FOTBAL  »  Superliga  »  FRF

EXCLUSIV Federația Ruptă de Fotbal: debandadă fără sfârșit la Casa Fotbalului! Noi decizii care șochează

Articol de , , - Publicat marti, 18 august 2020 10:00 / Actualizat marti, 18 august 2020 10:08

La Casa Fotbalului continuă debandada care s-a instaurat de ceva vreme: Federația nu le-a mai prelungit contractele staff-urilor tehnice de la naționalele U15, U16, U17, U18 și U19, fără ca respectivii să fie anunțați de Mihai Stoichiță și cei din Comisia Tehnică.

Nu doar gestionarea regulamentelor e una dezastruoasă în actuala administrație Burleanu. După cazurile Andrei Vlad și Istvan Fulop, FRF continuă să șocheze cu anumite decizii pe care le-a luat în ultima perioadă. Iar cele mai recente sunt unele care realmente sunt și fără precedent în istoria fotbalului nostru, dar foarte probabil nu-și găsesc un corespondent nicăieri în țările din Europa.

FRF a decis să renunțe să mai aibă staff-uri tehnice la toate naționalele, în afara primelor două, cea de seniori și U21! În rest, antrenorii tuturor celorlalte au fost lăsați pe liber și în momentul de față nu mai există nimeni care să se ocupe de naționalele respective. Începând de la U15 și până la U19, inclusiv, toți antrenorii care se ocupau de pregătirea acestora au devenit șomeri. Lor le expiraseră contractele în urmă cu o lună și jumătate și FRF a luat decizia de a nu le mai prelungi înțelegerile.

Cei în cauză nici măcar n-au fost anunțați de Mihai Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice, sau de către alte persoane din cadrul FRF, despre faptul că nu mai continuă la cârma respectivelor reprezentative. 

În plus, FRF nici nu a făcut vreo informare publică despre această decizie, însă surse ale GSP dezvăluie că argumentul lui Stoichiță și compania a fost acela că în perioada următoare nu va exista nicio acțiune oficială a UEFA, turnee de calificare sau de Elită, astfel că FRF nu mai vedea rostul de a achita în continuare salariile unor persoane care nu vor avea meciuri până la finalul lui 2020.

Inclusiv pentru naționala U19 s-a decis la fel, unde antrenor principal era Laurențiu Roșu. Decizia-șoc a FRF frapează cel mai mult atunci când e privită din perspectiva acestei naționale. România va organiza în vara anului viitor turneul final Euro U19, la care noi suntem direct calificați. 

Implicit, în toată această perioadă în care Liga 1 și Liga 2 s-a disputat și se va relua în câteva zile, antrenorii ar fi avut de vizionat meciuri în care sunt implicați mulți dintre jucătorii susceptibili a fi selecționați și a face parte din lotul cu care România va aborda competiția din vara lui 2021.

Cine erau antrenorii loturilor

  • U15 - Răzvan Rotaru 
  • U16 - Daniel Mogoșanu 
  • U17 - Adrian Văsâi 
  • U18 - Daniel Oprescu 
  • U19 - Laurențiu Roșu

Un singur salvat: protejatul lui Stoichiță

Printre cei care practic au rămas în aer, fără vreun post la o națională, era și Răzvan Rotaru, care se ocupa de naționala sub 15 ani. Acesta însă a primit o altă responsabilitate în cadrul FRF, una care i-a lăsat mască pe mulți dintre cei de la Casa Fotbalului: a fost numit antrenor secund al lui Mutu la naționala de tineret! Nu i s-a făcut un contract de secund la U21, fiindcă el rulează ca angajat al Școlii de Antrenori, însă „de facto” va fi colaboratorul numărul 1 al „Briliantului”! 

Răzvan Rotaru e unul dintre protejații lui Mihai Stoichiță, actualul șef al Comisiei Tehnice, cel care l-a luat pe Rotaru la FRF și chiar l-a introdus în comisiile de analiză și evaluare la Școala de Antrenori, unde se acordă licențele de antrenori. Rotaru e un fost fotbalist de Liga 2, fost ziarist pentru câțiva ani la Gazeta Sporturilor, fost secund al lui Stoichiță la Petrolul, Sheriff Tiraspol și Al-Salmiya (Kuweit), dar și fost antrenor principal la Berceni. 

El deja și-a intrat în rolul de colaborator al lui Mutu la acțiunea pe care U21 a avut-o în debutul lunii august, când a fost aproape nedezlipit de lângă Mutu și a oferit indicații tactice jucătorilor la antrenamente.

Economia FRF: Câte 1.500 de euro de antrenor

Decizia Federației, în frunte cu Mihai Stoichiță, a avut la bază dificultățile financiare pe care Casa Fotbalului le traversează de la startul pandemiei. Totuși, concedierea antrenorilor principali de la U16 până la U19 nu produce o economie care să aibă relevanță cu adevărat pentru balanța contabilă a FRF. 

Fiecare dintre Mogoșanu, Vâsăi, Oprescu și Roșu avea un salariu de 1.500 de euro pe lună. Rezultă un total de 6.000 de euro lunar! FRF a avut ani sub președinția lui Răzvan Burleanu în care a atins cheltuieli și de peste 20 de milioane de euro pe an!

Altă anomalie: doar șefii au luat salariul întreg?

La scurt timp după ce, în luna martie, România a intrat în stare de urgență, Răzvan Burleanu a anunțat că tuturor angajaților FRF li se va reduce programul de lucru de la 5 la 4 zile. Implicit, salariul era mai mic cu 20%. Această măsură a fost menținută inclusiv pe lunile mai și iunie, însă în urmă cu o lună și jumătate, jurnalistul Telekom Sport, Silviu Tudor Samuilă, a dezvăluit într-o emisiune a postului unde este moderator că 4 șefi de la Casa Fotbalului ar fi fost exceptați de la măsura de tăiere a salariului. 

E vorba despre Răzvan Burleanu, Radu Vișan (secretar general), Gabriel Bodescu (secretar general adjunct) și Mihai Stoichiță (șeful Comisiei Tehnice). În schimb, unii angajați au fost trimiși inclusiv în șomaj tehnic, iar alții chiar și pe luna iulie au o remunerație mai mică cu 20% decât ceea ce câștigau până în februarie.

5,8 milioane de euroe suma pe care FRF o va primi, în următorul an, din partea UEFA (4,3) și FIFA (1,5), în programele pe care cele două foruri le au privind susținerea fotbalului în timpul pandemiei

20,5 milioane de euroau fost veniturile realizate de FRF pe parcursul anului 2019, conform raportului fiscal despus la Ministerul Finanțelor

Ce urmează pentru primele două naționale

ROMÂNIA

  • echipa antrenată de Mirel Rădoi va susține în septembrie primele meciuri oficiale din 2020
  • selecționerul deja a anunțat lista lărgită a stranierilor: nu mai puțin de 26 de nume
  • primul meci e cel cu Irlanda de Nord, acasă, pe 4 septembrie, de la 21:45
  • al doilea se va juca în deplasare cu Austria, tot de la 21:45, ambele partide fiind în Liga Națiunilor

ROMÂNIA U21

  • „tricolorii” mici vor evolua și ei în septembrie, în preliminariile CE
  • selecționerul Mutu a anunțat lista lărgită a stranierilor, pe care se regăsesc 6 nume
  • primul meci va fi cu Malta, în deplasare, pe 4 septembrie, de la ora 19:00
  • al doilea va fi tot în deplasare, cu Finlanda, pe 8 septembrie, de la aceeași oră, 19:00

FRF a anulat aproape tot

De la momentul începutului pandemiei, FRF a luat decizia de a nu mai disputa cam toate competițiile pe care le-a organizat sau de a nu le finaliza în întregime. Cupa României s-a disputat conform țintarului, la fel și Liga Elitelor, dar în ambele întreceri se ajunsese deja în semifinale. În schimb, Liga 3 a fost înghețată și nu s-a mai jucat nicio partidă din campionat, ci doar 3 baraje între ocupantele primelor două locuri, doar acolo unde diferența a fost mai mică de 4 puncte. 

Și la Liga 2 s-a dat cancel la peste 85% dintre meciurile care mai erau programate. S-a realizat doar un mini-play-off între primele 6 clasate, cu un singur joc direct pentru fiecare echipă. În plus, la Liga 1, tot FRF a luat decizia de a nu se mai juca și ultimele 7 restanțe, 5 pentru Dinamo și două pentru Astra. S-a înghețat clasamentul și nu a retrogradat nimeni, la fel cum s-a întâmplat și la Liga 2, dar și la Liga 3.

Demisii și în birouri

FRF se confruntă cu o mare problemă și în privința unuia dintre departamentele importante, altele decât cele tehnice. E vorba despre cel care se ocupă de licențierea cluburilor. La 3 zile după ce Viorel Duru, Directorul Sistemului Național de Licențere al FRF, și-a înaintat demisia, toți membrii departamentului de licențiere au făcut același lucru! Surse din FRF susțin că ar fi vorba despre un gest de solidaritate după demisia lui Duru, unul dintre cei mai importanți oameni din structura Federației. 

„Pe măsură ce am simțit că nu mai sunt agreat, m-am gândit la retragere. Am făcut-o cu părere de rău, dar n-am acceptat să mai fiu umilit de șefi" a fost explicația pe care a oferit-o Viorel Duru, cel care va trece de la FRF în curtea LPF-ului, unde va fi angajat de Gino Iorgulescu.

Match preview Dinamo - Hermannstadt: tot ce trebuie să știi

Mai multe știri din fotbalul românesc:

Acuzații grave la adresa președintelui FRF: „Burleanu a încercat un șantaj cu mine! I-am zis: «Băi, băiatule, nu încerca d-astea cu mine...»”

Au dat drumul la treabă! Dinamo s-a înțeles cu un jucător trecut pe la FCSB + tatonări cu vedetele unei echipe de play-off

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
915542705250791
Aurel Stana  •  18 August 2020, 16:37

VOI ASTIA CARE VA NUMITI ZIARISTI SANTETI IN STARE SA FITI SI VOI OBIECTIVI DE CE NU SCRIETI DESPRE ECHIPA PSD CSU CRAIOVA SI MAGARIILE CARE SE INTAMPLA IN ACEL ORAS O GASCA A PUS STAPANIRE PE UN STADION CONSTRUIT DIN BANI ROMANILOR SI NU LASA PE NIMENI SA JOACE ASA CEVA NU CRED CA MAI EXISTA PE TOT MAPAMONDUL ,AU INCERCAT SA CASTIGE CAMPIONATUL CU MECIURI ARANJATE CU ARBITRI CARE FLUIERAU PT EI DAR DUMNEZEU NU DOARME RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEE

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  18 August 2020, 12:29

Vrem VAR ! !!!!!!!!

nenea007
nenea007  •  18 August 2020, 11:54
Postat de Pan Eugen pe 18 August 2020, 11:14

E greu sa te mai uiti la fotbalul romanesc dupa ce i-au facut craiovei. O executie cum nici pe vremea lui Ceausescu n-a fost. Nu stiu ce echipa simpla romaneasca mai poate lua spera la castigarea unui campionat daca nu cotizezi acolo sus. Mi-e lehamite de tot ce s-a intamplat vezi cum au apelat la toate chichitele ca Univ Craiova sa iasa din ritm si CFR sa treaca peste ea...

...:)...Sa fim seriosi...:)... Franarii au fost mult peste Craiova, atat pe parcursul campionatului regulat cat mai ales in ''finala'' din Banie... Nu pot sa cred ca nu ai observat ca franarii au fost cei mai dezavantajati (ca sa nu spun furati...) in play off...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează