FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

STEAUA, CAMPIOANĂ ÎN 1997 // Lecție pentru Teja & Co: 22 de ani de la ultima „remontada”! Exemplul unui meci fantastic al Stelei, care a adus revenirea și titlul

Articol de , - Publicat duminica, 07 aprilie 2019 00:00

Steaua a câștigat titlul în sezonul 1996-1997, deși era, ca FCSB acum, pe locul 2 cu 7 etape înainte de final. Avea însă o trupă formidabilă, cu Stelea, Lăcătuș, Rotariu și Sabin Ilie printre titulari.

Ce șanse mai are FCSB la titlu? Casele de pariuri o indică pe CFR drept mare favorită.

E pe primul loc, are avans de 5 puncte și ar fi avantajată și în cazul în care cele două formații ar termina la egalitate de puncte. În plus, nu mai sunt foarte multe etape rămase de jucat. Doar 7 runde.

Există totuși, în istoria recentă, cea de după Revoluția din 1989, un campionat în care Steaua s-a aflat pe locul 2 cu 7 etape înainte de finiș și a reușit să răstoarne situația și să ia titlul. Sezonul respectiv e cel din 1996-1997. Roș-albaștrii au dus o bătălie fantastică pentru campionat cu FC Național.

Trupa bancară era pe primul loc după etapa a 27-a. Avea un singur punct peste Steaua, însă urma un final incendiar, în care era programat inclusiv meciul direct, pe Ghencea. 


La o lună după ce câștiga campionatul cu Steaua, dar și titlul de golgeter al Ligii 1, Sabin Ilie era vândut, în iulie '97, la Fenerbahce pentru un milion de dolari

Clasament 1996-1997, cu 7 etape înainte de final

  1. FC Național 56
  2. Steaua 55
  3. Dinamo 50

Steaua a avut un parcurs bun și, deși a pierdut deplasarea de la Craiova, până la disputa directă a trecut pe primul loc. Steaua - FC Național s-a jucat pe Ghencea, la începutul lui iunie 1997, și a avut practic titlul pe masă. Steliștii aveau un singur punct avans. În fața a 25.000 de spectatori, Steaua a făcut un meci fantastic și a câștigat cu FC Național, scor 3-1, goluri Sabin Ilie (2) și Dennis Șerban, respectiv Pigulea. A antamat titlul cu o etapă înainte de final și era al 5-lea campionat cucerit consecutiv. 

Clasament final 1996-1997

  1. Steaua 73
  2. FC Național 68
  3. Dinamo 59

La acel moment, Steaua avea o echipă plină de stele. Printre ele: Stelea, Lăcătuș, Rotariu, Laurențiu Roșu, Sabin Ilie. De altfel, în prima parte a acelui sezon, echipa se calificase în grupele Champions League, după ce a eliminat-o pe FC Bruges, 2-2 și 3-0, iar într-o grupă cu Borussia Dortmund, Atletico Madrid și Widzew Lodz a făcut 4 puncte.

De altfel, după ce i-a luat titlul, Steaua a bătut-o pe FC Național, în decurs de câteva zile, și în finala Cupei României. A fost 4-2, cu o triplă a lui Sabin Ilie și încă o reușită a lui Ciocoiu. A fost penultimul event bifat de roș-albaștri, ultimul fiind în 2014-2015!

26de goluri a marcat Steaua în ultimele 7 etape ale sezonului '96-'97, adică o medie de peste 3,7 goluri pe meci

31de goluri a marcat Sabin Ilie în acel campionat, reușind să câștige titlul de golgeter

Steaua 1997

Stelea - Reghecampf, Ad. Matei, Răchită, Miu - Militaru, D. Șerban, Rotariu, L. Roșu - Lăcătuș, S. Ilie
Antrenor: Dumitru Dumitriu

FC Național 1997

R. Lucescu - T. Petre, Ciobotariu, Necula, Sburlea, P. Marin - Liță, Potocianu, Vasc - Dună, R. Niculescu
Antrenor: Florin Halagian

Putem avea și acum finală

Și în sezonul în curs, ca și în 1996-1997, Liga 1 ar putea avea un meci direct între principalele rivale, care să se joace cu titlul pe masă. În ultima etapă a play-off-ului e programată confruntarea FCSB - CFR. Pentru ca respectivul joc să aibă miză e nevoie ca trupa antrenată de Dan Petrescu să nu dețină un avans mai mare de 3 puncte, dar nici FSCB să nu fie cu 3 puncte peste rivala din Cluj.

Cine crezi că va lua titlul?

CFR Cluj
CSU Craiova
FCSB

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (71)
113087319635072
Constantin Constantin  •  07 Aprilie 2019, 14:27

Mai *** , ce remontada , ziarisu lu becali si AMP , uita-te la fotografie , ce scrie pe steagul din galerie ? Parca Steaua Bucuresti , nu ? Ori esti prea prost pentru zilele astea , ori esti pe dinafara cu fotbalul ...Nu ai pic de rusine , sa introduci fortat ca asa vrei tu , fcsb in galeria echipelor mari a Romaniei ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sooos1ck
sooos1ck  •  07 Aprilie 2019, 13:26
Postat de i_l_caragiale pe 07 Aprilie 2019, 11:03

Deci Clubul Armatei e impostor? :)) Ne amuzăm când citim cum cersiti o falsă recunoastere ca STEAUA. Păi, prietene, CSA Steaua București a jucat ieri, în Complexul Ghencea, un meci oficial. Fotbal Club FCSB nu are cum să fie tot una cu echipa din L4. Fotbal Club FCSB nu are nici stadion. Văd că vă zbateti să jucați pe un stadion unde scrie mare de tot PETROLUL PLOIEȘTI. Dacă nu ați fi cazuri demne de milă, chiar ați fii de râs.

Daca Geta se marita cu Gheorghe si isi schimba numele, inseamna ca nu mai e fiica parintilor ei?!

paparazzi
paparazzi  •  07 Aprilie 2019, 12:17
Postat de i_l_caragiale pe 07 Aprilie 2019, 11:03

Deci Clubul Armatei e impostor? :)) Ne amuzăm când citim cum cersiti o falsă recunoastere ca STEAUA. Păi, prietene, CSA Steaua București a jucat ieri, în Complexul Ghencea, un meci oficial. Fotbal Club FCSB nu are cum să fie tot una cu echipa din L4. Fotbal Club FCSB nu are nici stadion. Văd că vă zbateti să jucați pe un stadion unde scrie mare de tot PETROLUL PLOIEȘTI. Dacă nu ați fi cazuri demne de milă, chiar ați fii de râs.

Si clubul armatei pe ce stadion isi joaca meciurile de acasa???

Vezi toate comentariile (71)
Comentează