FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Soluţie pentru naţională? » Cadu a început demersurile pentru a obţine cetăţenia română

Ricardo Cadu, în vișiniu
Ricardo Cadu, în vișiniu

Articol de GSP - Publicat luni, 30 mai 2011 00:00 / Actualizat luni, 30 mai 2011 18:03

Din 2006 la Cluj, portughezul vrea să se stabilească la Cluj după ce renunţă la fotbal


Cadu şochează şi vrea să lase Porto pentru Cluj! Jucătorul de 29 de ani şi-a făcut planurile pentru viitor şi e decis să se mute în România.

Ieri, căpitanul lui CFR, care se află în ţară de 5 ani, a anunţat că demersurile pentru obţinerea cetăţeniei sînt avansate, urmînd ca, pînă cel mai tîrziu la finele anului, să devină român cu acte în regulă. Va păstra şi paşaportul portughez, dar va sta mai mult în România, la Cluj, unde intenţionează să se stabilească.

Cadu ştie că românii imigrează în număr mare, cunoaşte şi motivele, dar susţine că, pentru el, România s-a dovedit a fi un soi de pămînt al făgăduinţei. "Tot ce am realizat în fotbal este legat de Cluj şi de România, ţară căreia îi sînt recunoscător. România m-a făcut ceea ce sînt, mi-a dat totul. Am cîştigat trofee aici şi, practic, aici am devenit fotbalist. Am jucat în Liga Campionilor datorită României, am cîştigat bani, mi-am schimbat viaţa", a explicat Cadu

"Sînt dator României!"
Aflat în vacanţă în Seychelles, Cadu a mărturisit că îi este dor de Cluj. "Poate că unora li se pare ciudat, dar nu este. Simt că am şi o datorie faţă de această ţară, România, care, în privinţa mea, s-a arătat darnică. Voi păstra şi cetăţenia portugheză, dar voi fi şi român", a completat Ricardo Cadu, căpitan la CFR din 2007. Cadu e căsătorit cu o portugheză, Dulce, pe care a cunoscut-o înainte de a veni în România. Şi ea se află la Cluj din 2006 şi l-a încurajat pe Cadu în demersurile pentru obţinerea cetăţeniei.


"Românii pleacă, dar eu m-am decis să vin. Îmi place la Cluj şi vreau să devin cît mai rapid român cu acte în regulă. De ce nu, dacă tot locuiesc aici?", Ricardo Cadu

"Am destule să-i ofer României. De altfel, mă simt dator faţă de această ţară. Tot ce am acum i se datorează", Ricardo Cadu

144 meciuri a jucat Cadu pentru CFR Cluj, unde e căpitan din 2007, marcînd 15 goluri

12 meciuri în Champions League a adunat Ricardo Cadu

750.000 de euro a plătit CFR Cluj pentru a-l aduce pe Cadu de la Boavista, în 2006, acum fiind cotat la 2.200.000 de euro pe transfermarkt.de

Avantaje: la "naţională" şi în afaceri
Obţinerea cetăţeniei îi aduce lui Cadu două avantaje imediate. Primul, legat de cariera sa de fotbalist, e acela că poate juca în "naţionala" României. Căpitanul feroviarilor n-a evoluat deloc pentru Portugalia, dar speră să aibă o carieră suficient de lungă pentru a prinde un turneu final cu România. Al doilea avantaj e cel legat de afaceri. Ca şi cetăţean român va putea investi în nume propriu în imobiliare, domeniu de care e tentat, condiţiile pentru străini fiind încă restrictive.

Ce condiţii pune statul
Străinii care depun cerere pentru cetăţenie trebuie: să aibă peste 18 ani, să dispună de mijloacele materiale pentru a se întreţine, să nu fi fost condamnaţi în ţara de origine pentru o infracţiune gravă. De asemenea, trebuie să fi locuit 5 ani în România. Eliminatorii sînt şi cunoaşterea limbii române, a imnului naţional, dar şi, în limite rezonabile, deţinerea de noţiuni de istorie, cultură şi civilizaţie românească.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (13)
cfrclujole
cfrclujole  •  02 Iunie 2011, 20:58

Un jucator foarte bun. Te asteptam la nationala!

rin08
rin08  •  02 Iunie 2011, 11:56

bravo ricardo cadu

bombon
bombon  •  31 Mai 2011, 10:26

Noul CHIVU la nationala!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează