FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Africanul cu aproape 100 de meciuri în Liga 1 nu are dubii: „Sepsi va fi una dintre marile echipe ale României. În doi ani, se va bate la titlu”

Boubacar Fofana // foto: Imago Images
Boubacar Fofana // foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 18 noiembrie 2021 13:54 / Actualizat joi, 18 noiembrie 2021 14:47

Boubacar Fofana, 32 de ani, este de părere că Sepsi OSK, formația pe care o reprezintă, va impresiona în Liga 1 în anii ce vin și va pune presiune pe granzii campionatului. Africanul a mărturisit că venise pentru un an, maximum doi, în România, dar a prins drag de țara noastră.

Cu aproape o sută de meciuri în România, Boubacar Fofana a deprins traiul la 8.000 de kilometri depărtare de țara natală, Guineea. A intrat în al patrulea an petrecut printre români și a mărturisit că speră să ajungă să se lupte la titlu cu Sepsi, considerând că gruparea din Sfântu Gheorghe este în continuă ascensiune. 

Mai mult, africanul este de părere că acest club, cu doar un deceniu de existență, va deveni o forță a României în viitorul foarte apropiat.

Boubacar Fofana: „Gândul nostru e la play-off”

- Boubacar, ce planuri aveți în acest sezon la Sepsi? 
- Așteptările sunt tot mai mari. Aceasta fiindcă am făcut un sezon fantastic înainte. Păcat că nu am găsit acel ritm, speram mai mult în actuala ediție. Am început prost, dar nimic nu e pierdut. În retur, cred ca vom juca mai bine cu noul antrenor, ne gândim să o luăm meci de meci, cu gândul la play-off. Acolo e ținta noastră, nu am renunțat.

- E doar un slogan sau chiar se poate să mai prindeți Top 6? 
- Nu va fi deloc ușor, dar în fotbal trebuie să ai un vibe pozitiv ca să învingi. Am făcut lucruri bune în ultimele etape, am văzut și în meciul cu Dinamo.

Dorit de FCSB în trecut

- Cum te simți acum? Te întreb fiindcă ai avut ceva probleme în toamnă, înainte de sosirea lui Cristiano Bergodi. 
- Mă simt foarte adaptat, minunat. Am avut ceva probleme, medicale sau care au ținut de fostul antrenor, ca în viață, depinde de opțiunile fiecărui meci, dar este OK pentru mine. Mă pun în slujba echipei. Sepsi e solidă, suntem uniți, vom lupta pentru play-off.

- Pe cine vezi cea mai tare formație din Liga și, totodată, favorită la titlu? 
- Nu cred că există cea mai puternică echipă. Fiecare are momente și momente, bune sau proaste. Liga românească este de genul dacă ești echipă solidă, consistentă, poți fi în top. Am jucat contra lui CFR, dar nu ne-a dominat, un corner și-un penalty, asta a fost, dar în rest am controlat noi meciul. Mai mult, am dominat multe formații, însă ne-au ucis cu un contraatac sau corner. În fotbal, trebuie să fii și norocos. Nu există o echipă care să ucidă pe oricine. CFR e bună, FCSB are tinerii ei valoroși, însă parcurge multe probleme.

- Te-a dorit FCSB, înainte de a semna cu Sepsi. Te gândești cum ar fi fost dacă? 
- Da, am avut acea ofertă înainte de a sosi la Sepsi, nu s-a materializat. Ca fotbalist, mă focusez doar pe proiectele reale. Nu stau să mă gândesc unde aș fi fost cu FCSB. Poate nici nu mai eram acolo. În câțiva ani, Sepsi va fi una dintre marile echipe ale României! Văd proiectul, structura, modul cum tratează fenomenul și fotbalistul. Va fi la cel mai înalt nivel din România, sunt mândru să fiu parte din proiectul de mare viitor al lui Sepsi.

Ce fotbaliști apreciază Boubacar Fofana 

- Vezi Sepsi luptându-se la titlu în scurt timp? 
- Da, sigur, în doi ani, clar. Totul crește sănătos la Sfântu Gheorghe. Sepsi va fi în elita fotbalului intern. Condițiile sunt foarte bune, clubul va aduce prestigiu României. Văd toată situația, de la președinte la magazioner. Oamenii sunt foarte ambițioși. Știu de unde au plecat, de aceea spun ceea ce spun.

- Ce fotbaliști din Liga 1 îți plac? Fără să-ți nominalizezi colegii. 
- Olaru e un băiat bun, un fotbalist dinamic, îmi plac și Tănase, și Coman. L-am mai lăudat pe acesta din urmă, sper să treacă peste perioada accidentărilor. Aaa, și tânărul acela, Popescu, are mult potențial să ajungă la nivel înalt.

- Tu te gândești să continui în România sau cum vezi viitorul apropiat? 
- Da, iau în calcul să continuu și să-mi închei cariera în România. Ca fotbalist, nu ai o destinație clară. Am zis că am venit aici pentru un an, maximum doi, în România, dar mă simt confortabil și voi mai continua aici.

Boubacar Fofana: „Îndrăgesc muntele”

- Cum este viața ta la Sfântu Gheorghe? 
- Oraș frumos, îmi place țara, n-am probleme. Bine, eu locuiesc la Brașov, fac practic jumătate de oră cu mașina între locuință și stadion. O scurtă excursie zilnic. Deja mi-am făcut un nume în aria fotbalului, mă simt împlinit. Ca jucător, dacă te simți bine undeva, nu mai pleci așa ușor, chiar și pentru un salariu mai mare. Financiar, sunt bine, sunt stabil.

- Tu ești „omul mării”, ai trăit mult timp și-n Portugalia, cum te-ai adaptat la munte? 
- Da, așa e, aici am văzut marea doar la Constanța, când am fost cu fotbalul. Dar, în România, am ajuns să îndrăgesc mai mult muntele. Aerul e mai curat. M-am adaptat și la frig, când vine zăpada și sunt minus 6, minus 10 grade Celsius, sunt chiar OK. 

Mă distrez, de fapt, fac poze, sar în zăpadă, apoi le trimit prietenilor și ei sunt îngroziți: „Cum poți?! N-aș sta acolo pentru nimic în lume!”. Da, așa aș fi zis și eu de acolo, dar aici m-am deprins cu așa ceva. M-am obișnuit cu vremea foarte rece. La Sfântu Gheorghe e chiar mai frig decât la Brașov, deși sunt vreo 20 de kilometri depărtare. (râde) Alerg mai tare și mă încălzesc!

Videocall-ul leagă continentele

- Cum resimți tu diferențele dintre Guineea și România? 
- Sunt diferențe uriașe, cultură, stilul de viață, nu suntem bogați, nici chiar supersăraci, dar nu sunt bani mulți. Am plecat de multă vreme de acolo, am crescut în Portugalia, când am venit în România mi-a fost mai ușor, pentru că stilul de viață din țara mea de adopție era oarecum la fel cu cel de aici.

- Când ai mai ajuns acasă? 
- Vara trecută, am fost să-mi vizitez familia, am stat zece zile acolo.

- E greu departe de ai tăi? 
- Uneori, simt lipsa oamenilor sau a mâncărurilor de acolo, dar cam atât. La sfârșitul sezonului competițional, merg acolo să-i văd pe părinți, pe prieteni. Oricum, vorbim frecvent pe telefon, prin videocall. De acolo îmi iau energia, să-mi dau restart.

3 goluriîn 13 meciuri a reușit Fofana în actuala ediție pentru Sepsi

18 selecțiiare fotbalistul pentru țara sa, Guineea

98 de partidea adunat Boubacar în România pentru Gaz Metan și Sepsi în ultimii trei ani, reușind 7 goluri

8.000 de kilometrisunt între România și țara natală a lui Fofana, Guineea, închizătorul fiind născut în capitala țării, la Conakry

Africanul, despre viața din România: „Îmi iau o cafea și mă relaxez privind munții”

De când am venit în țara voastră, am început să îndrăgesc zăpada. Mă îmbrac cu o jachetă mai groasă, dau o fugă în Poiana Brașov și mă relaxez privind munții. Îmi curăț mintea! Uneori, iau o cafea și pierd vremea așa, îmi pun totul în ordine.

Îmi plac locurile naturale de la voi, cum e lacul Sf. Ana. Am întâlnit și un urs pe șosea, le-am povestit prietenilor de acasă. M-am documentat asupra urșilor, fiindcă am citit că poți da nas în nas cu ei. Dacă nu-l ataci, nu te atacă! Mă refer la ăștia de-i mai întâlnești pe stradă. Habar n-am cum aș proceda dacă aș da nas în nas cu el. Am eu 1,93 metri, dar cred că aș lua-o la fugă instant.

Sunt single acum. Aveți femei frumoase. Una dintre comorile României, se spune. Femeile sunt ca urșii, trebuie să fii atent! Dacă înțelegeți. Sunt frumoase foc, dar ai grijă, sunt periculoase. Femei frumoase, simpatice, îmi plac, dar sunt doar pe genul privit, nu mă bag în alte situații. 

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Publicitate electorală la Derby! Câți bani a încasat Dinamo de la fostul viceprimar din București: „Clubul i-a făcut un cadou fantastic”

Rapid, cea mai bună nou-promovată » Performanța reușită de trupa lui Mihai Iosif

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează