FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA / CORESPONDEŢĂ DIN AUSTRIA DE LA TRIMIŞII GSP

Szukala speră că UEFA nu o va exclude pe Steaua: "Ce vină am eu? Am aflat de cazul «Valiza» acum două săptămîni"

Articol de - Publicat sambata, 22 iunie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 22 iunie 2013 11:22

Fundaşul central de 29 de ani al Stelei, germano-polonezul Lukasz Szukala, consideră că nu e corect ca actualii jucători din Ghencea şi staff-ul tehnic să plătească pentru ce s-a întîmplat în 2008


- Lukasz, ce-ţi lipseşte cel mai mult în cantonament?
- Familia şi prietenii. Toate celelalte pot fi înlocuite.

- Aştepţi cu nerăbdare decizia celor de la UEFA?
- Aş vrea să se termine cît mai repede, măcar să ştim cum stăm. Noi tot ce putem face acum e să ne antrenăm, n-avem nici o putere.

"Ce vină avem noi?"
- Ar fi o tragedie dacă aţi fi excluşi?
- Eu aşa cred. Cu ce sîntem noi, jucătorii şi stafful, vinovaţi? Cîţi dintre noi erau în 2008 la echipă? Noi am muncit să jucăm în Champions League, am cîştigat titlul corect, am fost fair-play. Merităm să fim printre cele mai bune echipe ale Europei. De ce să plătim pentru ceva ce s-a întîmplat acum 5 ani?

- Cînd ai aflat prima dată de cazul "Valiza"?
- Acum, în vacanţă. Pînă în urmă cu două săptămîni habar nu aveam că există aşa ceva.

- Ai văzut ce-au scris jurnaliştii de la Kicker?
- Da, e ceva frumos să vezi că munca ta e apreciată, chiar dacă, pînă acum, doar de către ziarişti. Oricum, e o onoare pentru mine să fiu considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti germani care evoluează în străinătate. M-a ajutat şi echipa, pentru că am avut cu toţii un sezon foarte bun.

- Nemţii spun că Joachim Low ar trebui să-şi îndrepte atenţia către tine, însă tu ai şi cetăţenie poloneză, de acolo s-a interesat cineva de tine?
- Nu, nu m-a sunat nimeni. Eu voi continua să mă pregătesc bine, să muncesc mai mult şi vedem ce va fi. Da, mi-ar plăcea să evoluez la echipa naţională, însă nu depinde de mine.

"Am ajuns la Steaua datorită valorii"
- Te aşteptai atunci cînd ai venit în România că o să-ţi meargă atît de bine?
- Prima oară am fost la Bistriţa, o echipă mică, însă am muncit mult şi cred că am meritat să ajung la cea mai bună formaţie din România.

- Cît de mult te-a ajutat Reghecampf în carieră?
- El a fost primul antrenor pe care l-am avut în România, el m-a adus aici. Acum, lucrez iar cu el la Steaua, dar aşa cum am zis, am arătat că merit să joc aici. Reghecampf e un tehnician excelent şi un profesionist desăvîrşit. A jucat 9-10 ani în Germania şi face o treabă foarte bună în Liga 1.

- E ciudat să nu ştii în ce sistem competiţional se va juca în sezonul viitor?
- Eu consider că 18 echipe e cel mai bine, nu mai multe, nu mai puţine. Aşa e şi în Germania şi Bayern e campioana Europei. Ar fi bine ca U Cluj să rămînă, e un club de tradiţie, cu suporteri frumoşi. Nu mi-ar plăcea nici cu play-off, nu mi se pare normal. Ca să iei titlul trebuie să ai constant rezultate bune. Sînt 34 de etape în care trebuie menţii un ritm bun.

"Aţi putea fi şi mai sus, dar vă lipseşte infrastructura"
- Ţi se pare că Liga 1 e un campionat în scădere din punctul de vedere al valorii?
- Eu nu zic că e slab, doar că în ultimul timp nu au fost formaţii care să facă performanţă în Europa. Doar noi, Steaua, am ajuns în optimi în Europa League, am eliminat Ajax, am cîştigat cu Chelsea, la Bucureşti. Şi CFR-ul s-a descurcat bine, a bătut pe Manchester United, a luat 10 puncte în Ligă. Eu zic că asta demonstrează că Liga 1 are valoare.

- Tu ce-ai schimba la fotbalul românesc?
- Trebuie să investiţi mai mult în juniori, în şcoli de fotbal. De asemenea, cred că orice formaţie care e în prima ligă ar trebui să aibă o echipă a doua într-un eşalon inferior. De ce? Ca să-şi poată rula acolo jucătorii tineri.

"Va fi anul lui Nikolici, am încredere în el"
- Acum că a plecat Rusescu, ce atacant crezi că putea deveni golgeterul echipei?
- Plecarea lui e o pierdere pentru noi, dar a avut şansa de a juca la o echipă puternică din Spania şi mă bucur pentru el. Noi avem mulţi jucători de valoare. Îl avem pe Nikolici, iar eu am mare încredere în el, a crescut mult în ultima perioadă. Apoi, e Iancu, un tînăr de mare valoare. Revine şi Tatu... Toţi sînt de calitate.

- Mirel Rădoi a spus că nu crede că Vlad Chiricheş se va transfera la o echipă foarte mare din Europa pentru că în România se cer sume foarte mari, eşti de acord?
- Cine-a spus asta?

- Rădoi, fostul căpitan al Stelei.
- Da, da, ştiu. Eu cred că Chiri e un fotbalist foarte bun, de clasă mondială, care poate evolua în orice campionat din lume. Într-un fel, dacă pleacă, mi-ar părea rău, dar m-aş bucura pentru el. Consider că valorează peste 10 milioane de euro, nu e deloc o sumă mare pentru un fotbalist cu calităţile lui, chiar dacă vine din România.

- Ce te-a impresionat cel mai mult la Steaua?
- Suporterii, atmosfera pe care aceştia o creează. N-am văzut în viaţa mea aşa ceva. Mă refer în special la meciurile cu Ajax şi cu Chelsea. Dacă nu mă înşel, Steaua a avut cei mai mulţi spectatori în UEFA, pe teren propriu.

- De ce ar avea Steaua nevoie ca să ia titlul din nou?
- Nimic! Trebuie doar să repetăm ce-am făcut anul trecut. Dacă facem asta, avem mari şanse să luăm titlul.


"Dacă vom ajunge în Liga Campionilor, mi-aş dori să întîlnim Bayern sau Dortmund. Acesta e visul meu şi sper să mi-l realizez. Normal, mai trebuie să mă lase şi UEFA"
Lukasz Szukala, fundaş Steaua

"A fost o săptămînă grea, cîte două antrenamente pe zi. Acum încep amicalele. E bine că o întîlnim pe Rubin Kazan, e o formaţie puternică şi putem vedea cum stăm cu pregătirea"
Lukasz Szukala, fundaş Steaua

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
tothlevy
tothlevy  •  22 Iunie 2013, 13:44
Postat de aurel_109 pe 22 Iunie 2013, 09:58

De ce sa se destrame o echipa puternica, in loc sa faca performanta in Europa? Oalele sparte sa le plateasca cei care le-au spart, nu jucatorii actuali...

Se pare ca tu nu ai inteles nimic. Nu jucatorii platesc ci clubul. Jucatorii nu sunt exclusi din Europa, sa mearga la Pandurii de ex. si pot juca fara probleme in cupele Europene. Numai daca vrei sa ramai o oaie nenorocita, atunci foarte bine sa fii exclus, esti automat vinovat ca accepti sa faci parte din aceasta societate cancerigena de doi lei.

tothlevy
tothlevy  •  22 Iunie 2013, 13:41
Postat de spectatorul pe 22 Iunie 2013, 11:30

Iar au intrat toti cretinii sa faca circoteca p'aici?

shut the f___k up. Oile nu au drept sa behaie. Capul jos si afara din fotbal, nenorocitilor.

tothlevy
tothlevy  •  22 Iunie 2013, 13:40

Domnule Szukala, vina ta esta ca ai semnat cu o echipa de blatisti nenorociti. Toti fotbalistii ar trebui sa se gandeasca inainte sa devina oi. Toti sunteti vinovati, AFARA din EURO-PA, AFARA din FOTBAL, cancerigenilor. Toate campionatele le-ati castigat prin blaturi si smecherii, si acuma va bateti in piept, sa va ia dracu pe toti...

Vezi toate comentariile (15)
Comentează