FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1

S-a reaprins focul! » Steaua şi Dinamo au strategii diferite, dar obiectiv comun: TITLUL!

Nicoliţă şi Moţi se vor duela pe 3 decembrie
Nicoliţă şi Moţi se vor duela pe 3 decembrie

Articol de - Publicat marti, 16 august 2011 00:00 / Actualizat luni, 15 august 2011 22:05

Din sezonul 2004-2005, n-a mai existat un duel direct pentru campionat între cele mai titrate echipe din fotbalul românesc.

Steaua fără titlu din vara lui 2006. Dinamo fără titlu din vara lui 2007. Fotbalul românesc fără o bătălie Steaua-Dinamo pentru cîştigarea campionatului din sezonul 2004-2005, cînd Steaua a terminat cu un singur punct peste rivala din Ştefan cel Mare.

Acum, după 3 etape, cele mai titrate echipe din România s-au urcat pe primele două locuri şi anunţă din nou o luptă directă pentru supremaţie. Sînt neînvinse, au marcat împreună nu mai puţin de 15 goluri, au primit doar două şi au toate argumentele pentru a crea o bătălie pentru titlu asemănătoare cu majoritatea sezoanelor începînd de la începutul anilor '50 pînă acum 7 ani.

Cum au ajuns Steaua şi Dinamo ca doar după 3 runde să dea uitării sezonul precedent, unul de coşmar pentru ambele echipe? Prin strategii total opuse, începînd de la banii investiţi pînă la achiziţii şi continuînd cu alegerea antrenorului.

FINANCIAR
Steaua: cheltuieli mari / Dinamo: cheltuieli minime

Roş-albaştrii parcurg unul dintre cele mai scumpe sezoane din istoria clubului. Plătesc din nou salarii foarte mari, după doi-trei ani în care impuseseră un plafon maxim de 120.000 de euro anual pentru un fotbalist. Mai ales jucătorii luaţi liberi, precum Florin Costea, Prepeliţă şi Tatu, au ridicat bugetul salarial, după ce au primit şi sume consistente la semnarea contractelor.

Rivalii lor au procedat invers, au scăzut cît au putut investiţiile şi au preferat să-l trimită pe golgeterul Liviu Ganea la echipa a doua, atunci cînd acesta a solicitat un salariu prea mare.

LOTUL
Steaua: 10 plecări şi 10 transferuri scumpe /  Dinamo: 9 plecări, 7 reveniri plus un transfer, toate gratis

Imaginaţia suporterilor "militarilor" a fost reaprinsă în vara asta cu transferuri spectaculoase. Fraţii Costea, Prepeliţă, Bourceanu şi Gabi Matei erau printre cei mai curtaţi şi mai bine cotaţi fotbalişti din România şi au ajuns cu toţii la Steaua.

În schimb, dinamoviştii au privit trişti campania de transferuri a clubului favorit. Doar reveniri, ca Pulhac şi Marius Niculae, şi o singură achiziţie adevărată, Dorel Stoica. Şi el a fost luat gratis, deci "cîinii" n-au cheltuit nimic în vara asta.

BANCA TEHNICĂ
Steaua: antrenor scump, străin şi cu nume / Dinamo: antrenor ieftin, de la echipa secundă

Fost campion de trei ori în Israel, Levy a lăsat-o pe Beitar Ierusalim şi a acceptat propunerea din Ghencea pentru un salariu de peste 12.000 de euro anual.

Dinamo a şocat cînd a anunţat noul antrenor fără să fi negociat cu nimeni. L-a numit pe Ciobotariu, de la "satelit", adică omologul lui Leo Strizu, "principalul" de la Steaua II. Ciobi e tehnicianul cel mai prost plătit din prima ligă.

57% din puncte a cîştigat Levy ca antrenor în cele 24 de meciuri ale sale în Liga 1

30% din puncte a cîştigat Ciobotariu ca antrenor în cele 33 de meciuri ale sale în Liga 1

SUPORTERII
Steaua şi Dinamo, aceleaşi probleme

Startul bun al "granzilor" a fost reuşit împotriva relaţiei pe care cele două cluburi o au cu propriii fani. Nici Steaua, nici Dinamo n-au jucat vreun meci în Ghencea, respectiv în Ştefan cel Mare cu spectatori în campionat. Amîndouă au fost exilate de conflictul cu Ministerul Apărării, în cazul roş-albaştrilor, sau de suspendarea arenei, în situaţia roş-albilor.

Duelul direct va fi pe 3 decembrie
Suporterii celor două mari echipe mai au de aşteptat pînă la confruntarea directă. Va fi abia în penultima etapă a turului, programată pe 3 decembrie, pe terenul lui Dinamo. În sezonul trecut, "cîinii" au cîştigat ambele partide, 2-1 în Ştefan cel Mare şi 1-0 în Ghencea, însă Steaua a cîştigat finala Cupei României disputată în faţa roş-albilor, scor 2-1.

Bătălia golgeterilor: 6-6
Dacă Dinamo şi Steaua împart primele două locuri se datorează în mare măsură compartimentului ofensiv, acolo unde ambele propun nume extrem de importante în topul golgeterilor. De la "cîini", Niculae are deja 4 goluri, iar Dănciulescu două, în timp ce la Steaua, trei atacanţi au cîte două: Mihai Costea, Tatu şi Rusescu.

Şi arbitrii sînt de partea lor
Dinamo şi Steaua nu numai că n-au avut probleme de arbitraj în debutul sezonului, dar au şi beneficiat de pe urma erorilor acestora. Dinamo a avut numai meciuri dubioase din acest punct de vedere: în prima etapă, cu Tg. Mureş, a marcat un gol validat de asistent, dar nici măcar reluările TV n-au demonstrat că a fost gol, în a doua etapă, la Mediaş, Colţescu a eliminat eronat un jucător al Gazului încă din prima repriză, iar cu Pandurii, Dinamo a beneficiat de două penalty-uri în mod gratuit. Pro-Steaua s-a greşit în meciul cu U Cluj, cînd li s-a refuzat ardelenilor un penalty la 1-0.

41 de campionate dintre cele 93 disputate pînă acum au fost cîştigate de Steaua (23) şi Dinamo (18), ceea ce reprezintă 44 la sută din totalul ediţiilor de prima ligă

COMPARAŢIE FINANCIARĂ
Steaua - Parametru - Dinamo
3.500.000 - transferuri - 0
150.000 - salariul antrenorului (anual) - 60.000
320.000 (Geraldo) - cel mai mare salariu (anual) - 170.000 (Niculae)
* sumele sînt exprimate în euro

Dinamo e peste Steaua şi la cifre
General
Dinamo - Parametru - Steaua
806 - acţiuni - 813
77,2% - acţiuni reuşite - 72,8%
169 - dueluri - 197
55,3% - dueluri cîştigate - 48,7%

Ofensivă
Dinamo - Parametru - Steaua
17 - şuturi la poartă - 11,7
6,7 - şuturi pe poartă - 5,3
6,3 - cornere - 4,3
81 - atacuri - 95
7,7 - ocazii - 5

Defensivă
Dinamo - Parametru - Steaua
12 - şuturi la poartă adversari - 11,3
4,7 - şuturi pe poartă adversari - 5,3
4,3 - cornere adversari - 1,7
84,3 - atacuri adversari - 82,7
2,3 - ocazii adversari - 2,7

"Cred că e un pic cam devreme să spunem că în acest sezon va fi o bătălie la titlul de campioană între Steaua şi Dinamo" (Mihai Stoica, manager general Steaua)

"Eu sînt sigur că vom merge cap la cap cu Steaua pînă la final într-o luptă pasionantă, iar după etapa a 34-a ordinea de acum se va păstra" (Cristi Borcea, preşedinte executiv Dinamo)

4 penalty-uri au primit împreună Dinamo şi Steaua în primele 3 etape, trei "cîinii" şi unu steliştii, doar unul dintre ele fiind transformat în gol, autor Marius Niculae

Dinamo, program infernal, Steaua, meciuri accesibile
Pentru cele două mari rivale, va urma un parcurs, măcar din punctul de vedere al adversarelor, complet diferit. Dinamo va avea 3 runde infernale, urmînd să întîlnească la rînd campioana Oţelul, apoi pe FC Vaslui şi pe Rapid, în timp ce Steaua, cu excepţia deplasării de la Mediaş, pare a avea, măcar pe hîrtie, echipe accesibile.

Etapa a 4-a
Astra - Steaua
Sportul - Dinamo

Etapa a 5-a
Steaua - FCM Tg. Mureş
Dinamo - Oţelul

Etapa a 6-a
Vaslui - Dinamo
Gaz Metan - Steaua

Etapa a 7-a
Steaua - Pandurii
Dinamo - Rapid

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (44)
inima_de_caine
inima_de_caine  •  16 August 2011, 20:45
Postat de imperator_sef pe 16 August 2011, 09:45

Baaiiii , tu de ce porti capete de animale pe piept ?

Băăiiii, măcar eu port aşa ceva pe o emblemă, pe piept, nu ca tine, pe umeri, pe post de căpăţână!

gabygeo4
gabygeo4  •  16 August 2011, 19:16

articol pro steaua ,cum de altfel e tot gsp-u, ziar, televiziune sau site...numai stelisti spurcati, de la comentatori pana la jurnalisti...in loc sa zica , ca dinamo are golgeter, nu, sunt egali atacantii al goluri marcate...la partea cu LOTUL au spus la steaua "Imaginaţia suporterilor "militarilor" a fost reaprinsă" si la dinamo "În schimb, dinamoviştii au privit trişti campania de transferuri"...tot ca sa o scoata pe steaua mai buna, si ea e sub dinamo in clasament...

dik
dik  •  16 August 2011, 17:22

daca este sa ma iau dupa acest articol nici una dintre bucurestence nu au nici o sansa, cum cistiga una o avantajaza arbitri.Dar gasesc ei o metoda de a dezbina si tot ii fac sa se impiedice, mai spun ca patroni pun presiune pe arbitri dar cel mai mult o fac jurnalisti, nu ca am avea cine stie ce arbitri, dar nici chiar asa pe fata cum fac cei de la gsp. Ma dezgusta atata incompetenta si lipsa de bun simt asazisilor gazetari, nu fac altceva decit sa umileasca fotbalul romanesc .

Vezi toate comentariile (44)
Comentează