FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - STEAUA 1-3

VIDEO Arde! După "Cazul Bricheta", aseară puteam avea "Cazul Petarda": Steaua rămîne aproape de Tîrgu Mureș, 3-1

Penalty-ul transformat de Stanciu a lămurit soarta partidei
Penalty-ul transformat de Stanciu a lămurit soarta partidei

Articol de GSP - Publicat luni, 04 mai 2015 00:00

Nicușor Stanciu a rezolvat de unul singur meciul, a obţinut un penalty, l-a transformat, după care a închis partida cu un eurogol. Graţie lui, Steaua îşi păstrează visul de a bifa titlul 26.

Cînd îţi începi ziua cu un final dezamăgitor al unei aşteptări de ani şi ani de zile pentru ceea ce s-a numit meciul secolului în box, atunci cred că poţi fi mult mai indulgent cu Derby de România.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Dacă lupta Mayweather - Pacquaio a costat peste 400 de milioane de dolari, iar miliardele de telespectatori s-au simţit trădaţi de ceea ce au văzut, înseamnă că 110.000 de euro, atît cît costă un meci de Liga 1, n-ar trebui să fie o piatră de moară agăţată, încă dinainte de start, de meciul Steaua - Dinamo.

Prefaţa Derby-ului

Mai adăugaţi aici şi decizia celor 3 judecători, extrem de controversată şi contestată, inclusiv de cei prezenţi în sala din Las Vegas şi atunci parcă am aşteptat ieri Derby-ul nostru cu mai mult calm şi toleranţă. Mai ales că e atît de vechi. Şi atît de plin de pasiune. Încă.

Şi asta în ciuda faptului că Steaua e într-o criză atît de profundă încît a fost pusă cu spatele la zid în acest final de retur, în timp ce Dinamo e de ani buni într-o moarte clinică din care clipeşte şi pulsează numai atunci cînd joacă împotriva rivalei.

Lui Stoican i-a decedat "capra" de mult, dar şi-ar dori să se uite peste gard s-o vadă moartă şi pe cea a vecinului. Şi s-a inspirat de la Mourinho pentru a otrăvi fîntînile şi a arde cîmpiile: stoperul Nedelcearu trecut închizător, după modelul Pepe la Real, dar şi Zouma la Chelsea. În partea cealaltă, s-a ales praful de filosofia lui Gâlcă: a renunţat, sau aşa i s-a ordonat, la Ţucudean şi l-a pus pe Chipciu vîrf. Tactică a la Reghe.

Lazăr, ocazia reprizei

Şi a început meciul. Bine, e mult spus meci. Un fel de eschive la minge, ca să păstrăm limbajul boxului, la fiecare atingere de balon. Stanciu a încercat un şut, dar s-a dus mult alături (13). Dinamo a închis toate culoarele, însă a şi fost ajutată de strategia Stelei de a juca fără vîrf, de fapt, de a-i da posibilitatea trupei lui Stoican de a se apăra foarte sus şi fără presiune.

Doar calitatea precară a jucătorilor a creat jumătăţi de ocazii. Mingea s-a urcat la propriu pe Andrei Marc, a greşit degajarea, iar din centrare Steaua a trecut pe lîngă deschiderea scorului. S-a jucat atît de puţin fotbal încît şutul din finalul reprizei al lui Lazăr, reţinut uşor de Arlauskis, a părut cea mai lucrată şi pretenţioasă fază.

Arlauskis, Lovin II

Repriza a doua a adus aminte de cazul Bricheta. Cu torţe în loc de brichete şi cu Arlauskis în rol de Lovin. Lituanianul a fugit să se răcorească la vestiare, fanii s-au calmat şi ei şi după vreo 15 minute s-a reluat jocul. Nici măcar incidentele n-au ridicat ritmul derby-ului. Totuşi, Dinamo apărut să fie injectată cu surplus de adrenalină şi s-a aruncat peste careul adversarei. Doar cu heirup însă, punctezi exclusiv la public, nu şi pe tabelă.

Floyd Stanciu

Steaua s-a comportat fix ca Mayweather. A evitat cîteva lovituri periculoase şi pe două contre a dat KO-ul decisiv. Prin acelaşi pumn, numit Nicuşor Stanciu. Mai întîi a obţinut penalty, cînd Bărboianu s-a crezut la judo şi a realizat un ippon. De fapt, a făcut 11 metri, iar Stanciu, cine a inventat regula că cel faultat nu trebuie să execute?, a tras şi a înscris.

După 100 de secunde, printre jaloanele roş-albe, o combinaţie din prima a galbenilor a fost finalizată în stil de mare fotbalist de acelaşi Stanciu: şut cu efect, cum făcea pe vremuri Adrian Ilie. 0-2. Arlauskis urlă ca un apucat şi nici torţele nu-l mai deranjează şi nici nu-l mai ard la mînă.

Ia gol în final, prea tîrziu pentru ca victoria roş-albaştrilor să mai fie pusă la îndoială. Steaua cîştigă încă un derby, însă de data asta o face exclusiv fiindcă rivala ei tradiţională e într-o stare jalnică. Deplorabilă! Campioana visează în continuare că-şi va apăra titlul, chiar dacă jocul ei e departe de cel din sezoanele trecute.

În schimb, Dinamo riscă să se transforme nu doar într-un sac de box pentru rivala ei tradiţională, fiindcă acest lucru chiar s-a întîmplat în ultimii 4 ani, dar e posibil să-şi piardă ceva mult mai de preţ, identitatea.

11 meciuriconsecutive fără înfrîngere are Steaua împotriva rivalei Dinamo. Ultima victorie a roş-albilor s-a înregistrat în aprilie 2011, 1-0 chiar în Ghencea, gol Torje

Incidente şi după final

Spiritele nu s-au calmat nici după ultimul fluier al lui Balaj. Deşi Stoican plecase la vestiare înainte ca Prepeliţă să execute penalty-ul, elevii săi au sărit la bătaie.

Elhamed l-a împins pe Varela, după care stoperul Stelei a intrat într-un clinci cu Nedelcearu, cei doi punîndu-şi reciproc mîinile în gît.

Surprinzător, cel care a mai potolit situaţia a fost Arlauskis, mult mai calm decît în momentele în care fugise la cabine din cauza torţelor şi petardelor aruncate de fanii lui Dinamo.

Ce a spus Stoican la final:

  • "Am luat goluri stupide"
  • "Gîndisem meciul de aşa natură încît să păstrăm echilibrul pînă în partea secundă, cînd să veneam cu jucători importanţi de pe bancă, Elhamed, Rotariu, Bilinski, şi să cîştigăm, dar echilibrul s-a rupt la acel penalty"
  • "Am luat nişte goluri stupide. Ambele. Steaua e o echipă extrem de speculativă, a dovedit şi azi. Din nimic a marcat. Am încercat să revenim, dar nu s-a mai putut. Era foarte greu de la 0-2"
  • "Dacă am ceva să le reproşez, o voi face doar în faţa lor, în vestiar. Am avut dorinţă, am avut ambiţie, îmi pare rău că s-a terminat aşa"
  • "E greu de spus cînd se va produce o împăcare suporteri-Stoican. Eu îmi voi vedea numai de fotbal"

Ce a declarat Gâlcă la final:

  • "Dacă nu băteam, titlul era pierdut"
  • "Sînt bucuros. Singura variantă în care mai rămîneam în cursa pentru titlu era să batem, acum aşteptăm un pas greşit al celor de la ASA"
  • "Am fost superiori lui Dinamo în prima repriză, apoi, după acele incidente, am pierdut puţin controlul, dar ne-am redresat"
  • "După ce Balaj ne-a trimis la cabine, Arlauskis chiar era ameţit, a avut nevoie de cîteva minute de îngrijiri, ca să-şi revină"
  • "Am convingerea că vom cîştiga tot pînă la final. Sper să fim puternici mental fiindcă finalul va fi unul extrem de tensionat, cu o presiune mare de tot"
  • "De cînd a început campionatul se spune că sînt înlocuit de Reghecampf. Nu e o situaţie plăcută pentru mine, dar pînă la urmă şi din cauza noastră am ajuns aici, fiindcă am pierdut puncte şi am cedat primul loc"
  • "Suporterii lui Dinamo au creat o atmosferă deosebită, i-aş fi lăudat pînă la capăt dacă n-ar fi existat acele momente cu torţele şi petardele din cauza cărora s-a întrerupt meciul"

SCHIMBUL DE REPLICI AL SERII:

"Am făcut o primă repriză aproape perfectă"
Flavius Stoican, antrenor Dinamo

"Dacă aşa arată o repriză perfectă în viziunea lui Stoican, atunci să joace aşa în fiecare meci, să vedem dacă va bate pe cineva. Mă îndoiesc!"
Basarab Panduru, la DolceSport

Steaua, 3 şuturi cadrate, 3 goluri!

Dinamo Parametru Steaua
43% Posesie 57%
9 Şuturi la poartă 11
5 Şuturi pe poartă 3
5 Cornere  7

"Avem un alt moral acum. O victorie împotriva lui Dinamo e cel mai bun energizant. Vă dezvălui ceva, înainte de meci i-am zis lui Stanciu să dea un gol şi el mi-a răspuns aşa: «Dacă marchez, o voi face de două ori, nu o dată!»"
Valeriu Argăseală, preşedinte Steaua

"A fost scandal şi tensiune pe teren, dar aşa se întîmplă la un derby. Noi n-am fugit la cabine, ne-a trimis arbitrul acolo. Vom cîştiga toate meciurile pînă la final"
Nicandro Breeveld, mijlocaş Steaua

"Iar o batem pe Dinamo. Sincer, e diferenţă mare între noi şi ei. Am bătut, încă sperăm la titlu, însă pentru a-l lua trebuie să facem 12 puncte din 12 posibile. E adevărat că e presiune mare la Steaua, dar e mai bine să fie aşa"
Alexandru Chipciu, mijlocaş Steaua

"După o repriză în care dominaserăm atît de clar, știam că vom marca. Nu se putea să controlăm două meciuri la rînd, și cu ASA, și cu Dinamo, și să nu înscriem! "Cîinii" au stat numai pe două rînduri o repriză întreagă!"
Andrei Prepeliță, mijlocaș Steaua

"Tabela nu arată realitatea, a fost echilibrat jocul. Cred că primul penalty pe care l-a avut Steaua a făcut diferența. Nici nu mă mai uit pe clasament, e urît de tot, prefer să nu mai văd pe ce loc am ajuns!"
Ionuț Nedelcearu, fundaș Dinamo

"Trebuie făcută o analiză a tuturor jucătorilor, pentru că a fost un sezon foarte slab. Și pentru mine, personal, e un campionat ratat. Au fost multe discuții anormale în club, trebuie clarificat totul la final!"
Marius Alexe, atacant Dinamo

"Trec printr-o perioadă bună, păcat că n-am putut să joc contra lui ASA! Era obligatoriu pentru noi s-o învingem pe Dinamo, altfel șansele de titlu ar fi fost compromise"
Nicolae Stanciu, mijlocaș Steaua

"Din momentul în care au intrat Elhamed și Bilinski, Dinamo a pus presiune. Poate ar fi trebuit utilizată o formulă cu ei doi din start. Steaua a avut emoții pe final"
Gabi Balint, fost internațional

dinamo steaua 1 3

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
817643274983598
Andrei Pircus  •  05 Mai 2015, 14:43

Steaua a avut 2 jucatori in plus,Barboianu a jucat la ei nu numai faza penaltyului,dar orice intrare la minge era de tot rasul.Eu unul l-as fi demis si pe Stoican imediat,ca daca il schimba in prima repriza pe Barboianu altul era scorul.

854605894625108
Silviu Apostol  •  04 Mai 2015, 16:05
Postat de europaaa pe 04 Mai 2015, 14:36

cum sa tii cu o echipa ai carei jucatori fug de pe teren , sincer va spun mi-ar fi rusine sa tin cu asa gaini

europaaa: Bravo "Van Damme" ! Fara creier nu are cum sa-ti fie frica !

alexbibirica1
alexbibirica1  •  04 Mai 2015, 15:04
Postat de oviatapentrusteaua pe 04 Mai 2015, 09:03

Au zis ca dau drumul la caini inainte de meci si au dat drumul dar erau doar rase de caini blanzi de companie: Chihuahua, Shih Tzu, Bishoni, Teckeli, Pudeli si Barboieni.

asa au zis ...

Vezi toate comentariile (15)
Comentează