FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL

Steaua moare de ciudă » Răzvan Popa, puştiul de 15 ani care a debutat în Liga 1, s-a format în Ghencea

Răzvan Popa, cu mîna în ghips, a cîștigat, anul trecut, cu Steaua campionatul de juniori U14 al Municipiului București, după 3-0 în finală cu Dinamo
Răzvan Popa, cu mîna în ghips, a cîștigat, anul trecut, cu Steaua campionatul de juniori U14 al Municipiului București, după 3-0 în finală cu Dinamo

Articol de , - Publicat luni, 19 martie 2012 00:00 / Actualizat luni, 19 martie 2012 09:30

Mijlocaşul central Răzvan Popa joacă în Regie de doar 7 luni. El a fugit de la Steaua împreună cu alţi 9 juniori de perspectivă din cauza condiţiilor precare de pregătire. Şi a reuşit să joace în L1 la 15 ani şi două luni, cu numai 4 luni mai tîrziu decît recordmenul all-time în materie, Nicolae Dobrin.

Sportul Studenţesc a umilit-o, pur şi simplu, pe Dinamo sîmbătă seară. Ca şi cum n-ar fi fost suficient că tabela din Ştefan cel Mare indica un neverosimil 3-1 pentru "Gaşca nebună", Daniel Isăilă a introdus în ultimele secunde de joc şi un copil de 15 ani şi două luni. Răzvan Popa, junior născut pe 4 ianuarie 1997! Culmea, format timp de 5 ani de marea rivală a "cîinilor", Steaua! În septembrie, a plecat liber de contract din Ghencea, împreună cu portarul Andrei Radu (Dinamo) şi alţi 8 puşti talentaţi care au reclamat la FRF condiţiile necorespunzătoare de pregătire.

Prima declaraţie: "Dinamo n-are faţă de campioană"
Răzvan Popa, elev în clasa a IX-a la CN Matei Basarab din Bucureşti, n-a apucat să atingă mingea cu Dinamo, dar s-a remarcat prin pletele rebele şi prin dezinvoltura cu care a făcut declaraţii în faţa camerelor de luat vederi: "Dinamo n-are faţă de campioană după cum a jucat cu noi! Sper să n-am vreun profesor dinamovist la liceu, să mă lase corigent. Şi aşa am probleme cînd vine mama la şcoală să mă învoiască pentru fotbal".

Îi calcă pe urme lui Rusescu
A început să practice fotbalul în oraşul său natal, la Sporting Rm. Vîlcea, club patronat de tatăl său, Victor Popa. De acolo s-a lansat şi golgeterul Stelei, Raul Rusescu.

Steaua a pus ochii pe el încă de la 9 ani, după un turneu de minifotbal disputat în iarna lui 2006, la Arad. "Mi-a plăcut foarte mult, avea fizic şi era tehnic, iar în 2007 l-am legitimat", povesteşte Dumitru Uzunea, antrenorul care l-a adus pe Răzvan la Steaua. "În primii ani a făcut naveta de la Vîlcea. Tatăl său îl aducea la antrenamente de două-trei ori pe săptămînă, plus duminica la meciuri. În rest, se pregătea singur acasă. E foarte serios. Mai tîrziu s-a mutat cu familia la Bucureşti", a mai dezvăluit Uzunea. 

Probleme la lot, nu-i place fundaş
Răzvan Popa are profil de mijlocaş central. "Are fizic foarte bun, în jur de 1,87 înălţime, tehnic şi foarte inteligent", îl caracterizează specialiştii. Juniorul face parte şi din selecţionata U16, unde n-a mai vrut să se prezinte, la un moment dat, nemulţumit că era folosit fie stoper, fie fundaş dreapta. Puştiul teribil a dat probe şi a fost acceptat la Olympique Lyon, dar tranzacţia nu s-a concretizat.

Dobrin a debutat la 14 ani şi 10 luni
Răzvan Popa, 15 ani şi două luni, a intrat în topul celor mai precoce juniori care au debutat în Liga 1. Lider este fostul mare internaţional Nicolae Dobrin, care a jucat primul său meci în "A" la 14 ani şi 10 luni, cu patru luni mai devreme decît mijlocaşul Sportului. "Gîscanul" a fost lansat de fostul antrenor Vasile Ştefan, în meciul Ştiinţa Cluj - Dinamo Piteşti 5-1, disputat pe 1 iulie 1962, în ultima etapă a campionatului '61-'62. Dinamo Piteşti era deja retrogradată.   

"Poate voi ajunge cîndva să joc şi eu la Dinamo sau la vreo altă echipă mare. Îmi place şcoala, dar nu ştiu ce-mi va rezerva viitorul, dacă voi ajunge sau nu fotbalist profesionist" (Răzvan Popa, mijlocaş Sportul Studenţesc)

Performanţe obţinute de Răzvan Popa în cei 5 ani la Steaua:
- Campion naţional juniori E "Memorialul Gheorghe Ola" - 2007
- Cel mai bun jucător la Cupa Hagi, faza zonală - 2008 
- Campion Bucureşti - 2007, 2008, 2009, 2010, 2011
- Campion naţional juniori D - 2010

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (11)
alexalin94
alexalin94  •  24 Mai 2012, 06:29

Dan Zguroiu antrenorul care la format cel mai mult este un antrenor FOARTE BUN, si se ocupa de copii cu f bine... :))) imi amintesc cand a venit prima data " iubire" la Sporting si Dan ii lua piciorul si ii arata cum trebuie sa-l tina pt a suta cat mai bine :D

alexalin94
alexalin94  •  24 Mai 2012, 06:26

" dinamo nu are fatza de campioana " sincer nu are recunosc ca sunt dinamovist. dar el a zis asa pt ca e stelist, am jucat cu el 2 ani la Sporting Rm.Valcea si e stelist de micu pistiu. Nu cred ca a " fugit " dela steaua dar cred ca a plecat pt ca nu avea sanse sa deputeze Liga 1 decat ff greu. este un tip minunat si f talentat pustiul, iar.... :))) porecla "iubire" i-a fost pusa intr-un cantonament dela mare din 2005. despre tatalul lui nu am ce sa zic, este un om ff de treaba. FELICITARI RAZVANE

liviuemil
liviuemil  •  19 Martie 2012, 14:13

E de neinteles cum in societatea Romaneasca de astazi unde "militia" e din nou prezentapoate la fel de mult ca pe vremuri- sa mai poata cineva normal la cap sa sustina astfel de echipa, reprezentanta celui mai josnic sistem de opresiune din lume.!!!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează