FOTBAL  »  LIGA 1  »  COMENTARIU

Ultrasi, nu huligani!

Articol de GSP - Publicat luni, 23 iulie 2007 00:00

Organizati in "grupari" sau "brigazi", fiecare cu emblema si steagul ei, nelipsiti de la meciurile de acasa, insotind echipa si in deplasari, ultrasii sint gata oricind sa se sacrifice pentru culorile pe care le reprezinta. Ei sint cei care transfera spectacolul din teren in tribune, prin scandari si coregrafii, care contin bannere, steaguri, fumigene sau torte. Acestea din urma, sint interzise insa pe stadioanele din Romania. Confruntarile de ordin fizic cu adversarii sint un fenomen specific grupurilor " hooligan", cu care deseori ultrasii sint confundati.

ISTORICUL “FENOMENULUI ULTRA”

Fenomenul ultra a aparut in Italia anilor 60, atunci cind cluburile au redus pretul biletelor in anumite parti ale stadionului. Astfel, tineri cu virste intre 18 si 25 de ani au inceput sa populeze masiv tribunele, fenomenul evoluind cu repeziciune. In imensitatea stadioanelor ultrasii se distingeau printr-o serie de caracteristici:

- Identificarea cu propriul “teritoriu”, acel sector din peluza delimitat de unul sau mai multe bannere cu numele si simbolul grupului

- Infatisarea paramilitara preluata de la organizatiile politice extremiste, la moda in acele vremuri

- Adoptarea unor elemente inovative, in incercarea lor de a-si sustine echipa, cum ar fi trompetele si tobele, uzanta preluata de la gruparile braziliene, “torcidas”. Ca sursa de inspiratie tifosii italieni foloseau si modelul englez, suporterii britanici obisnuind sa ridice fularele in acelasi timp creind astfel efectul vizual al valurilor marii. Ultrasii englezi erau cunoscuti si prin stilul aparte de a se manifesta. Isi incurajau frenetic favoritii, dar, in acelasi timp, ii intimidau intr-o maniera obsesiva pe adversari.Utilizarea articolelor pirotehnice, cum sint artificiile, petardele, tortele si fumigenele, devine o practica obisnuita. Apare notiunea de “coregrafie”, o practica absolut originala, care va evolua spectaculos, odata cu dezvoltarea grupurilor ultras. Fantezia acestora a dat nastere unor scenografii ingenioase, extrem de spectaculoase, uneori fantasmagorice.

In Romania, fenomenul “ultra” a luat nastere imediat dupa Revolutie, dezvoltarea lui, cu adevarat, incepind in anii 1995-1996. Aceste grupari se inspirau din coregrafiile suporterilor italieni, unele practici, cum ar fi furtul steagurilor sau al fularelor, fiind imprumutate de la fenomenul “hooligan”.

Exista o serie de legi nescrise, pe care ultrasii le respecta cu sfintenie si prin care se despart categoric de huligani:

- Nu inceteza sa-si incurajeze echipa favorita, indiferent de scor

- Niciodata nu stau jos in timpul unui meci

- Nu rateaza meciurile de acasa si merg dupa echipa in cit mai multe deplasari

- Intotdeauna ocupa acelasi sector al tribunei

- Sint totali devotati fata de simboluri si culori

Ultrasii devin astfel “al 12 lea jucator”, piesa importanta pentru cistigarea unei partide. Expresia este utilizata foarte des, termenul original fiind inlocuit cu cel de “public”.

FENOMENUL “HOOLIGAN”
Spre deosebire de ultrasi, gruparile “hooligan” sint cele pentru care singurul mod de a-si demonstra superioritatea fata de adversar este forta fizica. Aparut in Marea Britanie, unde capatase anvergura unui adevarat curent, acesta a fost stavilit printr-o legislatie severa. Huliganii nu poarta insemnele si culorile clubului pentru a fi identificati mai greu de catre jandarmi. In cazul lor, confruntarile violente cu suporterii adversi sint estentiale. Cunoscute sub numele de fair - fight, luptele de strada pot avea loc cu doua conditii: numarul de persoane sa fie aproximativ egal si sa nu fie folosite nici un fel de arme. In Romania, o confruntare de acest fel a avut loc inaintea derby-ului Rapid - Steaua (2-3), atunci cind, aproximativ 100 de fani ai celor doua echipe au stabilit o intilnire in zona Plaza Romania. Din fericire, fortele de ordine au intervenit la timp.UNITATE
Desi exista rivalitati foarte mari, gruparile ultras se afla de multe ori de aceeasi parte a baricadei. In toamna anului 2005, mai multe formatiuni din Romania au raspuns unui apel al “Peluzei Catalin Hildan” - PCH ( Dinamo), pentru organizarea unui protest, prilejuit de arestarea a cinci suporteri in Bulgaria. La mars au participat grupari din Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Ploiesti, Vaslui si Arad.

ACUZa JANDARMERIA
Intre gruparile ultras si jandarmi, au existat de-a lungul timpului numeroase conflicte, mai mult sau mai putin grave. Dupa fiecare episod de acest gen, jandarmii si suporterii se acuza reciproc. In timp ce reprezentantii autoritatilor invoca incalcarea grava a normelor de conduita, ultrasii ii acuza de incalcarea unor articole din constitutie.

Art. 22 - Dreptul la viata si la integritate fizica si psihica.
(2) Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman ori degradant.

Art. 30 - Libertatea de exprimare.
(1) Libertatea de exprimare a gindirilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura, de orice fel, este interzis?.

DEMNITATE sI ONOARE
Specifica grupurilor de huligani englezi, practica subtilizarii steagurilor galeriei adverse, a fost preluata si de catre gruparile ultras. Cind acest lucru se intimpla, brigada respectiva se autodesfiinteaza. In timpul meciului din sezonul trecut, Uta - Poli , aradenii au reusit capturarea unui banner alb-violet. Urmarea? Doua grupari ultras timisorene s-au autodesfiintat. Iata comunicatul prin care anuntau acest lucru:

“In urma pierderii steagului de gard, noi, cei care am purtat cu mindrie numele de ULTRANATIV, am decis sa urmam singura varianta onorabila, aceea de a ne inceta activitatea organizata ca si grup ultras. Desi nu si-au pierdut steagul, in semn de solidaritate fata de cei care le-au insuflat spiritul ultras, membrii gruparii ARIERGARDA au hotarit si ei sa se autodesfiinteze. Ne cerem scuze si le multumim celor care ne-au fost mereu alaturi. “CEI MAI FRUMOsI ANI SINT CEI CARE VOR VENI!” - ULTRANATIV & ARIERGARDA

DUELURI CELEBRE

In lume exista o serie de dueluri celebre, atit in teren, cit si in tribune. Iata citeva dintre ele:

FC Barcelona vs Real Madrid in Spania, Boca Juniors vs River Plate in Argentina, Fenerbahçe vs Galatasaray in Turcia, Liverpool vs Manchester United in Marea Britanie, Ajax vs Feyenoord in Olanda sau Internazionale vs Juventus in Italia. In Romania, cele mai spectaculoase confruntari ale ultrasilor au loc la meciurile Steaua - Dinamo, UTA - Poli Timisoara, Dinamo - Craiova sau Rapid - Steaua.

Brigazi de ultras steliste:

Vacarm
Desant
Nucleo
Armata 47 Vest
South Boys

Brigazi de ultras rapidiste:

Legione Titan
Maniacks
Radikal
Legione Zalau
Ultras Unione (recent desfiintata)

Brigazi de ultras dinamoviste:

Nuova Guardia
Front 48
Tiffosi Ultra
Comatii
Supreme

Playtech: Ce despăgubiri COLOSALE vor primi păgubiții City Insurance. Vești bune pentru români


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează