FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1

Caz inedit la FCSB: a devenit fotbalist după 30 de ani!

Valentin Creţu (primul din dreapta) FOTO: Raed Krishan
Valentin Creţu (primul din dreapta) FOTO: Raed Krishan

Articol de , , - Publicat vineri, 06 noiembrie 2020 08:34 / Actualizat vineri, 06 noiembrie 2020 10:02

Valentin Crețu a fost convocat la națională, unde poate debuta cu două luni înainte de a împlini 32 de ani, după ce în vara trecută a mai bifat o premieră în cariera lui: s-a plătit o sumă de bani în schimbul său, FCSB l-a cumpărat cu 125.000 de euro.

În luna octombrie, FCSB n-a avut pe nimeni la echipa națională, însă revine acum în forță, după ce și-a rezolvat focarul de coronavirus și după ce a legat câteva succese în campionat. Are 4 fotbaliști pe lista anunțată de Mirel Rădoi: Crețu, Cristea, Tănase și Man. Dintre toți, cea mai surprinzătoare alegere e cea a lui Valentin Crețu.

De la Rapid la Beroe

Fundașul dreapta trăiește, practic, după ce a trecut de 30 de ani, momentele de apogeu fotbalistic din întreaga lui carieră.Chiar dacă i s-a mai oferit șansa de a evolua, când era mult mai tânăr, la o echipă care avea pretenții de titlu sau de cupe europene și care l-ar fi putut propulsa în prima reprezentativă, Crețu a ratat acea oportunitate.

E vorba despre Rapid, cu care a semnat în vara lui 2011. Antrenor acolo era Răzvan Lucescu, însă Crețu n-a convins, a bifat doar 11 partide, după care a fost cedat la Chiajna! De acolo, a încercat o primă experiență afară, în Bulgaria, la Beroe, unde n-a jucat mai deloc.

Slab și în Liga a 3-a din Germania!

A revenit în România, dar trendul era unul descrescător. A ajuns la Săgeata Năvodari, iar după un alt an și jumătate la Mediaș, inclusiv în Liga 2, a mers în Germania, la Energie Cottbus, în liga a 3-a.

Nici aici, la fel ca în Bulgaria, n-a convins și a fost nevoit să se întoarcă în țară. Unde a luat-o de la capăt, la echipe mici. Gaz Metan, Timișoara și iarăși Mediaș.

Fantastic la 30+

După ce a împlinit 30 de ani, prestațiile lui au început să devină tot mai bune. Surprinzător, forma fizică a devenit una senzațională, iar randamentul deosebit din urmă cu două sezoane l-a propulsat pentru un transfer la FCSB.

Iar Crețu a început, din vara lui 2019, să bifeze cele mai importante borne pentru cariera unui fotbalist:

1. A costat bani

Deși a schimbat multe echipe și a făcut obiectul unor transferuri, inclusiv în străinătate, Crețu n-a costat niciodată vreo sumă de bani. Până când l-a dorit Gigi Becali.

El se afla sub contract cu Mediaș și, în ciuda faptului, că avea 30 de ani și jumătate, s-au plătit în schimbul său 125.000 de euro!

2. Meciuri în cupele europene

În precedenții 10 ani, până să ajungă la FCSB, Crețu a aflat întâmplător ce înseamnă să joci în cupele europene. Evoluase într-un meci Rapid - Hapoel Tel Aviv 1-3, când titularul giuleștenilor, Rui Duarte, absentase și Răzvan Lucescu n-a avut nicio altă soluție.

În schimb, la FCSB a fost titular în ultimele două veri în aventura europeană, care însă nu s-a soldat cu calificări în grupele Europa League.

3. Cea mai mare cotă din carieră

În momentul de față, Crețu e evaluat de transfermarkt.de la 700.000 de euro. E cel mai înalt nivel din întreaga lui carieră. A mai fost cotat la fel la Mediaș, în decembrie 2016, însă era cu 4 ani mai tânăr, iar unul dintre principalii algoritmi de care site-ul respectiv ține seama atunci când calculează cotațiile e chiar vârsta.Iar un fotbalist care trece de 30 de ani e tras mult în jos din acest motiv! Când a venit de la Mediaș, în vara lui 2019, Crețu se situa la 550.000 de euro.

4. Debutează la națională?

Evoluțiile bune, dar și conjunctura din acest moment de la echipa națională i-au oferit o altă premieră. Poate cea mai spectaculoasă.Mirel Rădoi a anunțat că l-a convocat pentru cele 3 meciuri de la jumătatea lunii: amicalul cu Belarus și "dubla" din finalul Ligii Națiunilor, cu Norvegia și Irlanda de Nord. Dacă va fi folosit, atunci Crețu va debuta în națională cu două luni înainte de a împlini 32 de ani! Ar fi, din această perspectivă, într-o ierarhie selectă, alături chiar de Camora, care în barajul cu Islanda a disputat primul joc în tricolor la 33 de ani! 

2008e anul în care Crețu a debutat pe prima scenă, moment în care avea 19 ani: a jucat în meciul FCSB - Gloria Buzău 1-1

207meciuri are Valentin Crețu în Liga 1, bifate pentru 6 echipe: Gloria Buzău, Chiajna, Rapid, Gaz Metan, Poli Timișoara și FCSB

Cel mai bun fundaș dreapta din Liga 1 în acest sezon

Inclusiv concluziile din acest sezon ale firmei InStat, care monitorizează meciurile din Liga 1, arată că Valentin Crețu e cel mai bun fundaș dreapta care evoluează la echipe din România.

Fotbalist EchipăIndex InStat*
CrețuFCSB 271
Vlădoiu Craiova270
Cr. ManeaCFR260
DimitrovSepsi260
GonzalezDinamo250
SusiciCFR247
BobocViitorul243
HaruţBotoşani241
PaşovClinceni229

* Indexul InStat constituie o evaluare, ca medie, după toate criteriile relevante pentru prestația unui fundaș dreapta. Printre realizările luate în calcul: dueluri câștigate, baloane recuperate și/sau interceptate, mingi pierdute, pase precise, centrări precise, chiar și volumul de minute jucate

CITEŞTE ŞI ALTE ŞTIRI DESPRE FCSB: 

FCSB. EXCLUSIV Dezvăluiri în premieră despre una dintre vedetele lui Gigi Becali: „Nici n-are permis de conducere. Știți ce a făcut cu primii bani din fotbal?”

Când pleacă Florin Tănase de la FCSB: „O știu din discuțiile pe care le am cu patronul”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
planetfun
planetfun  •  06 Noiembrie 2020, 23:26
Postat de ishhhhhhhh pe 06 Noiembrie 2020, 17:30

Daca si Cretu a ajuns mare fotbalist... vai de checul nostru

asa cum e el, mediocru, l-a tinut pe titularul vostru rezerva la fcsb.

2245398775568150
Nicea George  •  06 Noiembrie 2020, 18:40

Un om care munceste foarte mult, dumnezeu nu l a inzestrat cu talent chiar deloc, este un fotbalist slab dar un sportiv /atlet de nota 20...comparand cu ce fundasi laterali am avut e un nimeni... Dar faptul ca vedete precum Manea sunt multumiti cu gagica lor *** ista si bollizi de lux nu e vina lu cretu... Ma bucur pt el ca se vede ca a muncit si a tras sa ajunga undeva, imi pare Rau ca el a ajuns cel mai bun pe alta parte

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cky33
cky33  •  06 Noiembrie 2020, 17:38
Postat de ishhhhhhhh pe 06 Noiembrie 2020, 17:30

Daca si Cretu a ajuns mare fotbalist... vai de checul nostru

Aduce ca stil cu Dani Alves dar are ceva si din Hakimi. Cred ca va fi titular al nationalei la mondialele din 2022 si 2026. Si rezerva Flavius Stoican

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close