FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

Un fost campion cu Dinamo vorbește despre primele semne ale decăderii ale clubului din Ștefan cel Mare:„Din 2008 a început degringolada”

Alistar, aici în tricoul Ceahlăului, într-un duel cu Niculescu FOTO sportpictures.eu
Alistar, aici în tricoul Ceahlăului, într-un duel cu Niculescu FOTO sportpictures.eu

Articol de , - Publicat marti, 12 ianuarie 2021 08:52 / Actualizat marti, 12 ianuarie 2021 15:37

Angelo Alistar (45 de ani), fost campion cu Dinamo, a oferit un interviu Gazetei Sporturilor în ediția tipărită de azi. Fostul fundaș s-a stabilit în orașul natal, Piatra Neamț. Are o afacere de familie, o pensiune, și se uită cu regret în urmă, la ceea ce a ajuns Dinamo, clubul la care a cunoscut cele mai mari performanțe.

- Ce faci, Angelo? Renunțaseși la fotbal, dar ai mai jucat puțin la Liga a 3-a...
- E adevărat! Mă rupsesem de ceva timp de fotbal. În urmă cu un an am primit un telefon de la un bun prieten, Florin Croitoru. A insistat să vin să-l ajut în tentativa de a încerca să se salveze de la retrogradare, cu CSM Pașcani. Nu mai jucasem de un deceniu!

- Evoluai din experiență...
- Așa e, mai ales că nu pusesem kilograme. Inițial l-am refuzat, apoi, după multe insistențe, am cedat. Și am jucat un retur de campionat, la 44 de ani.

Angelo Alistar: "Noi centrăm, noi dăm cu capul"

- Cum a fost?
- Îți dai seama că mai mult din plasament m-am ținut. Și cu gura pe colegii mai tineri. În rest...

Un fost campion cu Dinamo vorbește despre primele semne ale decăderii ale clubului din Ștefan cel Mare:„Din 2008 a început degringolada”
Angelo, cu o fizionomie total schimbată față de când juca FOTO Vlad Nedelea (Piatra Neamț)

- Ți-a lipsit fotbalul?
- Fără să-mi dau seama, am crezut că-mi va fi mai ușor. Abia când am revenit și am dat iar cu piciorul în minge mi-am dat seama cât de mult mi-a lipsit.

- N-ai fost atras de ideea de a continua în fotbal după retragere?
- Mi-am dorit mult alt domeniu. Voiam să dovedesc că pot face altceva. Am stat mult în cantonamente, departe de familie. Copilașii creșteau, simțeam nevoia de a fi lângă ei. Începusem o afacere încă de când activam, o mică pensiune aproape de Piatra Neamț, și mi-am dorit mult să o dezvolt.

Angelo Alistar: "Nici nu știu cine e pe primul loc"

- Asta îți ocupă timpul?
- Da, noi o administrăm. Soția e pasionată de bucătărie, noi centrăm, noi dăm cu capul. Am mai jucat fotbal cu prietenii pe teren mic. Mai mult de atât, nu.

- Alte hobby-uri nu ai?
- Sporturi de iarnă, ciclism. Mai și antrenez echipa băiețelului meu când profesorul lui nu poate. E același profesor pe care l-am avut și eu la copii și juniori. Astea sunt ocupațiile mele.

- E atras cel mic de fotbal?
- Aoleu, e înnebunit! Iar echipa de suflet nu poate fi decât Dinamo. N-are voie să spună nimeni nimic. Deși Dinamo e la ora asta ce e, din păcate, el a rămas fan înrăit.

- Mai urmărești fotbalul nostru?
- Nu! Mă uit doar la Champions League, la fotbalul mare. Nici măcar nu știu cine e pe primul loc în prima divizie. Nu știu dacă e dezamăgire, dar nu prea am timp de ele. N-am prieteni care să fie în domeniul ăsta, foarte rar mă văd cu foști colegi. Sunt rupt total de fotbalul românesc.

Angelo Alistar: "Am jucat în meciuri trucate!"

- Cunoști situația actuală de la Dinamo?
- Asta, da. E peste puterea mea de înțelegere. Și nu doar acum, cu spaniolii. Cam de când am terminat-o eu cu fotbalul. De prin 2007-2008. De atunci a început degringolada. Parcă, pe undeva, se simțea ceva de pe atunci, ceva rău.

La Ceahlăul e mai rău decât la Dinamo. Aici s-a ajuns la faliment, acum este un cu totul alt club decât era înainte. Au luat-o de la zero! La un moment dat am fost contactat să vin director sportiv, am refuzat. Veneam doar dacă vedeam că se vrea ceva serios

Angelo Alistar

- Adică?
- Cu acele vânzări de jucători, cu problemele în care au intrat cei care au fost conducători la Dinamo, era clar că va urma o perioadă grea pentru club. A venit mai târziu decât aș fi crezut.

- Fiul tău e dinamovist, colegii lui mai au atracție pentru Dinamo?
- Nu cred! Mă uit la grupa lui de copii. E singurul "câine". Cu toții știm ce însemna Dinamo înainte. Acum nu mai e așa.

- Dinamo a rămas cu acel regret că n-a jucat în grupele Ligii, crezi că e vorba și despre un blestem?
- Așa se pare! De-a lungul istoriei, această echipă a fost urmărită de ghinioane. Mai ales în cupele europene. Aduceți-vă aminte cum a întors Liverpool scorul cu Milan, când Dinamo ar fi mers direct în Ligă, dacă italienii ar fi învins!

Un fost campion cu Dinamo vorbește despre primele semne ale decăderii ale clubului din Ștefan cel Mare:„Din 2008 a început degringolada”
Alistar în meciul Dinamo - Manchester United 1-2 FOTO Gulliver/ Gettyimages

N-am să uit niciodată autogolul cu Man United. Dar nu m-a afectat mult, se poate întâmpla oricui. Am trăit momente frumoase, am și rămas cu tricoul lui Alan Smith.
- Angelo Alistar

- Ai simțit vreodată că ai jucat în meciuri trucate?
- Bineînțeles! Era o perioadă în care simțeai multe în jurul tău. Am atras atenția de multe ori antrenorilor, conducătorilor. Unii au luat-o de bună, alții mai puțin. Am auzit că făceau și jucătorii, fără ca oamenii din conducere să știe. Astea erau vremurile! Eram dezamăgit, deși nu eram participant activ. Chiar mă gândeam să renunț la fotbal! La Dinamo nu, dar la Piatra Neamț da! Și n-au fost puține!

- Ai avut un proces cu Florin Marin, ce s-a întâmplat?
- L-am acționat în instanță pentru neplata unor bani. Apoi am ajuns să spun că am trăit niște jocuri necurate. Nu s-a întâmplat nimic! S-a stins! Am fost dați deoparte. N-a interesat pe nimeni ce aveam de zis. Așa era la nivel de Ligă, de Federație. N-a vrut nimeni să facă ordine.

- O amintire cu Gheorghe Ștefan?
- Venise în vestiar. Aveam un moment prost, schimbase antrenorul, nici el nu mai avea soluții. Și cu vorba aia a lui moldovenească, ne-a zis: "Băi băieți, vă ordon, treceți Prutul!", vorba lui Antonescu. Aveam străini în echipă și nu înțelegeau. Ne întrebau dacă a mai pus ceva la primă.

- Vom mai auzi despre tine în fotbal?
- Nu spun niciodată nu, dar acum nu sunt pornit în direcția asta. Deocamdată, totul se îndreaptă spre familie, să fim sănătoși. Iar în plan profesional, vreau să dezvolt puțin afacerea, acea pensiune.

La Craiova nu ne suporta nimeni în orașul acela. Veniserăm mulți, eram «lotul Nețoiu». Am trăit vremuri grele acolo. Apoi a fost trecerea la Dinamo, e bine că acolo am făcut și performanță.
- Angelo Alistar

2 Cupe ale Românieiși un titlu a câștigat Alistar cu Dinamo

VIDEO. Angelo Alistar deplânge situația de la Dinamo: „Simțeam că aici se va ajunge”

Citește și alte știri despre Liga 1:

Jucătorii lui Dinamo au găsit un nou vinovat pentru situația din club: „El a făcut datoriile mari, nu Cortacero!”

Un dublu-campion cu FCSB nu rezonează cu Denis Haruț: „Dacă îmi spunea să semnez pe 10 ani, semnam”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează