FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

VIDEO EXCLUSIV Golgeterul lui Dinamo, pus în cătușe după ce a cărat o geantă cu 7 milioane $. Poveste incredibilă! Cum se risipeau banii din transferurile lui Dinamo

Articol de - Publicat vineri, 05 aprilie 2019 13:39

În direct la GSP Live, golgeterul României în anul 2000, Marian Savu, 46 de ani, a povestit cum risipea Vasile Ianul banii obținuți de Dinamo din transferurile făcute după Revoluție. Savu, pe atunci golgeterul lui Dinamo, căra geanta în care Ianul ținea banii cash, aproximativ 7 milioane de dolari!

VEZI AICI DEZVĂLUIRILE LUI MARIAN SAVU DE LA GSP LIVE

 

 

Pe Marian Savu (46 de ani), Revoluția din 1989 l-a găsit la Victoria București, club prezidat de Dumitru Dragomir. Cum echipa s-a desființat în acele luni zbuciumate, Savu a ajuns la clubul-mamă, Dinamo, la doar 17 ani.

Aici a intrat sub aripa președintelui Vasile Ianul, cel care a fost acuzat ulterior că a fraudat clubul de banii intrați în conturi din transferurile făcute imediat după Revoluție

10 fotbaliști importanți din echipa lui Dinamo care juca în primăvara lui 1990 semifinala Cupei Cupelor au fost vânduți de Vasile Ianul în acel an: Rednic, Klein, Andone, Sabău, Lupu, Mateuț, Răducioiu, Timofte, Vaișcovici și Lupescu

La GSP Live, Savu a dezvăluit că, în acei ani, el îi căra lui Ianul geanta în care se aflau dolarii obținuți din vânzările de jucători.

“Eu îi căram lui Ianul geanta cu șapte milioane (de dolari). Eram copil.

Îmi spunea: “Vino încoace, ține geanta asta!”. Îi ziceam mereu: “Nea Vasile, ce ai aici, că e cam grea?”. Era o geantă și avea toți banii în ea. Erau banii din toate transferurile pe care le făcuse Dinamo după Revoluție. Nu e nicio legendă cu geanta, o căram eu.

Îmi zicea: “Hai, ia geanta asta și hai, pac!”. Era grea, nu puteam să o ridic. Îi spuneam: “Nea Vasile, dacă fug acum, nimeni nu știe!”

Plătea și făcea totul fără acte. Asta a fost prostia lui. Îi spunea lumea: “Băi, Vasile, pune-i să semneze pe banii pe care îi iau!”

Avea o secretară, Cati, o femeie extraordinară. Ea îmi zicea: “Mă, ție nu îți dă nimic? Toți intră, le dă bani, ție nimic?!”. Îi ziceam: “Nu-mi dă, Cati!”. Ia, stai, mă! Mă ia și mă împinge în cameră: “Mă, Vasile, dă-i și ăstuia micu’ niște bani, el îți cară și geanta…”

El: “Aoleu, vino, mă, încoace! Ia 10.000 de dolari!”. Îmi aduc aminte că nea Coco Deleanu zice: “Nu, e copil! Dă-i doar 5.000 că e suficient!”.

A scos, a numărat și mi-a dat. De fapt, erau banii mei. Era contractul meu”.

10.000 $se spune că ar fi plătit Vasile Ianul pentru un taxi care l-a dus de la Marsilia la Geneva, cale de 460 de kilometri, pentru tragerea la sorți a cupelor europene

CONDAMNAT LA 12 ANI DE ÎNCHISOARE

Urmare a modului în care a gestionat fondurile lui Dinamo, Vasile Ianul a fost de două ori arestat preventiv, (în noiembrie 1998 și apoi între mai 1999 și ianuarie 2002), şi a fost condamnat la 12 ani.

ianul

Pedeapsa i-a fost anulată ulterior. Ianul (foto sus) a fost obligat să plătească 700.000 de dolari, cu dobânda la zi de la 29 octombrie 1993 până la plata efectivă.

Ancheta în cazul său l-a afectat și pe cel care îi căra geanta imediat după Revoluție.

ARESTAT DE PE GAZON

Marian Savu a povestit cum a fost pus în cătușe de polițiști, fără motiv, în 1993.

“Eram la antrenamentul lui FC Brașov și a venit Poliția. M-a luat, mi-au pus cătușe și m-au dus la secție.

Mă uitam: “Domnule, ce am făcut? Pe cine am furat?”. Nu vorbea nimeni nimic. M-au dus în sediul Poliției la subsol, făcea becul ăla stânga-dreapta, era întuneric. Vine cineva după un timp și îmi arată o listă cu fiecare jucător în parte, câți bani luase pe timpul lui nea Vasile Ianul. Îl anchetau atunci.

Mă întreabă: “Marian, ăștia sunt banii tăi?”. Zic: “Nu, domnule, sunt mai mulți!”. Primisem mai mulți. Au zis: “Ok, semnează aici!”. Nimeni nu mi-a zis nimic, m-au dus înapoi și m-au lăsat pe teren. Și gata!”.

Vasile Ianul a murit în 2013, la 67 de ani.

”Eu n-am fost Carlos Şacalul, nici genocid n-am făcut! Aveau nevoie de exemple de corupţie. Dar, nu-i nimic, am fost şi la piramida lui Keops, și la Jilava…”
Vasile Ianul, 2002

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
andrei.f
andrei.f  •  07 Aprilie 2019, 17:26

Nimic nou pentru dinam0, acum au ajuns la porbagajul de bani de la cfr. Când se vor prescrie şi alte fapte, o să le aflăm din presă, în continuare !

10154910717488716
Vlad Mihăilescu  •  06 Aprilie 2019, 14:19

Intr-o geanta obisnuita ar intra un singur milion de dolari si daca toate ar fi bancnote de 100$, ar cantari 10 KG. Cel mai probabil Marian transporta pana in 100k, cel mult 500k.

badeadorian
badeadorian  •  05 Aprilie 2019, 19:10

Despre morti , numai de bine !!! Lasati-i sa se odihneasca in pace !!!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează