FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA '86

Statui în Ghencea pentru Steaua 86? Ștefan Iovan: „N-ar fi rău! Să ne bucurăm de ele cât suntem în viață”

Ștefan Iovan (dreapta) este unul dintre cei mai buni fundași din istoria Stelei
Ștefan Iovan (dreapta) este unul dintre cei mai buni fundași din istoria Stelei

Articol de GSP - Publicat joi, 07 mai 2020 11:40

Ștefan Iovan (59 de ani), căpitanul Stelei din finala Cupei Campionilor Europeni 1986 împotriva Barcelonei - câștigată de români, scor 2-0 după lovituri de departajare - consideră o idee bună construirea unor statui în perimetrul noului stadion din Ghencea, dedicate fotbaliștilor care au realizat una dintre cele mai mari performanțe din istoria sportului național.

În direct la Pro X, Iovan a aprobat ideea moderatorului Mihai Mironica, anume dedicarea unor statui eroilor de la Sevilla: „Și eu cred că am merita o statuie. Atât timp cât suntem în viață, pentru că acum trebuie să ne bucurăm, nu după. E o idee bună, n-ar fi rău”.

Legat de numele noului stadion, «Steaua» ar fi cel mai corect sau «Steaua '86», pentru că astfel s-ar onora cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc” - Ștefan Iovan

34 de anise împlinesc astăzi de la finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, Steaua - Barcelona 2-0

Echipele de atunci:

Steaua (4-4-2): Duckadam – Iovan (c), Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Balint, Bălan, Bölöni, Majearu – Lăcătuș, Piţurcă
Rezerve: Stângaciu – Weissenbacher, Pistol, Anghel Iordănescu, Radu II
Antrenor: Emeric Ienei

Barcelona (4-4-2): Urruticoechea – Gerardo, Blanquetti, Alexanco, Alberto – Victor, Schuster, Marcos, Pedraza – Archibald, Hidalgo
Antrenor: Terry Venables

Arbitri: Michel Vautrot – Alain Delmer, M. Girard (toţi din Franţa)

Loviturile de departajare:

  • Steaua: au ratat Majearu şi Boloni, au marcat Lăcătuş şi Balint
  • Barcelona: au ratat Alesanco, Pedrazza, Alonso, Marcos

„Să ne faceți statuie!”, versiunea 2.0

Declarațiile lui Iovan au amintit de conferința de presă memorabilă a lui Gheorghe Hagi din 1998, înaintea Campionatului Mondial din Franța, după un amical cu Paraguay, scor 3-2.

„De zece ani v-am obişnuit cam prost în condiţiile în care sunt în România. Nu avem nimic, niciun fotbal. Ce performanţă a făcut vreo echipă în România? Merităm să ne faceţi statuie pentru ce am făcut noi, având în vedere condiţiile din România. Rezultatele cântă cu noi. Se duce fotbalul românesc. Se duce. Zero. În doi-trei ani, zero”, a răbufnit Hagi atunci la adresa jurnaliștilor.

Citește mai multe știri de actualitate:

34 de ani de când Steaua a fost campioana Europei » Anghel Iordănescu: „După ce mi-am analizat prestaţia din finală, am realizat că Steaua are nevoie de Hagi”

Gică Hagi îi transmite un mesaj lui Anghel Iordănescu, ajuns la 70 de ani: „Haideţi înapoi în fotbal!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
tgbre
tgbre  •  07 Mai 2020, 19:34

nea ilie, nea ilie/iti ploua in galerie...

iliegalerie
iliegalerie  •  07 Mai 2020, 15:30

Regretabila situatie, trista aniversare, lamentabila imagine. In 2020 si UE, Romania se comporta la fel ca pe vremea URSS: pastreaza aberatiile sportive militarizate CSA si Dinamo, permite armatei si politiei sa se amestece abuziv in sportul profesionist si construieste stadioane in unitati militare. In plus, rechizitioneaza marca, numele si emblema Stelei, echipa privata, profesionista si le face cadou Cazarmii Sportive Anacronice - CSA. Confisca trofeele Stelei si le depoziteaza in beciurile CSA. Incredibil dar adevarat! Se intampla doar in Romania!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează