FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

VIDEO EXCLUSIV 6 povești comice din viața lui Nae Manea, legenda Rapidului: cum l-a forțat pe milițian să-i ia carnetul soției, bataia de la secția 4 + un moment de pomină cu Rică

Articol de - Publicat miercuri, 22 ianuarie 2020 07:23

Prezenți în studioul GSP Live, fiii lui Nae Manea - legendarul fotbalist al Rapidului decedat în 2014 - au povestit în direct mai multe întâmplări comice din viața și cariera tatălui lor. Gazeta a selectat cele mai amuzante momente relatate de Costin și Florin Manea.

Gubandru Petre, mama lui Rică Răducanu

S-a decis să li le pună telefoane jucătorilor de la club. Pe vremea aia, se lua greu aprobarea pentru a avea telefon fix. Se făcea cerere, era nevoie de aprobare. S-au strâns cererile la club și le citeau. Manea, cutare, cutare. La un moment dat, pe listă era un nume. Gubandru Petre. Cine e Gubandru Petre? Nimeni nu spunea nimic. “Bă, cine e Gubandru Petre?”. La care, nea Rică (n.red. - Rică Răducanu) zice:  “Mama, bre! Mama! E bine?! Așa o cheamă pe mama!”. Gubandru Petre era unu’, un prieten de-al lui Rică, luase Rică o șpagă să-i pună și ăluia telefon”

VEZI VIDEO CU EPISODUL INSTALĂRII TELEFOANELOR LA RAPID

La arest pentru un gol cu Victoria

Prin 1983, juca Rapid cu Dinamo Victoria. Tata luase un video de la o siriancă, costa 50.000 de lei. Avea video-ul ăla 11 kile, abia îl cărai. JVC înghițea caseta. Îi dăduse 25.000, mai avea să-i dea 25.000, dar între timp a prins-o miliția pe siriancă. Au arestat-o și aia a spus cui îi mai vânduse. Înainte de meci, au venit doi milițieni la ușă, au intrat peste noi și ne-au luat videoul. Îl ținea tata într-un plastic. Apoi, am primit un telefon: “Spuneți-i lui Nae că dacă dă gol contra lor nu mai vede videoul și îl și chemăm la miliție”. L-am anunțat pe tata și el zice: “Dă-i, bă,…! Ce poa’ să-mi facă? Că doar nu mă dau afară din țară”. Vine meciul, Rapid retrograda dacă pierdea. Dă tata gol din lovitură liberă și batem cu 1-0. După meci, pe la 6, vine duba de la miliție: “Domnule Manea, trebuie să mergem la miliție”. L-au încărcat și dus a fost. Eram eu, mama, unul din frații gemeni de-ai lui tata, eram convinși că l-au arestat. Pe la 11 noaptea, auzim pe cineva cântând. Tata cu videoul la subraț, rupt de băutură. Intră în casă, avea și o cutie, cică i-a dat-o colonelul Bărbulescu, șeful IGP. Fratele lui tata deschide cutia și vede un ceas: “Băi, cine aia a mă-sii ți-a dat ție ceasul?”. La care tata ia ceasul, îl duce la gură și zice în șoaptă: “N-am zis eu, domn colonel! E frati-miu”. Ce se întâmplase la miliție…L-a luat Bărbulescu, un zbir: “Bă Nae, ești fotbalist, mi-a plăcut de tine”. I-a dat videoul înapoi și i-a mai dat și un ceas Omega.

VEZI VIDEO CU POVESTEA ARESTULUI DE DUPĂ UN GOL

Soția lui Nae Manea, bătăușa de la secția 4

Florin Manea: „Mama a fost handbalistă, așa s-a cunoscut cu tata. Când ne dădea câte o palmă, ne învârteam pe loc 20 de minute. Când eram mic, am avut o problemă. Aveam o nefrită, o nefroză la rinichi, mi se blocau rinichii. Am stat doi ani în spital, nu am ieșit o zi. Mama cu tata nu au mai vrut copii, din cauza bolii mele. Doctorii spuneau că o să mor.

Costin Manea: …Așa m-au făcut pe mine. Într-o zi, mama mergea la doctor și un alt șofer i-a făcut un semn nelalocul lui. Ăla era în mașina din față. Când s-a dat mama jos din mașină, aranjată, cu inele, o doamnă, și i-a dat ăluia un pumn prin geam, l-a întins pe banchetă. A deschis portiera, și-a ridicat poalele și s-a urcat să-l bată pe ăla. Acum vine citație acasă pentru doamna Manea, la secția 4. Ne știa toată lumea. Tata: “Ce ai făcut, Vichi?! Aoleo, hai să mergem!”. Intră la poliție, ăla bandajat pe scaun. Tata îi spusese mamei pe drum: “Vichi, stai calmă!”. Când a deschis ușa și l-a văzut, a văzut roșu în fața ochilor. S-a dus direct peste ăla. Trei polițiști și cu tata nu au putut să o țină. Și lui tata îi e era frică de ea.

Cum i-a luat carnetul soției

„Am fost la Ion Ion acasă. Tata s-a îmbătat și voia să conducă. Mama băuse doar două pahare de vin. Zice: “Nae, nu conduci tu! Suntem cu copilul în mașină!”. Tata: “Nu, eu conduc, dă-te la o parte!”. L-a luat mama care era șefă: “Treci în spate! Eu conduc!”. Tata îi zice: “Fii atentă că la colț te oprește poliția!”. La colț, pac, poliția! La care tata, din spate, deschide geamul: “Tovarășu’, puneți-i fiola!”. Mama: “Nu vă luați după el, e beat!”. Tata: “Fii, bă, vigilent, puneți-i fiola că a băut! Vă spun eu că a băut!”. El era supărat că nu l-a lăsat mama să conducă. Atâta l-a îmbârligat pe ăla până i-a pus fiola și i-a luat carnetul lu’ mama. După aia i-a zis: “Vezi?! Dacă nu mă lași pe mine?”. Mama i-a zis că-l omoară dacă nu-i aduce carnetul înapoi. Tata s-a dus la Marin Bărbulescu și i-a luat carnetul înapoi.

VEZI AICI VIDEO DESPRE CUM L-A CONVINS MANEA PE MILIȚIAN SĂ-I IA CARNETUL SOȚIEI

“Legenda nu a mâncat, are salariul mic!”

Poate o să se supere domnul Sichitiu pe mine, dar trebuie să povestesc faza asta. Eram la ProRapid, în tribună. Eu, tata, Sichitiu. Și vine Copos. Sichitiu, pac, să sară de pe scaun. Tata îi zice: “Stai, mă, jos, aici! Cine a venit, Jean Marais?”. Sichitiu s-a dus glonț la Copos: “Patronel…”. Copos îl salută pe tata și îi zice: “Băi, Nae, vezi că s-au stricat treptele, la scări, acolo!”. La care tata: “Păi, bă George, ce sunt eu? Faianțar? Zidar?”. A mai fost un episod cu Copos, îl prezenta pe tata unor francezi: “La legende du Rapid, Nae Manea!”. La care tata spune: “La legende n’a pas mange, petit salaire, petit!” (n.red. - legenda n-a mâncat, salariu mic)

VEZI AICI POVESTEA CU MANEA VORBIND ÎN FRANCEZĂ

Cântecul ironic al lui Cârțu și răspunsul lui Manea

„Știu una povestită de tată. Jucau la Craiova, era 1-0 pentru Craiova. A venit Cârțu și îi cânta lui tata la ureche în timpul meciului: “V-am luat ba-nii! V-am luat ba-nii!”. Era minutul 88, câștiga Craiova. Tata zice: “E timpul să egalăm!”. A luat mingea pe stânga, i-a luat la mână pe Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu și a prins o cioacă sub bară, era să o dea peste poartă. Acum, s-a dus el și a început să cânte: “Noi v-am luat ba-nii! V-am luat ba-nii!”.

VEZI AICI MOMENTUL CU CÂRȚU POVESTIT LA GSP LIVE

Nicolae Manea a jucat la Rapid între 1973 și 1987, cu o pauză de un sezon, și a câștigat Cupa României în 1975. În ciuda numeroaselor oferte, a preferat să rămână în Giulești timp de 6 ani, deși echipa era în Divizia B.

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (6)
socal
socal  •  22 Ianuarie 2020, 16:26

Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul. Astia chiar cred ca se lauda cu povestile astea. Atat ii duce mintea.

7manuel
7manuel  •  22 Ianuarie 2020, 16:15

Acum poate înțelege toată lumea de ce li se spunea cum li se spunea.

juliusmad
juliusmad  •  22 Ianuarie 2020, 15:53

Se zice ca despre morți sa vorbești numai de bine. Despre Manea am aflat ca făcea numai smecherii și batai :))

Vezi toate comentariile (6)
Comentează