPF! Replica:
Antonio Crăcană alături de Mircea Pavel "Jepcar" - captură Youtube

"E un copil, și-a cerut scuze"

Jepcar a continuat explicațiile: "Antonio a comis o greșeală, asta e clar. I-a spus unui amic rezultatele primei etape imediat după ce s-a terminat runda și nu trebuia să facă asta. Dar ce insinuează cel care a postat convorbirea pe Youtube, cum că s-au făcut șmecherii la pariuri, este total eronat! A vrut doar să ne defăimeze, să lovească în noi din invidie, însă vom face o plângere la Poliție și, după ce va fi descoperit, îl vom da în judecată. 

Crezi că alți jucători n-au spus rezultatele? Ba da, dar nu aveau microfonul deschis și nu s-a aflat. Am vorbit cu Antonio, mi-a zis să fiu liniștit pentru că nu a făcut nicio măgărie. E un copil, a greșit, și-a cerut scuze. Dar de aici până la a fi acuzat că a pariat e cale lungă! Nu e cazul de fraudă, repet. Plus că, iartă-mă, dar și cine a ținut cotele a comis o greșeală". 

S-au anulat pariurile?

Unele surse spun că pariurile puse pe acele evenimente au fost anulate de casele de pariuri, după ce au descoperit că mizele fuseseră plasate după ce meciurile se jucaseră. 

Dar, oficial, "nu s-a întâmplat nimic", pentru că bookmakerii ocolesc subiectul, deși ei nu sunt în culpă, ci eventual doar păgubiți de propria eroare umană.

Betano, de exemplu, nici nu a confirmat, nici nu a infirmat varianta, răspunzând unor întrebări punctuale GSP cu generalități de genul "depunem permanent toate eforturile pentru a asigura o experiență de divertisment cât mai variată și cât mai plăcută consumatorilor" sau "oferta a fost permanent revizuită și modificată în funcție de aprecierea clienților și gradul lor de interes pentru fiecare eveniment în parte". 

Cei de la Casa Pariurilor spun că n-au avut "nicio implicare în organizarea competiției virtuale Casa eLiga 1. În privința ofertei, Casa Pariurilor nu a pus la dispoziție cote live sau pariuri prematch DUPĂ desfășurarea jocurilor din eLiga 1. (...) Suntem într-un dezacord total față de practicile care duc la manipularea rezultatelor. Aceste acțiuni afecteaza atât încrederea în sportivi, cât și cifrele noastre financiare". 

Credem puternic în forța comunității de eGaming din România, care trebuie să fie ajutată și promovată, pentru dezvoltarea și popularizarea acestui produs sportiv - comunicat Casa Pariurilor

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează