FOTBAL  »  Superliga  »  LPF

Unele cluburi din Liga 1 sînt de acord ca LPF să le blocheze o sumă de bani din drepturile TV pentru a asigura salariile lunare ale fotbaliștilor

Articol de - Publicat joi, 29 octombrie 2015 00:00

Astăzi, la Casa Fotbalului este programat Comitetul Executiv al FRF, printre subiecte figurînd și o propunere inedită a preşedintelui LPF, Gino Iorgulescu.

Acesta ar dori ca Liga să reţină la începutul fiecărui sezon o parte importantă din suma cuvenită cluburilor din drepturile de televizare, care să garanteze plata lunară a salariilor jucătorilor şi antrenorilor. "Să nu se mai ajungă la situaţii în care aceștia să nu fie plătiţi cu lunile, să fie umiliți, iar patronii să facă ce vor cu banii din drepturile TV!", spun surse din LPF.

"Salariile EGAL 70 la sută din drepturile TV!"

Cum va fi primită propunerea lui Iorgulescu? "Ideea nu e rea, dar nu ştiu cîtă lume o să fie de acord cu asta! De exemplu, la noi, salariile reprezintă cam 70 la sută din drepturile TV. În mod normal, eu aş fi de acord cu asta, pentru că aşa ne-am securiza salariile către jucători şi staff. Ar ajuta pe toată lumea chestiunea asta, dar mai trebuie discutat pe marginea acestui subiect", a comentat preşedintele de la Pandurii, Narcis Răducan.

Şi Iuliu Mureşan, preşedintele de la CFR Cluj, are cuvinte de laudă: "O idee foarte interesantă! Trebuie discutat atent pe marginea acestui subiect, dar sună bine propunerea Ligii. Protejează foarte mult jucătorii şi cred că acest lucru îi ajută şi le oferă o anumită linişte financiară, ştiu că nu vor mai avea probleme. De exemplu, în Franţa se întîmplă acelaşi lucru. Chiar şi banii pentru un transfer nu se virează de la club la club, ci trebuie să treacă obligatoriu prin conturile Ligii, apoi să ajungă la club".

"Nu am acordul cluburilor"

În schimb, Florin Prunea, membru în Comitetul Executiv al FRF şi preşedintele ieşenilor, spune că nu poate vota propunerea: "Nu am acordul cluburilor. Ca să pot fi pro sau contra trebuie să se discute toate aceste aspecte într-o Adunare Generală, apoi să merg eu să votez în Comitetul Executiv. Vom vedea ce va fi pe viitor, dar momentan nu ştiu nimic despre propunerea aceasta".

"E greu să se realizeze ce vrea Liga pentru că fiecare jucător are un anumit contract, cu diverse clauze, bonusuri. Cred că noi trebuie să fim cei care ne ocupăm de bucătăria internă pentru că ştim cel mai bine"
Cornel Şfaiţer, preşedinte FC Botoşani

"Noi vom susţine mereu tot ce e benefic fotbalului românesc! Pe de altă parte, nu ştiu dacă e corect ca Liga să blocheze la începutul anului o sumă de bani"
Felix Grigore, preşedinte CSU Craiova

Ce bani din drepturile TV s-au luat pentru sezonul trecut

Club Suma (milioane euro)
Steaua 3,8
ASA Tg. Mureş 3,6
CFR Cluj 3,3
Astra 3
CS U Craiova 2,8
Petrolul 2,6
Dinamo 2,4
FC Botoşani 2,3
Pandurii 2,1
CSMS Iaşi 1,9
Viitorul 1,7
Chiajna 1,6
ACS Poli Timişoara 1,5
FC Voluntari 1,5

În Franța și Italia depui garanții

Cum e în alte țări? Cluburile trebuie să dea garanții la startul sezonului pentru a putea începe anul competițional. În Franța, ești obligat să prezinți și să asiguri bugetul de salarii pe întreaga stagiune ca să primești licența. În timp ce în Italia regulile s-au înăsprit din acest an, după colapsul financiar al Parmei, retrogradată în liga a 5-a din cauza falimentului. Și grupările trebuie să garanteze bugetul pentru tot sezonul, urmînd să acopere cheltuielile și datoriile prin veniturile raportate.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează