FOTBAL  »  Superliga  »  STADION

VIDEO + FOTO Se demolează un stadion de legendă din România! Lăsat în paragină, locul unde s-a născut „Campioana unei mari iubiri” va fi înlocuit cu o sală utilă mai multor discipline

Fostul stadion arată jalnic, pe fundal se zărește noua arenă, cunoscută ca OZN-ul din Bănie +21   FOTO
Fostul stadion arată jalnic, pe fundal se zărește noua arenă, cunoscută ca OZN-ul din Bănie

Articol de , - Publicat joi, 15 aprilie 2021 08:51 / Actualizat joi, 15 aprilie 2021 09:07

Locul unde s-a născut „Campioana unei mari iubiri”, stadionul ”Tineretului”, a devenit sumbru, uitat, fiind doar pe masa discuțiilor dintre PSD și PNL. MTS s-a înțeles cu Consiliului Județean Dolj și va demola stadionul ”Tineretului”, urmând să construiască o arenă multifuncțională.

Craiova oferă în prezent poate cel mai explicit tablou al modernizării, al capitalismului pe care-l trăim. 500 de metri, 6-7 minute la pas domol pe Bulevardul „Ilie Balaci", despart trecutul „Științei", Stadionul „Tineretului", de prezentul orașului Craiova, bijuteria orașului, noul "Ion Oblemenco".

Până la Ivan, Mitriță sau Băluță, până la războaiele Mititelu - Olguța Vasilescu, Craiova a avut "Știința", iar fotbalul craiovean a luat naștere pe „Tineretului". Locul unde a fost îngenuncheată Steaua în '79, 10-0 pentru olteni în unica ediţie a Cupei FRF, a devenit o ruină.

În curând se va împlini un secol de când s-a început construcția arenei care încă păstrează elemente din arhitectura vremurilor. O operă de artă cândva, lăsată în paragină și motiv de dispută între partidele politice.

VIDEO Cum arată acum stadionul Tineretului, locul unde s-a născut „Campioana unei mari iubiri”

Cea mai iubită echipă a Olteniei a jucat aici din 1948, adică de la înființare, sub toate denumirile: UNSR Craiova, CSU Craiova, Știința Craiova și Universitatea. Tot arena de lângă „Ciupercă" a fost gazda echipei și la momentul promovării în prima divizie, 1964. Abia din 1967 Universitatea s-a mutat 500 de metri mai spre Vest, pe „Central".

Se dărâmă Stadionul „Tineretului” din Craiova

Gazeta a vizitat micuța arenă unde încă se mai antrenau câțiva juniori de la CSS Craiova. La exterior stadionul trădează nepăsarea autorităților. Pe partea tribunei a 2-a, e un mix de geamuri sparte, uși de garaje ruginite, un zid din cărămidă ciobită, plus un service auto improvizat.

„Reglaj direcție unghi fugă", scrie pe o pancartă la tribuna a doua. Inspirat cumva, îți vine s-o iei la fugă când vezi ce-a ajuns prima casă a echipei Craiovei, iar direcția trebuie să fie 500 de metri mai la stânga, la noul "Oblemenco". Pe partea opusă, cea principală teoretic, arhitectura amintește de trecutul maiestuos al acestui stadion.

FOTO Stadionul „Tineretului”, ruina regală

A început demolarea pe stadionul „Tineretului” din Craiova - imagine din 30 martie 2023 / Sursă foto: Facebook@ Universitatea Craiova
A început demolarea pe stadionul „Tineretului” din Craiova - imagine din 30 martie 2023 / Sursă foto: Facebook@ Universitatea Craiova
A început demolarea pe stadionul „Tineretului” din Craiova - imagine din 30 martie 2023 / Sursă foto: Facebook@ Universitatea Craiova
+17 FOTO

„Ucis" de nepăsare, varul de pe ziduri e scorojit, în multe locuri e plin de gunoaie, pet-uri aruncate peste gard, buruienile au năpustit ceea ce teoretic numim tribune, pentru că și acestea sunt distruse. Gradenele de lemn sunt în multe locuri rupte, treptele de beton sunt sparte.

Băncile de rezerve sunt bune de trimis la fier vechi, lucru trist pentru fotbalul oltean. Sunt vechile bănci de pe „Oblemenco", unde au luat loc Valeri Lobanovski, Sven Goran Eriksson sau Jupp Heynckes. Ajutat și de soarele palid de apus, peisajul a căpătat o notă arsă, deșertică. O imagine tristă a unui muzeu de istorie a fotbalului oltean.

11 ani și implicare din partea regelui

Construcția arenei a durat nu mai puțin de 11 ani din cauza faptului că amplasarea e într-o zonă mlăștinoasă. A fost nevoie de muncă susținută din partea militarilor din Craiova. Implicarea Regelui Carol al II-lea a fost decisivă, motiv pentru care stadionul i-a preluat numele. Inițial, a fost conceput ca un complex sportiv amplu, cu teren de fotbal, pistă de alergare, chiar poligon de tragere, terenuri de volei și tenis. Și tribunele primiseră nume speciale, „Regală" - tribuna oficială, „Populară" - tribuna a II-a.

Arena „Tineretului” are un trecut bogat

Istoria arenei e una plină de evenimente, unele chiar extrasportive. Acolo s-au organizat zeci de spectacole propagandiste, iar mareșalul Antonescu a vizitat stadionul la 10 ani de la darea în folosință, în 1943, cu prilejul manifestărilor Săptămânii Olteniei. Inclusiv armata germană a folosit stadionul și a expus parade dedicate lui Adolf Hitler.

 Totuși, în memoria microbiștilor „Tineretului" rămâne stadionul care a adus primul titlu național al unei echipe din Craiova. FC Craiova, pregătită de Puiu Pleșa, cu Angelo Niculescu în teren, reușea să triumfe în sezonul 1942-1943. Totuși, acest sezon e șters din cartea de istorie a fotbalului pentru că s-a disputat pe timp de război.

Staidonul din Craiova, preluat de MTS?

Cel mai vechi stadion din Craiova a intrat în sfârșit pe masa de discuție a MTS, lucru anunțat chiar de ministrul Eduard Novak și primarul Lia Olguța Vasilescu. Va fi dărâmat tot ce-a mai rămas din tribune și în loc va apărea o arenă multifuncțională. Mai precis o sală de sport multifuncţională, cu suprafeţe de joc rabatabile, destinată mai multor sporturi.

„Cu certitudine, știm în acest moment că pe Tineretului vom avea o bază sportivă. Va fi un obiectiv pe care sper că îl vom realiza prin finanțare obținută de la Compania Națională de Investiții", a explicat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, în urmă cu doar câteva zile.

1933e anul în care a fost dat în folosință stadionul care a luat numele de "Tineretului" pe timpul comuniștilor

1943e anul în care FC Craiova a obținut titlul pe stadionul "Tineretului", performanță nerecunoscută oficial pentru că s-a disputat pe timp de război, când mulţi dintre fotbalişti se aflau pe front

A început demolarea pe stadionul „Tineretului” din Craiova - imagine din 30 martie 2023 / Sursă foto: Facebook@ Universitatea Craiova
A început demolarea pe stadionul „Tineretului” din Craiova - imagine din 30 martie 2023 / Sursă foto: Facebook@ Universitatea Craiova
A început demolarea pe stadionul „Tineretului” din Craiova - imagine din 30 martie 2023 / Sursă foto: Facebook@ Universitatea Craiova
+17 FOTO

Aici s-a filmat „Balul de sâmbătă seara"

Stadionul „Tineretului" a fost și „platou de filmare" pentru pelicula "Balul de sâmbătă seara", în regia lui Geo Saizescu. În scenele turnate acolo au jucat actori precum Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu sau Ana Szeles. Comedia cu premiera în 1967 prezintă chiar și imagini de la partida Universitatea Craiova - Progresul, fiind celebră secvența cu o camionetă ce aducea la meci suporterii care strigau „Hai, oltenii!".

Vezi și : 

Imagini spectaculoase cu arena de peste 20 milioane de euro care se face în România! Când va avea loc inaugurarea

Imagini spectaculoase din exteriorul arenei Rapid! Cum arată șantierul din Giulești

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (42)
3095606234037446
Dinu-Voinescu Sorina  •  11 Aprilie 2022, 07:46

Un nou MOL....hahaha....ciclism,spectacole??? Sala multifunctionala...cum este Centrul multifunctional,o alta isprava !!!!

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  15 Aprilie 2021, 19:27

Niste i***oti, sa faca sala langa sala langa sala langa sala, creer au minte ce le mai trebuie. Trebuie sa faca acolo un super bloc cu vreo 300 de apartamente si multa lume ar fi bucuroasa, zona fiind si ultra centrala.

886735658133434
Anton Marian Sorin  •  15 Aprilie 2021, 19:21
Postat de irefutabil pe 15 Aprilie 2021, 18:41

Se pare ca esti inteligent si m ai prins. Sunt la fel de comunist pe cat de anticomunist esti tu sau echipa ta locala. Eu zic sa te apuci de ridicat monument pentru bravii anticomunisti care au batut rezervele Stelei :))

Ce este rău a fi comunist ? Eu am impresia ca mulți dintre voi avar nu aveți ce înseamnă a fi comunist .

Vezi toate comentariile (42)
Comentează