FOTBAL  »  Superliga  »  VARIANTA STELEI

Varianta Stelei. Galamaz a fost la un pas de tragedie

Articol de - Publicat marti, 01 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 01 noiembrie 2011 11:45

A petrecut noaptea de duminică spre luni în Spitalul Militar, a aflat că nu e nevoie să fie operat, dar că dacă lovitura ar fi fost un pic mai sus, în zona în care a fost lovit Chivu, ar fi fost în pericol mare


Galamaz a ieşit cel mai şifonat din incidentele de la Ploieşti, iar ieri, după mai mult de 15 ore petrecute în Spital, a fost externat. Nu înainte de a i se face mai multe teste complete, în urma cărora a fost pus diagnosticul exact: fractură de os zigomatic. Galamaz a aflat însă că a fost la doar un mic pas de o tragedie.

1. Fractură gravă, dar n-are nevoie de operaţie
În ciuda faptului că e vorba despre o fractură de os, nu a fost nevoie şi de o intervenţie chirurgicală şi nici, fiind vorba despre un os al feţei, despre imobilizare a zonei respective. Mai mult, Galamaz a fost ieri externat, aflîndu-se în afara oricărui pericol.

2. A fost aproape de tragedie
Tomografia, cea care a arătat exact natura accidentării, a scos la iveală ceva care l-a şocat pe stoperul stelist. Lovitura i-a provocat fractura osului zigomatic şi nu a osului temporal. "Dacă se poate vorbi de şansă într-un asemenea caz, atunci şansa lui Galamaz s-a numit faptul că lovitura nu a fost în dreptul tîmplei, adică a osului temporal. Dacă l-ar fi lovit acolo, atunci s-ar fi creat probabil un hematom intracranian, ceea ce ar fi putut duce la deces", a explicat ieri medicul Stelei, Radu Paligora.

Ce e osul temporal? "E un os pereche, e în formă de scoică şi e aşezat pe părţile latero-inferioare ale cutiei craniene, adică în zona tîmpelor, are formă neregulată şi este format din mai multe părţi. Practic, lovitura a fost cam la 1,5 centimetri depărtare de acest os temporal. Zona tîmplei e cea mai vulnerabilă din zona capului, orice lovitură aici poate fi mortală", adaugă doctorul roş-albaştrilor.

3. Microleziuni ale timpanului
Problemele medicale ale lui Galamaz nu s-au oprit doar la fractura de os zigomatic. "S-a aflat în stare de şoc imediat după lovitură, a fost traumatizat. A avut şi timpanul afectat. Tot după examenul medical al orelistului, s-a văzut că există şi microleziuni ale timpanului, însă acestea nu sînt periculoase, ele se cicatrizează singure după cîteva zile de repaus", a mai spus Paligora.

Şansa lui Chivu a fost spitalul din Verona
Deşi Chivu n-a avut şansa lui Galamaz şi a suportat o fractură într-o zonă mult mai expusă riscurilor (foto jos), el a scăpat cu viaţă pentru că a avut norocul ca accidentarea să se producă într-un oraş, Verona, care deţine poate cea mai renumită şi dotată clinică de neurochirurgie din Italia şi din Europa. A intrat imediat pe mîna celor mai buni medici în neurochirurgie şi, deşi cazul a fost unul la limita dintre viaţă şi moarte, fundaşul român a fost salvat şi chiar şi-a putut relua activitatea de fotbalist după cîteva luni.

În 3-4 zile s-ar putea antrena
Galamaz ar putea apărea la antrenamentele Stelei foarte repede. În 3, maximum 4 zile, dacă nu apar complicaţii, el s-ar putea pregăti, însă nu ar avea voie să intre şi la jocuri-şcoală din cadrul şedinţelor tehnice, deoarece are interzis la contact.

I se caută cască de rugbyst, exact ca lui Chivu
De regulă, atunci cînd un fotbalist suferă o fractură de piramidă nazală poate evolua, avînd o mască specială, chiar în etapa viitoare. În cazul lui Galamaz, lucrurile sînt însă mai complicate. "E vorba despre fractura osului zigomatic, care e oarecum pe partea laterală a feţei, acest os are şi o coadă care se prelungeşte pînă spre ureche, e dificil de găsit o mască de protecţie. Vom căuta probabil o cască de rugbyst, ceva în genul celei purtate de Chivu", a explicat medicul Stelei.

Cînd va putea juca din nou?
"Dacă nu ar fi vorba despre un sport de contact, Galamaz ar putea să-şi reia activitatea destul de repede. De exemplu, dacă ar fi atlet, nu l-ar împiedica nimic să concureze, dar la fotbal, mai ales că e fundaş şi e expus contactelor, e destul de greu de estimat cînd va putea reveni să joace", a explicat Radu Paligora, medicul Stelei. Cel mai devreme, ar putea juca peste o lună.

Tătăruşanu: arsuri pe spate şi afectarea timpanului
Celălalt jucător al Stelei care a ieşit cu probleme medicale în urma incidentelor de la Ploieşti, Ciprian Tătăruşanu, a avut şi el parte de urmări. "El mi-a zis că a văzut cînd a fost aruncată petarda şi a apucat să facă un pas în faţă şi să se întoarcă, petarda nu l-a lovit, dar din ea a sărit ceva şi i-a produs arsura de pe spate. Totuşi, nu asta a fost cea mai mare problemă, ci zgomotul petardei, care a detonat exact lîngă Ciprian. Chiar şi după ce am ajuns la vestiare, îi ţiuiau urechile, era ameţit, eu chiar mă întreb cum ar fi putut juca el dacă meciul ar fi continuat", a declarat ieri Paligora. Tătăruşanu va fi însă recuperat sută la sută pînă la meciul cu Maccabi Haifa, de joi seară.

Sipovici a făcut pierdut "boxul"!
DigiSport a prezentat ieri imaginile care-l prezintă pe fundaşul Petrolului, Enes Sipovici, ascunzînd obiectul cu care a fost lovit Galamaz. Stoperul bosniac de 21 de ani ridică de jos boxul (foto 1) şi se grăbeşte să-l ducă în afara gazonului, deşi e urmărit de Bourceanu (foto 2). În încercarea sa de a ascunde obiectul contondent, el îi cere unui masor de pe bancă o sticlă cu apă, apoi palmează obiectul spre omul din staff (foto 3). Acesta îl scapă (foto 4), iar pe imaginile video se vede că obiectul este unul lucitor. "Era doar o brichetă, nu un box!", a încercat să se justifice Sipovici. Urmărind imaginile, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a spus: "Sipovici va fi chemat şi judecat. El e părtaş la o tentativă de omor!".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
bluevibess
bluevibess  •  02 Noiembrie 2011, 11:00
Postat de andy_1950 pe 01 Noiembrie 2011, 01:32

Nu are fractura!! Are talent de actor!!

Prost mai esti!

joaquin
joaquin  •  01 Noiembrie 2011, 16:28

E FOARTE INTERESANT si IMPORTANT ( se poate vedea perfect in foto 4 ! ) cum arbitrul tusier sau de rezerva , nu-mi dau seama care e , vede PERFECT ce ridica masorul de pe jos . Eu cred ca acel arbitru poate fi un MARTOR FUNDAMENTAL a ceea s-a petrecut exact acolo dar mai ales a ceea CE a ridicat de pe jos masorul . Acel ”CE” pe care bineinteles , Sipovici l-a adus de pe campul de lupta . Deci , nu-l cheama nimeni pe acel arbitru sa spuna ce fel de obiect era acela ??!! Inca o data , foto 4 !!

theo_s
theo_s  •  01 Noiembrie 2011, 15:26

George, sanatate, sa te faci bine repede si nu cumva sa nu depui plangere! Spre binele societatii, individul chiar trebuie sa stea cativa ani departe de oamenii normali; altfel, daca peste un an o sa omoare pe cineva, gandeste-te ce remuscari o sa ai atunci! Poate sa te roage si familia si nu conteaza cine, depune plangere, binele public este cel mai important, nu fuga de raspundere a unui flacau zdruncinat rau.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează