FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

"Tiki-taka Barcelonaaa!" » Visul lui Becali s-a îndeplinit încă dinainte ca FCSB să recâștige titlul de campioană

Budescu este cel mai bun jucător al vicecampioanei, cotat la 2,3 milioane de euro pe siteul de specialitate transfermarkt.de / FOTO: Cristi Preda
Budescu este cel mai bun jucător al vicecampioanei, cotat la 2,3 milioane de euro pe siteul de specialitate transfermarkt.de / FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat duminica, 25 martie 2018 16:45

Strigătul lui Becali de după victoriile FCSB a devenit realitate: echipa lui Dică pasează formidabil, e pe locul 15 în Europa ca posesie, într-un top pe care-l conduce echipa lui Guardiola.

Visul lui Becali s-a îndeplinit încă dinainte ca FCSB să recâștige titlul de campioană: are, în sfârșit!, o echipă care pasează cum vrea el. Mai bine decât în perioada în care Gigi țipa după câte o victorie spectaculoasă a roș-albaștrilor "tiki-taka, Barcelonaaa!", la ieșirea din tribuna oficială.

Originalul s-a mutat la Manchester

Site-ul de statistică și monitorizare a fotbalului football-observatory.com a publicat un clasament în funcție de posesia medie înregistrată în campionatele europene și FCSB e pe poziția a 15-a pe continent!

Previzibil, primul loc e ocupat de Manchester City, pe care Guardiola a transformat-o după rețeta lui. Liderul din Premier League joacă precum Barcelona, chiar dacă nu există la Manchester nici Messi, nici Xavi, nici Iniesta.

Pe locul al 2-lea e Celtic, pe 3 e Șahtior, surpriza acestui sezon din Champions League. Portughezul Paulo Fonseca a păstrat stilul ofensiv și tehnic al "minerilor", un brand pe care l-a creat Mircea Lucescu în ani de zile în care a recrutat brazilieni. Cine mai pasează mai bine decât steliștii: PSG, Bayern, Barcelona, PAOK Salonic a lui Răzvan Lucescu, Ajax.

"Piticii" Craiovei mai sunt foarte buni

FCSB păstrează balonul în 61,5% din timp, în medie. Un randament mai bun, în privința asta, decât al unor formații de top: Napoli, Benfica, Tottenham, Real Madrid, Liverpool, Roma. E drept că steliștii, ca și Șahtior ori Celtic, sunt ajutați și de competiția mai slabă în care evoluează.

E mai ușor să pasezi în meciuri din Liga 1 decât să ții mingea în campionatele din Anglia, Spania, Italia, Germania. Roș-albaștrii sunt totuși singurii din România în top 20. Următoarea echipă românească preocupată să paseze e Craiova, aflată pe poziția a 27-a. Nici apariția oltenilor, nici a roș-albaștrilor nu sunt întâmplătoare. Becali a adunat cu bani mulți jucători tehnici: Budescu, Tănase, Teixeira, Man.

Craiova e rezultatul influenței pe care a avut-o Devis Mangia. Italianul a creat echipa tocmai pe baza ideii de posesie, cu fotbaliști mici, rapizi și tehnici. Gustavo, Băluță și Mitriță constituie emblemele stilului pe care-l are noua trupă din Bănie. O copie după Napoli a lui Sarri, dar care pasează mai mult decât vicecampioana Italiei! 

08 09

CFR nu există

Posesia nu garantează punctele, chiar dacă cea mai bună pasatoare, City, pare echipa la modă în Europa. Clasamentul din România demonstrează că păstrarea mingii în majoritatea timpului nu înseamnă totul: CFR nu apare printre primele 50 de pe continent după posesia medie, dar conduce ierarhia din Liga 1 și e favorită la câștigarea campionatului.

Peste FCSB, peste Craiova, care pasează mai curat și joacă, în general, mai ofensiv și mai frumos. Ca și Guardiola la nivelul lui, Petrescu a izbutit să aplice în mai multe locuri rețeta proprie, doar că "Bursucul" a venit cu alte idei: atenție mare în apărare și atacuri directe, mai ales cu mingi lungi, nepregătite cu zeci de pase, ca ale steliștilor. 

Le e frică s-o încurce

FCSB ajunge la media impresionantă de minute în care pasează doar ea și datorită atitudinii pe care o au adversarii din campionat. Aproape toți se baricadează în apărare când întâlnesc echipa lui Dică, nu fac presing ca să oprească posesia roș-albaștrilor, le permit să conducă jocul în cea mai mare parte din timp.

Când a întâlnit Viitorul, FCSB nu a mai pasat la fel de ușor ca de obicei, pentru că Hagi își încurajează echipa să riște, să-și preseze adversarul. Chiar și într-un meci slab al oamenilor lui Gică, scorul posesiei a fost strâns: 51 la sută pentru steliști, 49 la sută pentru dobrogeni. Rezultatul a fost 2-1 în favoarea roș-albaștrilor. 

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (75)
1764061520284739
George Adrian Popescu  •  26 Martie 2018, 14:32

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fc.a
fc.a  •  26 Martie 2018, 10:39

buna dimineata, adrian craitoiu! ai avut cumva vreun vis "erotic" cum ca fcsb a castigat campionatul?

kkkkkk
kkkkkk  •  26 Martie 2018, 09:33
Postat de Daniel Toma pe 25 Martie 2018, 20:29

Numai jagardele de articole ...răsuflate ...vai rasul de articolul asta !

Articol anonim ,marca gsp.Jenant.

Vezi toate comentariile (75)
Comentează