FOTBAL  »  Superliga  »  SUPERCUPA ROMÂNIEI

Supercupa României nu va mai deschide sezonul fotbalistic intern » FCSB - CFR, colecția toamnă-iarnă!

FCSB - CFR, colecția toamnă-iarnă! +3   FOTO
FCSB - CFR, colecția toamnă-iarnă!

Articol de , , - Publicat luni, 10 august 2020 18:53 / Actualizat luni, 10 august 2020 20:08

Campioana versus deținătoarea Cupei nu va mai fi meciul care deschide viitorul sezon, însă nici nu va fi o dispută la care FRF să renunțe din cauza pandemiei, ci o va programa spre finalul anului sau chiar în startul lui 2021, în funcție și de parcursul european al celor două echipe

Supercupa României nu va mai deschide sezonul fotbalistic intern, așa cum s-a întâmplat aproape de fiecare dată în precedenții 25 de ani, practic de când există această competiție la noi în țară.

Cum returul barajului de menținere-promovare va avea loc miercuri, pe 12 august, iar startul viitoarei ediții de Liga 1 e programat pe 21 august, nu mai era timp și pentru confruntarea care să aducă față în față campioana și deținătoarea Cupei, disputa CFR - FCSB.

În plus, CFR va avea de susținut și meciul din primul tur preliminar din Champions League, pe 18 sau 19 august, deci ar fi fost imposibil de jucat Supercupa înaintea de prima etapă a noului campionat. Totuși, FRF nu a renunțat definitiv la punerea în joc a celui de-al treilea trofeu intern. "Supercupa CFR - FCSB se va disputa, dar nu acum, ci mai la toamnă", susțin cei de la Casa Fotbalului.

3 variante

Federația are deja câteva scenarii în privința modului în care va intercala și Supercupa între atâtea partide de Liga 1, cupe europene, Cupa României și disputele echipei naționale din Liga Națiunilor și barajul sau barajele pentru Campionatul European din vara viitoare.

Prima variantă este ca Supercupa să se dispute pe una dintre datele la care sunt programate meciurile din cele 6 etape ale grupelor UCL și UEL, în cazul în care, evident, nici CFR și nici FCSB nu vor ajunge în această fază. Primele posibilități în acest caz ar fi 20-22 și 27-29 octombrie.

A doua variantă este ca Supercupa să fie jucată într-o pauză a Ligii 1 determinată de acțiuni ale echipei naționale, însă în acest caz, cele două cluburi ar trebui să-și dea acordul să-și dispute trofeul fără a avea la dispoziție jucătorii care vor pleca la reprezentativele antrenate de Rădoi și Mutu.

În fine, dacă nici una dintre aceste soluții nu va fi posibilă, atunci se va apela la o altă dată, care ar putea să fie chiar și după faza grupelor europene, ceea ce ar însemna după luna decembrie. N-ar fi prima oară când s-ar petrece așa. Supercupa aferentă startului de sezon 2001-2002 s-a disputat nu în vara lui 2001, ci abia în martie 2002, Steaua - Dinamo 2-1.

Supercupa României nu va mai deschide sezonul fotbalistic intern » FCSB - CFR, colecția toamnă-iarnă!

Prezența în Supercupă: CFR vs FCSB 6-6

Cele două cluburi se vor afla pentru prima dată față în față într-un meci care va conta pentru stabilirea câștigătoarei Supercupei României. Deși în ultimii 15-16 ani, excluzând sezonul recent încheiat, FCSB și CFR și-au adjudecat nu mai puțin de 16 titluri și Cupe ale României, nu s-a întâmplat în același sezon, una să triumfe în campionat și cealaltă în Cupă. FCSB a disputat 6 Supercupe și și-a adjudecat două, în vreme ce CFR a jucat tot de 6 ori cu acest trofeu pe masă, dar l-a câștigat de 3 ori.

Ultimele 5 ediții s-au decis cu același scor, 1-0

ANUL MECIUL
2015FCSB - ASA Tg. Mureș 0-1
2016Astra - CFR Cluj 1-0
2017Viitorul - Voluntari 0-1
2018Craiova - CFR 0-1
2019CFR - Viitorul 0-1

Cine a câștigat cele 21 de Supercupe de până acum

CLUBTROFEE
Steaua4
Rapid4
CFR3
FCSB2
Dinamo2
Astra2
Viitorul1
ASA Tg. Mureș1
Oțelul 1
Voluntari1

Prima ediție: Lăcătuș, Câmpeanu, Crăciunescu!

FRF a decis înființarea celei de-a treia competiții în România, după campionat și Cupa României, la jumătatea anilor '90. Prima Supercupă a României s-a disputat pe 20 august 1994, între campiona en-titre, Steaua, și deținătoare Cupei, Gloria Bistrița, prezidată de Jean Pădureanu. Meciul, arbitrat de Ion Crăciunescu, s-a disputat pe fostul "23 August" și au asistat la el doar 5.000 de spectatori. Steaua s-a impus greu, 1-0, grație unui gol marcat de Marian Popa în prelungiri, în minutul 108. La acel moment, roș-albaștrii aveau o echipă fantastică, antrenată de Dumitru Dumitriu, iar printre jucători se numărau Prodan, Doboș, Panduru, Gâlcă, Ilie Stan, Lăcătuș, Adrian Ilie, Laurențiu Roșu. În poarta Bistriției, antrenată de Constantin Cârstea, evolua Costel Câmpeanu, iar în lot se evidențiau Zegrean, Mironaș, Tararache, Dănuț Matei, Săsărman.

4echipe au disputat măcar o dată Supercupa, dar n-au reușit să o câștige până în prezent: Petrolul (două finale), Viitorul (2), Gloria Bistrița (1), U Craiova (1)

5-0a fost cea mai mare diferență în Supercupa României, scor înregistrat în 1999, când Rapid, cu Lucescu antrenor, a spulberat-o pe Steaua, goluri: Sergiu Radu (3) și Măldărășanu (2)

50.000de spectatori au asistat în martie 2002 la meciul Steaua - Dinamo 2-1, cea mai spectaculoasă Supercupă de până acum, Trică dublă pentru roș-albaștri, respectiv Claudiu Niculescu

FCSB și CFR au luat majoritatea trofeelor în ultimii 15 ani

Începând din 2005 și până în prezent, cele două cluburi au fost cele care au cucerit, de departe, cele mai multe trofee în competițiile interne: Liga 1, Cupa României și Supercupa. Împreună au câștigat nu mai puțin de 26 de astfel de trofee, raportul fiind favorabil clujenilor: 13-10. Dintre acestea, nu mai puțin de 11 au fost titluri de campioană, ceea ce înseamnă că în acest interval doar în 4 ediții a triumfat altă grupare în afară de FCSB și CFR. Alt argument al supremației acestor cluburi: în doar 2 ani, 2007 și 2017, s-a întâmplat ca nici una dintre cele 3 competiții interne să nu fie cucerite nici de FCSB, nici de CFR.

Duelul CFR vs FCSB în privința trofeelor interne

Supercupa României nu va mai deschide sezonul fotbalistic intern » FCSB - CFR, colecția toamnă-iarnă!

56%dintre trofeele puse în joc în intervalul 2005-2020 în Liga 1, Cupă și Supercupă, adică 26 din 46, o ediție de Supercupă (2008) nu s-a disputat, au fost adjudecate de CFR și FCSB

VIDEO CFR Cluj și-a aflat prima adversară din drumul spre grupele Champions League

LIGA 1. Au apărut cotele la titlu pentru sezonul următor! Cine e favorită și ce cotă are Dinamo la ridicarea trofeului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
valeri.nu.e.moarta
valeri.nu.e.moarta  •  10 August 2020, 22:04
Postat de catalynn pe 10 August 2020, 21:02

Exact! Conform unei sentințe a CEJ din Bruxelles din Iulie 2018 toate deciziile TAS sunt atacabile in curțile C-I-V-I-L-E naționale. Invers însă nu merge, curtea civila fiind instanta superioară. Case closed! :-))))

Atât de departe de a fi "case closed". Va fi încheiat atunci când la UEFA va apărea că CSA a jucat finala câștigată cu Barcelona din '86 iar FCSB va fi retrogradată în liga 4 printr-o decizie de comisie. Până atunci, e la mintea cocoșului că FCSB, chiar și fără marca pentru care a fost obligată de armată să plătească, rămâne aceeași echipă continuatoare a Stelei. Iar fc csa e doar un alt club de fotbal înființat in 2016, la care cea mai mare performanță din istorie e promovarea din liga 4 in liga 3, după 3 ani lungi..

babacloanta
babacloanta  •  10 August 2020, 22:02

5mii de spectatori la finala unei competitii ..cum de nu au adus soldatii sa para ca sunt multi fani steaua exact cum face valahu aici pe sait ,doar asta era reteta in gheincea ..asta arata ca steaua nu prezenta interes um nici clona ei fcsb nu prezinta in zilele de azi . voluntrai sau clinceni aduc mai multi suporteri in tribun si in fata tv-ului .

catalynn
catalynn  •  10 August 2020, 21:02
Postat de valeri.nu.e.moarta pe 10 August 2020, 20:39

Instanta: Tribunalul București Departament: Secţia a-V-a Civilă Obiect: acţiune în constatare Categorie: Civil. CIVIL. C - I - V - I - L. Nu e TAS, nu e UEFA, nu e FRF. E sectia a V-a CIVILA.

Exact! Conform unei sentințe a CEJ din Bruxelles din Iulie 2018 toate deciziile TAS sunt atacabile in curțile C-I-V-I-L-E naționale. Invers însă nu merge, curtea civila fiind instanta superioară. Case closed! :-))))

Vezi toate comentariile (14)
Comentează