FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Tactică falimentară

Articol de - Publicat marti, 26 februarie 2008 00:00

Pandurii au jucat în România trei meciuri, două amicale şi unul oficial. Din aceste trei partide s-a putut remarca faptul că sistemul de joc propus de antrenorul portughez, Joaquim Teixeira este falimentar. Faptul că joacă pe linia de fund cu trei fundaşi creează mari probleme echipei în faza defensivă.

Vulnerabili

În repetate rînduri, Teixeira s-a plîns de ineficienţa atacului, însă altele sunt problemele. Ceea ce numea el punctul forte al echipei, apărare, a devenit călcîiul lui Ahile, defensiva pandurilor dovedindu-se a fi foarte vulnerabilă. „Nu sînt sclavul tacticii” mai spunea Teixeira, însă tehnicianul portughez refuză să schimbe sistemul de joc.

Meciul cu Poli Timişoara a fost edificator, iar Teixeira ar trebui să-şi pună mari semne de întrebare cu privire la folosirea actualului sistem de joc cu doar trei fundaşi centrali în jocurile viitoare. Apărarea scîrţîie din temelii, şi aproape la fiecare fază de atac a adversarilor apar problemele în defensivă. Mai mult, chiar dacă a renunţat la un fundaş, Teixeira nu a dat echipei consistenţă la mijlocul terenului majoritatea fazelor de atac venind în urma unor angajări în adîncime, şi nu prin joc combinativ în linia mediană. Practic se sare şi peste faza de construcţie, mingile fiind deseori bubuite de fundaşi pe vîrfuri, şi cum aceştia din urmă nu au gabarit le pierd pe majoritatea dintre ele.

Nu aşa se joacă

La jocul cu Poli Timişoara, Teixeira a apelat la serviciile lui Vasilache pe care l-a pus să joace extremă stînga, o poziţie inedită pentru acest jucător. „Mi-au lipsit Cardoso şi Djakpa. Cei doi nu au avut drept de joc, aşa că am improvizat”, şi-a justificat Teixeira mutările de pe aripa stîngă a echipei.

"Oricum, nu voi vorbi despre jucătorii mei care nu sunt de faţă, iar în ceea ce priveşte soluţia aleasă de a juca cu trei fundaşi  spun că a fost luată pentru că nu a existat altă alternativă”, a mai declarat Teixeira. Tehnicianul portughez a fost înţepat chiar şi de preşedintele Condescu. „Cred că sistemul cu trei fundaşi nu a funcţionat cu Poli Timişoara care avea jucători foarte experimentaţi în compartimentul ofensiv”, a spus Condescu.

 

Pandurii, om cu om

Mingote – A greşit flagrant la primul gol nereuşind să boxeze o minge pe 6 metri. Totuşi, a avut şi cîteva intervenţii pe linia porţii foarte inspirate.

Rusu, Anilton, Chibulcutean – Au avut mult de furcă cu viclenii atacanţi de la Poli. Puţine au fost fazele în care cei trei fundaşi au reuşit să cîştige duelurile aeriene sau pentru balon în preajma careului de 16 metri.

Pintassilgo – Modest, spre slab. A evoluat pe partea dreaptă acolo unde a fost mai mereu victima lui Karamyan.

Stîngă – A încercat multe, dar a reuşit puţine. În prima repriză a jucat modest, iar în partea a doua evoluţia lui s-a schimbat în bine, dar era prea tîrziu.

Soares – Deziluzie. Joc greoi la mijlocul terenului, nu este în cea mai bună formă. Poate juca chiar şi foarte bine.

Vasilache – Pus în stînga, mijlocaşul a avut şi sarcini defensive. A fost cam singurul jucător de la Pandurii care a jucat satisfăcător pe tot parcursul meciului. E în creştere de formă.

Orac – Şi el a făcut un meci bunicel, dar se aşteaptă multe de la el.

Jessui – Atacant mobil, obţine lovituri libere, ştie să protejeze mingea, însă nu a prea avut „întîlniri” cu balonul în preajma careului.

Arrieta – Nu este atacantul percutant, dar pare util.

Rezerve:

Wandeir – A încercat multe, dar realizări puţine.

F. Nunes – Şi el poate mai multe, dar nu este integrat în echipă.

Piţurcă – A marcat un gol şi a avut alte două ocazii de a înscrie. Atît.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close