FOTBAL  »  LIGA 1  »  CS U CRAIOVA

UPDATE Olguța Vasilescu a fost reținută de DNA București! » De la ce i se trage. Lovitură grea pentru CS U?

Articol de GSP - Publicat miercuri, 30 martie 2016 15:12

Lia Olguța Vasilescu a fost audiată azi la DNA București, unde a fost citată într-un dosar. Edilul Băniei a precizat că nu știe despre ce dosar e vorba, dar a venit însoțită de avocat.

16:34

UPDATE: După mai bine de 3 ore de audieri, Lia Olguța Vasilescu a fost reținută de DNA pentru 24 de ore sub acuzațiile de luare de mită și spălare de bani într-un dosar privind campania electorală din 2012. Ea e suspectată că și-ar fi folosit influența ca vicepreședinte al PSD Dolj pentru a obține sponsorizări de la oameni de afaceri și apoi că ar fi primit mită în calitate de primar. (ai mai jos acuzațiile oficiale din comunicatul DNA)

" Adrian Mititelu nu are nici o legătură cu acest dosar", a precizat avocatul Olguței în fața DNA, conform Digi 24. Edilul a refuzat să facă vreun comentariu la ieșire. 

Poate fi o lovitură dură pentru CS U Craiova, echipă care deja traversează probleme financiare. "Primăria ne crea anumite facilități", a precizat fostul antrenor al echipei, Sorin Cârțu. 

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 martie 2016, a inculpatei:

VASILESCU LIA OLGUȚA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- luare de mită (4 infracțiuni),

- folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni),

- spălare de bani.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 30 martie 2016, față de inculpații:

PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate la luare de mită,

POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.

„Donațiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.

De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Preda Radu Cosmin și Popescu Elena Daniela trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,

c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,

d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,

e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;

f) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,

g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților Preda Radu Cosmin și Popescu Elena Daniela li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 31 martie 2016, inculpata Vasilescu Lia Olguța urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

_____________________________

Persoană cu rol principal în filmul apariției în 2013 a actualei CS U Craiova, Olguța a fost întrebată de jurnaliști la intrarea în sediul DNA dacă suspectează că denunțul lui Mititelu ar putea avea vreo legătură cu această citație. "Nu ştiu. Probabil, aşa mă aştept", a răspuns primarul craiovean. 

Olguța e așteptată să facă mai multe lămuriri la ieșirea de la audieri. Săptămâna trecută, Mititelu a fost audiat timp de 7 ore de procurorii DNA București.

"Am fost în calitate de parte vătămată în dosarul distrugerii Universității Craiova partea a II-a. Aștept această zi de 3 ani...sincer la un moment dat credeam că nu mai vine. După 7 ore extenuante de audieri, am plecat spre casă la Craiova, cu convingerea în suflet, că se va face dreptate pentru Universitatea Craiova și cel mai important, faptul că echipa va reveni în competiție curând. Mai multe nu pot să vă spun, deoarece nu vreau să afectez ancheta în curs”, a precizat atunci omul de afaceri pe pagina lui de facebook. 

Playtech: Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil


Comentarii (95)
908074729289300
Radulescu Aurel  •  31 Martie 2016, 10:01

VOI RESPECTATI REGULILE DEONTOLOGIEI PROFESIONALE ALE PRESEI SPORTIVE? Ce cautati cu sportul in politica? RUSINE!!!

jianu_pandurii
jianu_pandurii  •  31 Martie 2016, 07:23

erata:Lipscani, Piata Fratii Buzesti

jianu_pandurii
jianu_pandurii  •  31 Martie 2016, 07:20
Postat de idutzu pe 30 Martie 2016, 21:27

Mi se pare "normal" , ca sa castigi licitatia de reabilitare a blocurilor din o anumita zona sa platesti o "mica" mita da vreo 120.000 euro. Sa nu le planga nimeni de mila la MAFIOTI si MAFIOATE, sa petreaca clipe "mirifice" la " mititica", problema cea mai mare este ca nu se recupereaza prejudiciul dosarelor.

nu stiu despre ce vorbesti? Olguta l-a presat pe un om de afaceri (nu au spus cine) sa dea bani unui ONG care a reabilitat cladirile din niste zone isotrice(Kupscani, piata Fratii Buzesti si nu mai stiu de pe ce strada). Acel om de afaceri a sponzorizat probabil fara sa vrea refacerea cladirilor iar Olguta ar fi castigat capital politic punandu-i *** in coaste unui om de afaceri. Astia de la DNA zic ca nu trebuia sa faca asta Olguta, trebuia sa ramana Craiova darapanata.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (95)
Comentează