FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ - STEAUA 0-1

Scandal cu temă xenofobă la CFR - Steaua » "Ni s-a transmis că n-avem voie să strigăm «România»!"

Articol de - Publicat luni, 10 martie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 09 martie 2014 23:32

O parte a galeriei Stelei a părăsit stadionul din Cluj după ce arbitrul Balaj oprise jocul din cauza scandărilor antimaghiare.

"Ni s-a transmis că nu mai avem voie să strigăm nici măcar ”România”", susţin suporterii. Campioana risca să piardă cu 0-3 dacă scandările ar fi continuat.

CFR-Steaua a produs o scenă rar întîlnită la meciuri din Liga 1. Cristi Balaj a oprit jocul din pricina scandărilor xenofobe. "Afară, afară cu ungurii din ţară!" şi "Ungaria" a auzit arbitrul. Şi a stopat meciul pentru cîteva zeci de secunde, timp în care Balaj l-a trimis pe căpitanul Pintilii să le vorbească fanilor şi să-i convingă să înceteze.

Suporterii s-au oprit, dar unii dintre ei au părăsit stadionul şi au publicat un comunicat ieri. Susţin că li s-ar fi transmis că au interdicţia de a mai striga "România", întrucît o asemenea scandare ar suna tot ca o provocare: "Prin mesajul transmis către sectorul ocupat de suporterii echipei Steaua, ni s-a adus la cunoştinţă că la orice scandare la adresa Ungariei, a minorităţii maghiare din România, chiar şi la scandarea numelui ţării noastre, fiind considerate provocatoare, meciul va fi întrerupt, iar echipa gazdă va cîştiga partida la masa verde".

Subiectul manifestărilor rasiste sau xenofobe ale spectatorilor a devenit unul "la zi" pentru arbitrii români o dată cu problema de care a avut parte Ovidiu Haţegan în Champions League. Cel mai bun arbitru din Liga 1 a condus jocul ŢSKA Moscova-Manchester City, din acest sezon al Champions, şi a trecut cu vederea scandări rasiste la adresa ivorianului Yaya Toure, căpitanul lui City.

Africanul i-a atras atenţia pe teren lui Haţegan că e jignit din tribune, însă arbitrul a lăsat jocul să continue şi a declanşat o anchetă a UEFA.

Federaţia europeană a considerat, pînă la urmă, că nu Haţegan, ci crainicul stadionului a fost vinovat, fiindcă nu a anunţat măsurile pe care le impune un astfel de comportament al fanilor. Angajatul stadionului Khimki, din Moscova, a fost eliberat din funcţie după acel meci.

Matei a fost eliminat!
În turul campionatului, un fotbalist a luat cartonaşul roşu din pricina comportamentului xenofob al spectatorilor. În timpul meciului Astra-Dinamo (2-1), Cosmin Matei a aplaudat cînd galeria "cîinilor" a scandat "Afară cu ungurii din ţară!". Arbitrul Istvan Kovacs, din Carei, i-a dat "galben" lui Matei, care mai avea un cartonaş şi a fost eliminat.

S-a întîmplat şi la hochei
La sfîrşitul lunii trecute, a avut loc un incident şi la un meci de hochei. La Progym Gheorghieni-Steaua (3-4), jucătorii oaspeţilor au adus pe gheaţă un steag al României, moment în care au fost huiduiţi de gazde. Fanii din Gheorghieni au scandat "Ria, Ria, Hungaria!", apoi bucureştenii au scos tricolorul de pe gheaţă, într-un cor de huiduieli.

Cum explică Balaj:
- "La şedinţa tehnică dinaintea meciului, unde trebuiau să participe şi reprezentaţii celor două galerii, aceştia nu au venit. S-a discutat despre toleranţă zero în ceea ce priveşte scandările rasiste şi xenofobe ale spectatorilor. În momentul în care eu am oprit jocul, galeria Stelei striga în mod repetat «Afară, afară cu ungurii din ţară!» şi, ca să provoace, şi «Ungaria, Ungaria»"
- "După ce am oprit meciul, restul spectatorilor au început să strige «România, România». Nu puteam să interzic nimănui să scandeze numele României pe un stadion, pentru că şi eu strig cînd merg la fotbal, handbal sau rugby. Eu unul le mulţumesc suporterilor stelişti că nu au mai scandat mesaje xenofobe şi rasiale!"

Ce măsuri spune arbitrul că ar fi urmat la CFR-Steaua:
1. Cînd se scandează pentru prima oară se opreşte meciul şi se anunţă la staţia de amplificare mesajul antirasism.
2. Dacă după pornirea partidei continuă scandările, meciul se opreşte pentru 10 minute, cu ieşirea echipelor şi a staff-urilor de pe teren.
3. După repornirea jocului, spectatorii continuă cu astfel de mesaje rasiste sau xenofobe. Atunci, arbitrul este obligat să oprească definitiv partida, iar echipa ai cărei suporteri sînt responsabili pentru astfel de scandări pierde meciul la "masa verde" cu 0-3.

Ce spune UEFA
"Sancţiuni stricte trebuie impuse faţă de orice formă de comportament rasist ce afectează jocul. Arbitrii trebuie să oprească, să suspende sau chiar să anuleze un meci dacă apar incidente rasiste! Dacă suporterii unui club au comportament rasist, acesta trebuie sancţionat. La o primă abatere cu o închidere parţială a stadionului, la a doua are loc închiderea totală a stadionului şi amendă"

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (111)
chompin
chompin  •  11 Martie 2014, 11:53
Postat de fcsb.best pe 11 Martie 2014, 08:56

ia du-te tu in harghita sau covasna si striga acolo Romania...sa vezi daca poti.....daca nu sti tu vorbi !!!!

si tu du-te la Rahova, te asteapta mimi, pregatit sa scape sapunul....

chompin
chompin  •  11 Martie 2014, 11:51
Postat de titelb pe 11 Martie 2014, 08:45

Arpad Paszkany, a fost „creierul“ unei afaceri controversate de 34 de milioane de euro, care are la mijloc mallul Polus Center, cel mai mare din Ardeal. Luna trecută, magistraţii de la ÎCCJ au decis ca pământul de sub complex să se întoarcă la vechiul proprietar, Agroindustriala S.A.

De unde si pana unde Arpi a fost creierul? ca sa vrea creierul miticului, sa mai arunce cu noroi in CFR? Arpi avea doar 13 % din actiunile firmei POLUS INVESTMENT si nu era administrator al firmei, deci daca au fost ceva ilegalitati- desi nu cred, din moment ce proiectul a primit autorizatie de constructie, inseamna ca la momentul emiterii ei, solicitantul era proprietar cert al terenului- acele ilegalitati s-au facut de catre o firma care avea un administrator, care ar putea fi tras la raspundere. Pe de alta parte, IMMO... a cumparat proiectul, fiind actualmente proprietar al POLUS CENTER, deci e treaba lor, nu a lui Arpi; la vanzare, presupun ca s-au facut acte, intabulari, etc.

fcsb.best
fcsb.best  •  11 Martie 2014, 08:57
Postat de soad pe 10 Martie 2014, 20:58

la cum scandeaza deobicei galeria stelei, steaua in ultimii 10 ani ar fi trebuit sa piarda cel putin 40 de meciuri la masa verde, dar ce sa faci dac steaua ii steaua frate

cand o sa faca si rapid ceea ce a facut STEAUA pentru fotbalul Romanesc atunci se popate masura cu STEAUA la acest capitol ...pana atunci...mucles in liga a 2-a...

Vezi toate comentariile (111)
Comentează