FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

Steaua nu se refuza, FCSB se refuză! Roș-albaștrii, surclasați la sponsorizări

Dacă FCSB nu are
niciun sponsor
principal pe tricouri,
CFR are pe piept o
companie care
valorează aproape 9
miliarde de dolari
Dacă FCSB nu are niciun sponsor principal pe tricouri, CFR are pe piept o companie care valorează aproape 9 miliarde de dolari

Articol de , , - Publicat marti, 19 aprilie 2022 23:15 / Actualizat marti, 19 aprilie 2022 23:18

FCSB nu încasează cei mai mulți bani nici de la sponsori, nici din vânzarea biletelor. Rezultatele grozave din ultimele două decenii au făcut ca CFR Cluj să primească enorm de la parteneri, aproape trei milioane de euro.

FCSB e cel mai popular club doar în sondaje, în plățile reale ale sponsorilor și ale suporterilor nu mai este cel mai important. Raportul oficial din 2021 le indică pe Sepsi, pe CFR și pe Farul drept beneficiare principale ale legăturilor comerciale.

Octavian Popescu, în atenția unui club din Premier League! Frații Becali ar fi demarat deja discuțiile
FCSB
Octavian Popescu, în atenția unui club din Premier League! Frații Becali ar fi demarat deja discuțiile

Cel mai mult sponsorizează Orban

Sepsi e un caz special, clubul e finanțat din Ungaria cu bani de la guvern pentru infrastructură și pentru centrul de copii și mai primește ale sume de la societăți tot din țara vecină, care pot să fie folosite și la prima echipă.

OTP, MOL sunt societăți maghiare care contribuie la completarea bugetului echipei din Sfântu Gheorghe. Sepsi e un club care nu a fost implicat în litigii urâte, nu a păcălit antrenori, jucători. A fost corect și pentru că a beneficiat de finanțarea din Ungaria, una pe care celelalte formații din prima ligă românească nu au avut-o.

Pe locul al doilea ca venituri atrase din sponsorizări e campioana CFR, cu 2,7 milioane de euro, cu 500.000 de euro mai puțin decât primește Sepsi. Clujul a devenit atractiv pentru societățile implicate și datorită rezultatelor grozave înregistrate în anii recenți, și datorită influenței politice importante.

În anturajul CFR-ului au fost în permanență în anii aceștia Ioan Rus, un fost ministru foarte influent, și Vasile Dâncu, actualul ministru al Apărării, amic al lui Ioan Varga, proprietarul echipei campioane.

Iar pe al treilea loc la capitolul acesta se află Farul, o formație urcată artificial în prima ligă ca urmare a fuziunii cu Viitorul, clubul lui Hagi. Dobrogenii au sponsori mulți și importanți datorită numelui Gheorghe Hagi, ei nu au nici suporteri câți are FCSB, nu au obținut nici rezultate așa cum a obținut CFR Cluj.

Dinamo vinde doar online

Conform raportului din 2021, cei mai mulți bani i-a obținut din bilete Rapidul, 460.000 de euro. E de așteptat ca giuleștenii să raporteze un venit și mai mare pentru anul acesta, în care ei beneficiază de stadionul nou construit din banii Companiei Naționale de Investiții.

Rapid a avut arena plină la inaugurare și la primul meci jucat acasă, victoria cu 3-0 din partida cu FC Botoșani, și a adunat 9.000 de spectatori la jocul cu Gaz Metan Mediaș, unul care a reprezentat doar o formalitate, o victorie obținută cu 8-0 în compania unor juniori.

Nicolae Badea a notificat Dinamo: „Prejudiciul e de 1 milion de euro!”
DINAMO
Nicolae Badea a notificat Dinamo: „Prejudiciul e de 1 milion de euro!”

Dinamo, care a supraviețuit în ultimii trei ani și datorită biletelor virtuale pe care le-au cumpărat suporterii, e un paradox. "Câinii" cumpără mai degrabă bilete virtuale decât să ia tichete reale și să fie în tribune! Roș-albii sunt abia pe al nouălea loc într-un clasament al veniturilor generate din vânzarea biletelor.

Pe ultima poziție e FC Voluntari, un club care a vândut tichete de doar 6.000 de euro într-un an! Convinși că nu au suporteri, ilfovenii au impus la unele partide de pe terenul propriu niște prețuri exagerate, de peste 100 de lei pentru un bilet, ca să îi împiedice să vină și pe fanii oaspeților.

Ei au procedat astfel când au jucat cu Universitatea Craiova, cu Rapid. Strategia nu le-a făcut bugetul, doar le-a ținut stadionul gol.

Venituri din sponsorizări în Liga 1

Sepsi3,2
CFR2,7
Farul1,9
FCSB1,7
CSU Craiova1,5
Rapid0,9
Dinamo0,76
Botoșani0,6
Argeș0,5
UTA0,4
Chindia0,4
Voluntari0,2
FCU Craiova0,2
Mioveni0,036

Sumele sunt exprimate în milioane de euro

Venituri din bilete

Rapid0,46
CSU Craiova0,33
UTA0,33
FCSB0,25
CFR0,19
Farul0,18
FCU Craiova0,14
Sepsi0,11
Dinamo0,086
Botoșani0,052
Argeș0,051
Chindia0,024
Mioveni0,13
Voluntari0,006

Sumele sunt exprimate în milioane de euro

13.190.710 euroa încasat Sepsi din sponsorizări în ultimii cinci ani. Cu tot cu drepturile TV, covăsnenii și-au asigurat un buget anual spre cinci milioane de euro doar de la sponsori și de la televiziuni

26 de milioane de eurodatorează CFR Cluj la zi. Societatea ar trebui să suporte costurile curente și să acopere datoriile vechi în condițiile în care ia 6 milioane de la sponsori, 3 milioane din drepturi TV și mai puțin de 200.000 de euro din bilete

Venituri din sponsorizări în ultimii patru ani

Sepsi11,7
FCSB8,4
CFR6
CSU Craiova5,2
Farul4,9

Sumele sunt exprimate în milioane de euro

Sponsorul FCSB a clacat

Clubul lui Becali a înregistrat în 2021 venituri din relația avută cu City Insurance, o societate de asigurări care a ajuns în insolvență și a rupt contractul cu FCSB. Roș-albaștrii luptă acum pentru titlu, dar ei au tricourile goale în dreptul sponsorului principal, ceea ce înseamnă că veniturile pentru anul 2022 vor fi mai mici decât au fost în 2021. 

Clubul nici măcar nu mai are vreun departament de marketing, nu mai e interesat să atragă parteneri. Expunerea pe care au avut-o în permanență roș-albaștrii i-a ajutat să atragă bani fără să facă vreun efort, ei sunt pe locul al doilea într-un clasament al veniturilor generate în ultimii patru ani, după Sepsi.

Rapid trece la nivelul următor

Raportul economic va fi schimbat la sfârșitul acestui an, din moment ce Rapid e într-o expansiune continuă. Giuleștenii vor avea sponsori noi și importanți în campionatul viitor: Mobexpert, eMAG, BitDefender, Altex. Mai ales Mobexpert va avea o influență majoră prin Dan Șucu, proprietarul societății. 

Pe lângă statutul de sponsor, ar urma ca el să preia și un pachet minoritar de acțiuni de la Victor Angelescu, cel care deține acum integral societatea care gestionează clubul. Adrian Mutu l-a invocat și el pe Șucu după victoria cu 8-0 cu Gaz Metan: "Nu îl cunosc, nu am vorbit cu el, dar sper să ne ajute ca la anul să facem mai mult. Știm ce înseamnă sezonul viitor și ne pregătim pentru el". În 2023, giuleștenii vor împlini o sută de ani de la înființare.

Daniel Pancu surprinde: „CFR Cluj a avut atitudinea potrivită în meciul cu FCSB”

Mircea Lucescu vrea FCSB - CFR Cluj în Ghencea: „Să terminăm odată povestea asta!”
FCSB - CFR
Mircea Lucescu vrea FCSB - CFR Cluj în Ghencea: „Să terminăm odată povestea asta!”
Gigi Becali se teme de o echipă în play-off: „Poate dă iar pe lângă minge cu CFR Cluj!”
FCSB
Gigi Becali se teme de o echipă în play-off: „Poate dă iar pe lângă minge cu CFR Cluj!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (40)
sile007
sile007  •  21 Aprilie 2022, 02:24
Postat de Eugen Qy pe 20 Aprilie 2022, 16:49

Iacata un alt OBOSIT! de fapt ***.... Pai Smechere Daca TU ai un copil ii dai sa manance, ii dai hainute, ai grija de el, sau iti pasa de el, asa cum guvernantilor tarii noastre. le pasa de ea, lipsind-o de TOT CE AR AVEA NEVOIE ? gb (si intentionat ii scriu initialele cu litere mici)s-a vrut SPONSOR , initial. Ori probabil, o fi fost doar o manevra psihologica, spre a pune mana pe CEA MAI IUBITA ECHIPA de FOTBAL a ROMANIEI ? Ca SPONSOR trebuie sa SPONSORIZEZI echipa respectiva al carui SPONSOR vrei sa fi. Deci TREBUIE sa dai BANI pentru ca echipa respectiva -ca e vorba de Arsenal, de Mancester United, de STEAUA , de CFR Cluj-Napoca, de Rapid, de Dinamo, de Faru Constanta, de FC Barcelona, de AC Milan, sau de oricare alta echipa din lume- sa poata juca, sa poata performa la nivelul la care este aceasta... Ca sa poata juca pe Stadionul STEAUA ar TREBUI ca gb, sa faca DOVADA ca este de acord sa isi plateasca DATORIA -nesemnificativa de altfel- de 37 de MILOANE de Euroi fata de CSA STEAUA Bucuresti , STABILIUTA de Instante si abia dupa aceea sa vina si cu cererea de a juca acolo, fiindca STADIONUL STEAUA acesta NOU, nu a fost cladit pe un loc viran si daruit acestui Club ci a fost CONSTRUIT in locul celui vechi DEMOLAT TOCMAI de ACELASI CONSTRUCTOR in IDEEA Promovarii IMAGINII TARII NOASTRE, la Competitia Internationala -C.E.- gazduita printre alte orase europene si de Bucuresti...

Pe bune, acel stadion a fost construit cu singurul scop de a ramane in patrimoniul armatei si ca sa aiba unde sa se antreneze echipa Macedoniei de Nord. Pentru armată nu conteaza ca toaxa cca 2 mil ane de euro oe an cu sectia de fotbal, nu conteaza ca trebuie sa cheltuie un milion de euroi le an pentru intretinerea stadionului pentr ca cei care o conduc sunt personaje atat de influente si intangibile *** pe toate legile starului, pe constitutie, pe cetateni. Armata maine daca vor acele personaje poate ataca oricand Ucraina, Rusia, Ungaria etc etc. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sile007
sile007  •  21 Aprilie 2022, 02:17
Postat de Eugen Qy pe 20 Aprilie 2022, 16:26

Ai idee de ce moare cainele ? Daca nu stii, iti spun eu. De drumul lung....... si PROSTUL de grija altuia ! Ori esti OBOSIT RAU, ori esti EXTREM DE BINE PLATIT de gb. Ca sa scrii ineptiile astea -cand Dinamo era sponsorizata de Orange si eu platitor Orange, nu eram de acord ca banii mei sa ajunga la Dinamo, iar ca mine erau milioane si inca extrem de mulkte alte exemple ASEMANATOARE- cu sponsorizarea Statului Roman, la Clubul -e vorba de C lubul S portiv al A RMATEI STEAUA Bucuresti- care apartine de ARMATA ACESTUI STAT, cand Statul MAGHGIAR, vecin si prieten, sponsorizeaza atat pe Sepsi cat si pe CFR Cluj-Napoca (aproposito, asa se scrie CORECT numele orasului ardelean) fara a le APARTINE -DEOCAMDATA- nici orasele respective, nici CLUBURILE ce performeaza in prima LIGA de Fotbal din TARA NOASTRA, e o INEPTIE ce tine ori de oboseala CRUNTA, ori de "o sponsorizare generoasa" ori pur si simplu de PROSTIE CRASA...tu decizi singurel in care dintre acestea te incadrezi...

Vorbesti mult dar de fapt habar nu ai despre ce e vorba. Sa afirmi ca tocarea banului public de catre armata romana( care primeste anual peste 0,2% din PIB-ul Romaniei) care a cheltuit de la infintarea noii sectii de fotbal in 2017 cca 5 milioane de euro( din banii tuturor romanilor) este acelasi lucru cu sponsorizarea de catre Orange (unde spui tu ca ai cartelea cu numar) a clubului dinamo este o mare ineptie. Ce soune legea sponsorizarii? Reducerea bazei impozabile a societatii comerciale care sponsorizeaza cu echivalentul sponsorizării, într-o proporţie cu 5% din venitul impozabil....nu cred ca ai inteles diferenta.

gepeto
gepeto  •  20 Aprilie 2022, 22:54

io no pot chivanoc: sep si se

Vezi toate comentariile (40)
Comentează