FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV / VIDEO Singurul român campion în Finlanda analizează motivele pentru care tot mai mulți jucători din Superliga nu reușesc afară: „Fotbalistul român e foarte afemeiat. Trebuie să demonstreze că s-au dus acolo să joace fotbal, nu să se uite la contul bancar”

Vasile Marchiș (în negru), pe vremea când evolua în Finlanda
Vasile Marchiș (în negru), pe vremea când evolua în Finlanda

Articol de - Publicat miercuri, 16 august 2023 13:01 / Actualizat miercuri, 16 august 2023 13:45

Vasile Marchiș (51 de ani), singurul român campion în Finlanda, cu gruparea Tranmere United, a analizat, în direct la GSP Live, motivele pentru care fotbaliștii români nu reușesc în campionatele din străinătate. 

Fostul fundaș central a evoluat în România la formații precum Astral Deta și Minerul Moldova Nouă, dar cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o în Finlanda, la echipe precum Nokian Pyry, Pallo Lirot, FC Jazz Pori, Tampere United, MyPa și FC PoPa. El este stabilit din anul 1999 în Finlanda. 

Invitat în această dimineață la GSP Live, Vasile Marchiș a comentat motivele pentru care jucătorii români nu reușesc, cu mici excepții, să se adapteze la fotbalul din afară. În viziunea lui, principalele motive sunt comoditatea de care fotbaliștii autohtoni dau dovadă, dar și lipsa unei mentalități sănătoase. 

VIDEO. Vasile Marchiș a analizat motivele pentru care fotbaliștii români nu reușesc în străinătate: „Nimeni nu stă după tine”

„Trebuie să tragi puțin mai mult de tine, pentru că nimeni nu stă după tine. Dacă ai venit din străinătate să joci fotbal, atunci ce trebuie să faci? Să dormi bine, să te antrenezi bine și să fii bun la meci. 

Astea sunt niște lucruri normale. Îi aud pe unii că nu se acomodează. Nu îți place temperatura, nu îți place mâncarea? Păi știi unde te duci. Iei ingrediente de la magazin și îți faci mâncare românească dacă vrei. Terenul de fotbal e la fel. 

Dacă pe plan sportiv nu vrei să încerci să te acomodezi și să fii comunicativ cu colegii, nu glumești cu ei, va fi foarte greu. Nu înseamnă că dacă nu știi limba nu te duci acolo. 

Dacă ești puțin deschis, intri în vorbă cu ei, râzi cu ei la glume indiferent că o știi sau nu. Eu înțeleg că e foarte greu să fii singur într-o țară străină, să n-ai pe nimeni și tu stai singur și doar să te uiți pe telefon. În ziua de azi e foarte ușor să vorbești la telefon. 

Pe timpuri nu erau rețelele astea de socializare. Nu puteai sta pe WhatsApp, așa cum o faci acum”, a precizat Vasile Marchiș, la GSP Live. 

Vasile Marchiș, singurul român campion în Finlanda: „Nu m-am gândit niciodată să mă duc acasă”

„Eu nu m-am gândit niciodată să mă duc acasă. Făceam ce îmi plăcea, jucam fotbal. Fotbaliștii români care pleacă afară au problema banilor. Eu aveam un contract de 2.000-3.000 de mărci pe lună. 

Nu se puteau compara salariile din Finlanda cu cele din Turcia sau cu cele din Anglia, de exemplu. Finlanda nu se poate bate nici cu Suedia, nici cu Norvegia. În Norvegia sunt salarii de 7.000-10.000, poate chiar 15.000. 

În Finlanda, erau salarii de 2.000-3.000 în prima ligă, atunci când jucam eu, în 2003-2004. Marja de salariu de atunci era între 3.000 și 6.000 de euro. 

De afară, mi se pare foarte clar că românii care pleacă afară ca să joace fotbal și nu se gândesc la partea financiară chiar joacă fotbal. Dar, dacă are deja 100.000 de dolari în cont, el se simte de parcă reușește acolo și poate să se întoarcă în țară, gândindu-se ce a realizat. 

Nu se gândește că, jucând și mai mult fotbal, poate câștiga și mai mulți bani. Ei trebuie să demonstreze că s-au dus acolo ca să joace fotbal, nu ca să se uite în contul bancar. 

Eu cred că problemele fotbalistului român pleacă de la bani. Eu cred că, atunci când semnează un contract pe 100.000 sau 200.000 de euro, se gândesc: «Ce pot să fac cu banii ăștia în România? Deja sunt șmecher. Pot să stau 5-6 ani în afară și să mă întorc înapoi»”, a mai punctat Vasile Macriș. 

Vasile Marchiș: „Fotbalistul român e foarte afemeiat”

Vasile Marchiș mai crede că un alt motiv pentru care jucătorii români nu reușesc afară este felul în care aceștia își gestionează viața personală. 

„Un alt motiv ar fi femeile. Fotbalistul român e foarte afemeiat. Și atunci se leagă anumite chestii. Nu știu limba, mai apar câteva femei în viața lor și nu se mai simt în stare să joace fotbal. 

Dacă ești concentrat pe ceea ce faci, nu ai cum să nu reușești. De aia caracterele puternice rămân acolo. Pe vremea mea, unde jucau fotbaliștii noștri? Gică Popescu sau Dan Petrescu unde jucau? Ei aveau bani, dar jucau de plăcere. 

Și ei câștigau bani destui de bani, dar nu se întorceau acasă. Sunt multe lucruri care îl fac pe jucător să nu dea randament 100%, să nu fie concentrat 100%”, a declarat Vasile Marchiș, la GSP Live. 

Citește și: 

Rapid și-a luat golgheter pentru... toamnă » Daniel Niculae a dat „scenariul optimist”: când va juca Albion Rrahmani

Brazilienii critică transferul lui Neymar la Al-Hilal: „O pată pentru totdeauna în carieră”. Care ar fi, de fapt, adevăratul plan al lui Ney

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
parachioara5
parachioara5  •  16 August 2023, 15:19

...ce bine este in Finlanda ...

bogdaniulian
bogdaniulian  •  16 August 2023, 14:36

Fotbalistul român e oglinda societății din care vine, ca doar nu e trimis de undeva din cer.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează