LIGA 1  ·  DINAMO

DINAMO. Un membru DDB a luat în Spania urma societății care vrea să cumpere clubul: „Am fost mințiți, nu e un fond de investiții!”

Dragoș Sterpu, într-un moment de relaxare // FOTO Facebook
Dragoș Sterpu, într-un moment de relaxare // FOTO Facebook

Articol de - Publicat miercuri, 27 mai 2020 09:59

Dragoș Sterpu locuiește de aproape 30 de ani la Madrid și conduce o divizie Microsoft în Spania. El spune că, investigând surse publice din proprie inițiativă, a descoperit că entitatea care dorește să cumpere Dinamo e un SRL, nu un fond de investiții. 

Un nou episod se scrie în serialul vânzării lui Dinamo. Iar cel care iese acum la rampă e unul dintre oamenii din DDB, Dragoș Sterpu, membru al asociației suporterilor și, în plan profesional, directorul unei divizii Microsoft la Madrid. 

Fost campion cu Sportul Studențesc la juniori republicani la sfârșitul anilor '80, informaticianul e stabilit de aproape 30 de ani în Spania. Acum, după apariția negocierilor cu „Alondra Proyectos e Inversiones", a făcut o serie de demersuri pentru a se informa despre profilul entității interesate să cumpere clubul din Ștefan cel Mare.

10%din acțiunile clubului sunt deținute de asociația suporterilor DDB

Sterpu: „Nu înțeleg de ce ni s-a ascuns realitatea”

„Am găsit mai întâi «Alondra Capital, FI», aflat pe lista oficială a fondurilor de investiții, disponibilă pe portalul Băncii Naționale. Am căutat acolo, fiindcă Toni Curea, reprezentantul spaniolilor, recomandase compania drept fond de investiții", punctează Sterpu. 

Și continuă: „Am fost surprins să constat că Alondra Capital nu are nicio legătură cu tratativele legate de Dinamo. Am discutat personal acolo, iar oamenii nu știau nimic. 

Când am aflat ulterior că denumirea societății e Alondra Proyectos e Inversiones SL am descoperit că, de fapt, e vorba despre un SRL, al cărei asociat unic este avocatul Eleuterio Sandoval Gordaliza, una dintre persoanele implicate în negocierile pentru Dinamo”.

Sterpu susține că „de aici au pornit și rezervele noastre, de la faptul că ni se prezintă că un fond de investiții e interesat de club, când, de fapt, discutăm despre un banal SRL, înființat în 2016 și fără niciun fel de bilanțuri contabile afișate public. Nu înțeleg de ce ni s-a ascuns acest lucru. 

Curea s-a gândit probabil că nimeni nu va controla. În plus, avocatul spaniol mai apare în două firme, dintre care una închisă în 2018 pe insolvență personală, într-un moment în care economia țării duduia".

Membrul DDB: „Am discutat o oră cu Gordaliza”

El admite că „Gordaliza e un avocat absolut respectabil în Spania, am vorbit și cu dânsul la telefon circa o oră. Ne-a confirmat că e interesat de Dinamo, dar mi s-a părut mirat de faptul că în media din România au apărut atât de multe detalii din cadrul negocierilor. 

Am avut câteva dialoguri pe facebook și cu Herminio Menendez, i-am explicat ce cumpără, cine e Dinamo, ce suporteri are, ce istorie, așa cum e ea, frumoasă, urâtă. I-am transmis la un moment dat că am vrea să avem și o discuție despre operațiunea de cumpărare a clubului. Din acea clipă, n-am mai avut niciun răspuns".

Sterpu: „Pot cumpăra insule, nu active financiare”

Și trece la explicația rezervelor DDB vizavi de negocierile cu spaniolii: „Am discutat cu colegii mei de specialitate din Microsoft, experții în domeniu contabil și economic. Și mi-au spus că dacă un SRL spaniol dorește să cumpere activele unei firme, cum e cazul la Dinamo, ar trebui să aibă în obiectul de activitate vânzarea și cumpărarea de active financiare, să se înscrie cu această activitate la Banca Națională, iar capitalul social să fie cu un euro mai mare decât ceea ce cumpără. 

Asta pentru că un SRL răspunde strict în limita capitalului social. Or, cu un capital social de 3.000 de euro, Alondra Proyectos e Inversiones ar putea cumpăra insule, dacă dorește, dar nu active financiare. Și nu mai mult decât în interiorul sumei de 3.000 de euro!".

„Plan de salvare revoluționar după modelul Real Madrid”

Sterpu susține că e omul care a structurat strategia de marketing de la DDB și indică faptul că „avem în prezent 6300 de membri, iar ținta până la finalul anului e să ajungem la 60.000 de membri și 200.000 de copii afiliați. Dacă ajungem la acest nivel, altfel veți sta de vorbă cu noi, nu? Muncim la un proiect cum nu s-a mai văzut în România, iar sursa de inspirație a pornit de la modul în care a fost salvat Real Madrid în urmă cu 60 de ani. 

Sigur, totul adaptat la realitățile din țară și la nivelul anului 2020. A fost atunci un plan care a revoluționat fotbalul spaniol. Ca idee, nebunia va merge până acolo încât vom avea și răsaduri de roșii «Dinamo»! Dacă, finalmente, nu se va finaliza nimic, luăm singuri clubul! Finanțare? Credeți că, pentru început, ne găsim 50 de băieți importanți să gireze un împrumut de un milion de lei pentru plata datoriilor urgente? Eu spun că da!".

Ce explica recent Toni Curea într-o declarație oficială:

  • „Ne exprimăm încă o dată dezamăgirea că ceea ce s-a dorit din partea noastră a fi o tranzacție între două părți profesioniste s-a transformat într-un scandal mediatic. Am apreciat necesar să ne apărăm imaginea în fața unor atacuri mediatice menite să ascundă față de suporterii Dinamo coaliția dintre acționariat și auto-declarații reprezentanți ai suporterilor”
  • „Noi am inițiat legătura cu Asociația suporterilor. Comunicarea s-a făcut cu Sorin Vlădescu și Robert Thomas pe care i-am asigurat de buna noastră credință și ne-am arătat disponibili la solicitările lor. În aceste condiții, orice acțiuni care rivalizează cu o prestație de detectivi particulari nu erau necesare întrucât nu au existat elemente pe care să ni le fi solicitat și să le fi refuzat. Dimpotrivă, această pseudo-cercetare face dovada evidentei rele credințe a celor care au confiscat în propriul interes glasul colectiv al suporterilor”
  • „Dl. Toni Curea, cel care este contestat de către acționariatul Dinamo, reprezintă nu numai asociatul ofertanților, dar însăși motivul pentru care a existat această ofertă, numai la solicitarea dumnealui față de ofertanți (care aveau în vizor mai multe echipe) s-a decis ca Dinamo să fie echipa aleasă de investitori. Răspunderea pentru aceste negocieri o purta deci Toni Curea ca fiind cel care a propus și garantat față de ofertanți că Dinamo reprezintă o opțiune serioasă . Din păcate, sentimentalismul dumnealui s-a lovit de cinismul altora care fac tot posibilul ca orice eventuală ofertă să eșueze”
  • „Societatea ofertantă nu este falimentară, dovada constituind o extrasul de cont pe care ne-am oferit a îl prezenta acționarului Dinamo. Menționăm că reprezentant al societății este un reputat avocat din Spania, Eleuterio Gordaliza Sandoval”
  • „Este oarecum ironic să citim că Dinamo nu se vinde către o societate cu capital social de 3.000 euro - cine cunoaște puțin economie și afaceri știe și faptul că nu există nicio legătură între capitalul social și capacitatea financiară a societății, dovadă că Dinamo are capital social de 41 de milioane lei, dar nu are capacitate financiară să își plătească debitele acumulate”
  • „Ironia continuă tocmai prin faptul că o persoană fără calitate în Lotus Perfect Products (societatea deținătoare a acțiunilor Dinamo), în speță dl. Negoiță, ne reproșează că vorbim în numele altora. Trebuie precizat că avocatul român care deținea mandat a solicitat în repetate rânduri o întrevedere directă cu dl. Negoiță și a fost refuzat”
  • „Se invocă lipsa de credibilitate a societății ofertantă pe motiv că are capital social de 3.000 euro în condițiile în care acțiunile sunt deținute acum de o societate care are capital social de 200 lei (de peste 70 de ori mai mic) și un singur angajat”
  • „Societea ofertantă este verificată și sub aspectul activității declarate la înființare ca activitate principală, anume construcții, uitând a se menționa că Lotus Perfect Products, actualul acționar, are drept activitate principală comerțul de produse nealimentare. Pentru ofertanți, garanția sportivă nu o reprezenta finanțatorul (societatea), ci domnul Menendez și domnul Andone”

10 milioane de euroe suma pe care spaniolii s-au angajat să o verse în 30 de zile în conturile clubului, acceptând să suporte toate datoriile clubului, cifrate la 5,7 milioane euro, mai puțin eventualele prejudicii din procesul de bancrută frauduloasă în care e implicat Ionuț Negoiță

„Cred că sunt singurul din DDB care încă mai încearcă să discute cu Toni Curea. Din păcate, e imposibil să dau de el”
 

„Am dorit doar să ne convingem dacă la mijloc e sau nu o altă fumigenă, ne-am săturat de acest carusel fără sfârșit. Ba se vinde Dinamo, ba nu se vinde! Și mie-mi pare rău că, în aceste săptămâni, DDB a ajuns să fie văzut ca un avocat al patronului, când nu e adevărat așa ceva. Eu sunt primul care aș vrea să plece Negoiță”

 - Dragoș Sterpu, membru DDB

VIDEO. Cristi Borcea și fiul Patrick-Cristian Borcea au devenit membri Elite în programul DDB

Citește mai multe știri despre Dinamo:Florin Salam a chemat toate televiziunile să facă un anunț important în fața spitalului: 'Pur și simplu suntem disperați'
Libertatea
Comentarii (23)
anti.cioban  •  28 Mai 2020, 11:14
Postat de catalin.fcdb pe 27 Mai 2020, 21:43

Adica si Herminio Menendez e un tzepar dupa spusele astuia, mie imi e clar, spaniolii aia au venit cu toate actele, le-au aratat in presa, fusese si extrasu de cont acolo, dar Negoita impreuna cu o parte din PCH nu vor sa vanda clubu, o sa-l aduca la sapa de lemn, datorita astora Dinamo nu sa ridicat niciodata din mediocritatea fotbalistica, jos palaria pentru ce coregrafii si scenografii fac, dar influenteaza mult si partea fotbalistica si se baga in niste treburi in care nu i privesc, chiar toti care au vrut DInamo erau niste tzepari, iar Negoita victima ??? Hai sa ne punem putin intrebari, ca vad ca dati in spanioli prin orice mijloace.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ticbis  •  28 Mai 2020, 05:26
Postat de ticbis pe 28 Mai 2020, 04:56

Individul asta bate campii cu gratie, afirma niste prostii colosale (citez: "dacă un SRL spaniol dorește să cumpere activele unei firme, cum e cazul la Dinamo, ar trebui să aibă în obiectul de activitate vânzarea și cumpărarea de active financiare, să se înscrie cu această activitate la Banca Națională")...:-))) Ce spune asta e valabil DOAR in cazul tranzactionarii companiilor ce au ca obiect de activitate tranzactii de active financiare, de ex. societati bancare, fonduri de investitii, societati de asigurari, fonduri mutuale, societati bursiere, fonduri de capital, etc. Ori, Dinamo e un club de fotbal, o societate COMERCIALA cu raspundere limitata, ale carei active sunt MATERIALE (nu financiare), adica un lot de jucatori, o baza sportiva, un autocar, un sediu, un loc in prima divizie, un cont in banca si alte cateva acareturi de acest fel. Asta vinde Dinamo, NU active financiare! Daca ar fi dupa cum bate campii prostul asta, ar insemna ca NIMENI nu ar putea cumpara Dinamo fara a fi inregistrat si autorizat in prealabil de Banca Nationala, ceea ce e o ineptie cat casa!!! Dinamo NU e o societate financiara ca sa fie nevoie de asa ceva! Acuma, imi cer scuze, dar daca toti aia 6300 de cotizanti de la DDB sunt la acelasi nivel de instruire si de inteligenta ca directorul asta de la Microsoft... e clar pe ce maini bune a intrat clubul asta... :-)))

Pe scurt, ca sa inteleaga chiar si aia de la DDB, dau un exemplu concret: eu, persoana fizica, imi pot face maine o firma, un SRL, ma inregistrez la Registrul Comertului declarand obiectul/obiectele de activitate ale acesteia si apoi pot cumpara fara probleme ORICE societate comerciala al carei obiect de activitate este compatibil cu cele inscrise in SRL-ul meu la infiintare la RC: pot cumpara un club de fotbal, un hotel, o companie de transport aerian, un lant de magazine supermarket, o clinica medicala, o companie de taxiuri, etc. In schimb, doar daca vreau sa cumpar Banca Transilvania sau Astra Asigurari, am nevoie sa ma inregistrez si sa primesc autorizatia (licenta) de la Banca Nationala! E limpede acum de ce bate ala campii???

ticbis  •  28 Mai 2020, 04:56

Individul asta bate campii cu gratie, afirma niste prostii colosale (citez: "dacă un SRL spaniol dorește să cumpere activele unei firme, cum e cazul la Dinamo, ar trebui să aibă în obiectul de activitate vânzarea și cumpărarea de active financiare, să se înscrie cu această activitate la Banca Națională")...:-))) Ce spune asta e valabil DOAR in cazul tranzactionarii companiilor ce au ca obiect de activitate tranzactii de active financiare, de ex. societati bancare, fonduri de investitii, societati de asigurari, fonduri mutuale, societati bursiere, fonduri de capital, etc. Ori, Dinamo e un club de fotbal, o societate COMERCIALA cu raspundere limitata, ale carei active sunt MATERIALE (nu financiare), adica un lot de jucatori, o baza sportiva, un autocar, un sediu, un loc in prima divizie, un cont in banca si alte cateva acareturi de acest fel. Asta vinde Dinamo, NU active financiare! Daca ar fi dupa cum bate campii prostul asta, ar insemna ca NIMENI nu ar putea cumpara Dinamo fara a fi inregistrat si autorizat in prealabil de Banca Nationala, ceea ce e o ineptie cat casa!!! Dinamo NU e o societate financiara ca sa fie nevoie de asa ceva! Acuma, imi cer scuze, dar daca toti aia 6300 de cotizanti de la DDB sunt la acelasi nivel de instruire si de inteligenta ca directorul asta de la Microsoft... e clar pe ce maini bune a intrat clubul asta... :-)))

Vezi toate comentariile (23 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
Program TV complet

Liga 1