FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - MACCABI 4-2

Secretul renaşterii lui Tănase » Cum a ajuns din dezamăgire eroul Stelei!

Articol de - Publicat sambata, 05 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 04 noiembrie 2011 22:40

Dodel a întrerupt perioade lungi în care nu marca deloc înscriind spectaculos, aşa cum a făcut-o la golul de 4-2 cu Maccabi. Mai are goluri de la centrul terenului, un voleu în vinclu plus o execuţie care l-a hipnotizat pe De Sanctis cînd Napoli a venit la Bucureşti


Cristi Tănase marchează numai dacă-i iese o superexecuţie. Asta e concluzia privind golurile pe care le-a reuşit mijlocaşul de cînd a venit la Steaua. Sînt doar opt, în toate competiţiile, dar fiecare dintre ele a rămas în memoria suporterilor. Şi fiindcă sînt puţine, deci mai uşor de reţinut, dar şi prin calitatea lor. Golul care a făcut 4-2 contra lui Maccabi Haifa a completat colecţia bijuteriilor rare ale lui Dodel: şut cu dreptul, de la 30 de metri, direct în plasa laterală, la care portarul nici n-a mai reacţionat.

Israelianul Davidovici nu e cel mai faimos goalkeeper uimit de o execuţie a lui Tănase. Stelistul mai are în palmares o "scăriţă" peste Pepe Reina, la 1-4 la Liverpool, şi o minge teleghidată în vinclul lui Morgan De Sanctis, la 3-3 cu Napoli.

Dodel a marcat mai mult în Europa League decît în Liga 1! În campionat are doar trei goluri în roş-albastru şi a fost criticat şi ironizat des că nu e în stare să înscrie, în vreme ce în Europa a punctat de cinci ori! Doar în acest sezon a strîns trei goluri decisive: la Sofia, unde Steaua a făcut 1-1 cu ŢSKA şi a obţinut accesul în grupă, plus dubla cu Maccabi, care a produs cel dintîi succes al echipei lui în această fază a competiţiei.

La fel s-a comportat la "naţională"
Tănase are o eficienţă scăzută şi la "naţională", nu doar în meciurile jucate pentru Steaua. De fapt, a înscris o singură dată în tricolor din 15 meciuri jucate, chiar la debutul lui. Tot cu o execuţie fantastică şi atunci, un şut din zona centrului terenului, cu care a deschis scorul. România a pierdut atunci cu 1-2.

A executat-o şi pe Steaua
Dodel a dat doar patru goluri în Liga 1 pentru FC Argeş, clubul care l-a crescut. Ultimul dintre ele a fost chiar împotriva Stelei, la un egal, 2-2, înregistrat la Piteşti în martie 2009. A înscris atunci cu o "scăriţă" care l-a impresionat pe Gigi Becali. La patru luni după acel gol, Tănase a ajuns în Ghencea, deşi era curtat şi de alte cluburi, inclusiv din străinătate.

Cum a marcat Tănase cele 8 goluri în tricoul Stelei
1. DE UNDE le-a marcat
- din afara careului: 3
- din interiorul careului: 5
2. CU CE le-a marcat
- piciorul drept: 6
- piciorul stîng: 1
- cu capul: 1
3. PROCEDEUL prin care a marcat
- scăriţă: 1
- cu exteriorul: 1
- şut cu şiretul: 4
- lovitură de cap: 1
- foarfecă: 1


Poartă număr mic la gheată: 41,5
Tănase are un mare atu atunci cînd vine vorba despre mărimea labei piciorului. Poartă 41,5 la gheată, acesta fiind un număr relativ mic pentru un fotbalist, iar marii jucători ai lumii au purtat numere mici: Maradona (38), Messi (39), Hagi (39).

Hagi explică de ce Tănase şutează bine de la distanţă
***** "Dacă ai laba piciorului mai mică, aşa cum are şi Tănase, suprafaţa cu care loveşti mingea este mai mare şi automat ai un control crescut, o biomecanică bună. De aici şi traiectoriile ciudate pe care le poţi imprima balonului, aşa cum îmi ieşeau şi mie de multe ori"
***** "Cei care poartă numere foarte mari, de peste 43, nu prea pot să lovească bine cu şiretul şi de-asta nici nu apelează prea des la acest procedeu"
***** "Tănase ar trebui încurajat să şuteze mai des la poartă pentru că aceasta e calitatea lui principală. Ce are Tănase? Are pasă? Nu, are şut, atunci trebuie să tragă des la poartă"

Preţul fiecărui gol: 225.000 de euro
Steaua l-a transferat pe Tănase de la FC Argeş în schimbul a 1,8 milioane de euro. Cum, pînă în prezent, Dodel a marcat doar 8 goluri, rezultă că fiecare reuşită a lui a fost plătită de Gigi Becali cu 225.000 de euro.


30 de metri e distanţa minimă de la care Tănase a marcat toate cele 3 goluri reuşite pentru Steaua din afara careului: cu Internaţional Curtea de Argeş, cu Napoli şi cu Maccabi Haifa

506 zile consecutive a bifat Tănase fără gol marcat în tricoul Stelei în meciurile de campionat, mai precis între decembrie 2009 şi aprilie 2011

6 goluri a marcat Tănase în campionatul României în cele 133 de meciuri în care a evoluat, el debutînd în Liga 1 pe 3 iunie 2004: FC Argeş - Rapid 0-2

Cel mai rar marchează în Liga 1
Unde a marcat Minute jucate Goluri La cîte minute marchează un gol
Cupe europene 1288 5 258
Echipa naţională 926 1 926
Liga 1 4212 3 1404

Noua iubită l-a cuminţit
Unul dintre motivele pentru care Tănase nu mai are o viaţă extrasportivă zbuciumată e şi faptul că de aproape o jumătate de an are o relaţie stabilă. După ce s-a aflat în atenţia tabloidelor timp de doi ani, perioadă în care a fost implicat în multe scandaluri şi escapade la braţul cîtorva "bombe sexy", acum Tănase s-a cuminţit şi apropiaţii lui povestesc că trăieşte o frumoasă poveste de dragoste cu noua lui iubită. "Cui dedic golurile cu Maccabi? Ei, ştiu eu mai bine cui, dar asta chiar nu vă pot spune", a declarat misterios Tănase joi seară.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (56)
liviuemil
liviuemil  •  06 Noiembrie 2011, 16:07

Asta este singurul criteriu dupa care transfera Becali: da-i gol Stelei si esti al meu! Prost berbec!

ovi_ivanhoe
ovi_ivanhoe  •  06 Noiembrie 2011, 03:21

Daca si asta este erou,atunci adevaratii eroi ai Stelei unde sunt mai bouleanule? Vai de capul vostru de ziaristi,ai scris macar corect,si asta este un lucru de admirat la voi. Cum is fotbalisti de azi asa sunt si ziaristi,toti o apa si un...... Multa bafta iti doresc altfel.

ciparian
ciparian  •  05 Noiembrie 2011, 20:25

Dupa 15 dezastre de meciuri, a dat 2 goluri si gata, e renascut. pazea Messi, ca vine alde Dodel..........Gata, iar ia Fecali europa league, pana de Craciun e pe locul 1, iar e tiki kkkaka barcelona.......Stim deja ce urmeaza. Rapciugilor, cu ziaristica voastra de pishatt!!!

Vezi toate comentariile (56)
Comentează