FOTBAL  »  Superliga  »  REMEMBER STEAUA

VIDEO Povestea unui meci fabulos! 30 de ani de la un "trofeu furat" Stelei, în faţa a peste 60.000 de spectatori! De ce meciul n-a fost live la TV

Alzamendi marchează cu capul în poarta lui Stângaciu, sub privirile lui Belodedici +2   FOTO
Alzamendi marchează cu capul în poarta lui Stângaciu, sub privirile lui Belodedici

Articol de - Publicat miercuri, 14 decembrie 2016 00:00

Astăzi se împlinesc 3 decenii de la meciul în care Steaua a pierdut Cupa Intercontinentală, înfrântă de River Plate, dar mai ales de un asistent japonez care i-a refuzat un gol valabil, marcat de Belodedici la 0-0.

14 decembrie 1986. Acum fix 30 de ani! Steaua se afla la aproape 9.000 de kilometri depărtare de Bucureşti. În Japonia, la Tokyo, unde a disputat meciul cu River Plate contând pentru Cupa Intercontinentală.

Steaua venea din postura de deţinătoare a Cupei Campionilor Europeni, 2-0 în faţa Barcelonei, după penalty-uri, iar gruparea argentiniană câştigase Copa Libertadores.

În faţa a peste 60.000 de spectatori şi cu o mare absenţă în primul 11, Ladislau Boloni, care se accidentase în ultimul meci de campionat, Steaua a făcut un meci foarte bun, însă a pierdut trofeul din cauza unuia dintre cei 3 arbitri.

În minutul 16, Belodedici a marcat un gol perfect valabil, însă asistentul japonez Shizuo Takara l-a anulat, deşi mingea îi venise stelistului din piciorul unui adversar.

După numai 12 minute, sud-americanii au marcat prin Alzamendi şi în ciuda unei dominări roş-albastre totale în repriza secundă şi a unor ocazii mari pe care Piţurcă, Weissenbacher, Balint şi Majearu le-au avut, Steaua n-a mai putut să înscrie şi a pierdut ceea ce ar fi putut să însemne singurul trofeu internaţional, la nivel mondial, nu doar european, din palmaresul clubului.

De ce nu s-a transmis live în România

Partida s-a disputat la prânz în Japonia, iar din cauza diferenţei de fus orar, în România meciul a început la 5:00 dimineaţa. Partida nu a fost oferită live de TVR, ci înregistrată, în cursul zilei. Dumitru Graur a fost atunci la Tokyo.

"Am făcut un împrumut de 17.000 de lei şi am mers acolo pe banii mei. Iar la faţa locului am realizat demersurile necesare să obţin un post de comentator. Am reuşit pe un preţ foarte redus, ceva de genul 800 de dolari, şi am sunat la redactorul-şef de la Bucureşti să-l anunţ, în speranţa că vom da totuşi partida live.

Când m-a auzit, s-a cam crispat, de teamă să nu-i spun altceva, că rămân prin Japonia! În fine, până la urmă nu s-a rezolvat, iar meciul înregistrat l-a comentat Cornel Pumnea parcă, din studio", a povestit Graur pentru GSP în urmă cu 5 ani.

"Fondul sonor a fost asigurat prin nişte difuzoare, care ofereau senzaţia unui zumzet permanent în tribune, unde japonezii nu se prea zbăteau să facă mare gălăgie. Era ca un fel de vuvuzele, aşa se auzea", a adăugat Graur.

Belo s-a răzbunat după 5 ani

În 1991, Belodedici avea să se simtă răzbunat, pe acelaşi stadion din Tokyo. A jucat din nou cu Cupa Intercontinentală pe masă. De această dată în tricoul celor de la Steaua Roşie Belgrad.

Sârbii, cu o echipă formidabilă, care îi cuprindea printre alţii pe Savicevici, Mihajlovici, Jugovici, Darko Pancev, i-au spulberat pe chilienii de la Colo Colo, scor 3-0.

Jugovici, autor al unei duble, a fost desemnat omul meciului, a fost premiat cu o maşină Toyota şi cu 5.000 de dolari. Belodedici îşi trecea în CV, la doar 27 de ani, şi Cupa Intercontinentală, pe lângă două Cupe ale Campionilor Europeni şi Supercupa Europei.

5 $pe zi a fost diurna jucătorilor Stelei pe perioada deplasării la Tokyo, pentru meciul cu River Plate

60-58e raportul dintre River Plate şi Steaua, în acest moment, în privinţa trofeelor câştigate all-time, în toate competiţiile

2004e anul în care s-a jucat ultima dată Cupa Intercontinentală, după care competiţia a fost înlocuită cu Campionatul Mondial al Cluburilor

44e numărul echipelor care au jucat cu trofeul Cupei Intercontinentale pe masă: 24 din Europa şi 20 din America de Sud

3e numărul maxim de trofee Cupa Intercontinentală pe care îl are în palmares un club, e vorba despre 5 echipe: Milan, Real Madrid, Boca Juniors, Penarol Montevideo şi Nacional, ultimele două din Uruguay

Steaua - River Plate 0-1

  • A marcat: Alzamendi (28)
  • Stadion Naţional (Tokio)
  • Spectatori: 62.000
  • Arbitu: Jose Martinez Batan (Uruguay)

Steaua: Stângaciu - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Weissenbacher - Balint, L. Bălan, T. Stoica, Bărbulescu (70, Majearu) - Lăcătuş, Piţurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu

River Plate: Pumpido - Gordillo, Gutierrez, Ruggeri, Montenegro - A. Enrique, Gallego, Alfaro (86, Sperandio), Osvaldo Alonso - Alzamendi, Funes. Antrenor: Hector Rodolfo Veira

Save

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (20)
bvd_magheru
bvd_magheru  •  14 Decembrie 2016, 19:43
Postat de lapusneanul pe 14 Decembrie 2016, 10:12

lasa-l, baiatu se crede in seattle, oare ce ora o fi acum acolo ? :) sau probabil e asistat social daca isi permite sa stea pe net la aceasta ora..:)

Bai judetean tumefiat ! Ba. Eu o singura data am fost asistat si anume in perioada 90- 91 cind am cerut azil politic la Londra . Atit . Cit despre demagogul ala care turbeaza cind se scrie ceva de bine de steaua de atunci un club al armatei comuniste cu sute de medalii in vitrina iar nu ma lasa indiferent . Eu sunt inzestrat cu o memorie vizuala iesita din comun . Am urmarit meciul fiind transmis inregistrat . A fost ca un meci de box iontre doi boxeri cu pretentii dar care a inselat asteaptarile . O sa mai vedeti voi o echipa r0omaneasca care sa reprezinte europa contra americii de sud intr-un mecvi oficial cind " o face plopul mere si rachita micsunele" .

seychelles
seychelles  •  14 Decembrie 2016, 13:32

Sigur, toata lumea aprecia pe acest mapamond jocul de pase al stelutzei. Ramaneau cu gura cascata ca la dentist cind pasau Boloni si Tudorel Stoica la 30m de propria poarta. Cel mai tare s-au minunat de jocul hyper-modern la stelutzei cind toti 11 jucatori in frunte cu viitorul general Cashcheta, plus staff-ul de pe banca si Constantin Danilescu care venea de la oficiala, au zbughit-o in timpul meciului direct la dusuri si nu s-au mai intors de acolo. Mapamondul a ramas in admiratie profunda pentru coordonarea si calitatile atletice ale jucatorilor stelutzei ca si pentru taria de caracter de a se bate pentru respectiva Cupa (a Romaniei) inclusiv de la dusuri. Cel mai tare au apreciat respectivele calitati tovarasii din Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman care a decretat, prin decret oficial, ca stelutza merita sa cistige meciul de la dusuri. Mapamondul chiar a ramas inmarmurit de admiratie de asa driblinguri si pase la portar. In final VC Tudor a scris un poem admirativ in stilul si cu talentul pe care i-l stim din viitoarea Romania Mare.

699077510215282
Tudor Chirea  •  14 Decembrie 2016, 13:27

Irelevant, la cat furau in campionatul intern, este un pai intr-o capita!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează