FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - CFR CLUJ, DUMINICĂ, 20:45, DIGI, TELEKOM, LOOK, GSP.RO

Vine hingherul! Cel mai negru coșmar al lui Dinamo se întoarce: umilințe pe linie, visuri spulberate și un palmares incredibil

FOTO: Gazeta Sporturilor
FOTO: Gazeta Sporturilor

Articol de , - Publicat sambata, 18 noiembrie 2017 10:14

Dan Petrescu, antidinamovist de mic, se întoarce ca adversar în Ștefan cel Mare, duminică, readucând cu el și visele urâte ale "câinilor". 

În plină perioadă horror a lui Dinamo, sosește coșmarul "câinilor" în Ștefan cel Mare. Dan Petrescu este ultimul care le-a luat roș-albilor grupele Champions League din conturi, completând ani întregi de rivalitate.

"Bursucul" a crescut în Ghencea și este unul dintre cei mai mari antidinamoviști activi din campionatul intern. O singură dată s-a pus problema aducerii lui ca antrenor la "câini", o dorință a lui Cristi Borcea, dar Petrescu a refuzat din start.

Memorabile

Fostul apărător a fost rivalul dinamoviștilor în perioada în care cele două echipe au dominat fotbalul intern, stabilind recorduri aproape imposibil de doborât. A prins vremurile când Derby de România se juca doar de două ori pe an și era ținut minte fiecare meci pentru toată viața. Are 7 partide contra roș-albilor: 3 victorii, 2 remize și 2 eșecuri:

- 3 decembrie 1988 * Dinamo - Steaua 0-0 * A primit nota 7 în "Sportul". Meciul a fost subiectul filmului "Al doilea joc" (2014), de Corneliu Porumboiu, care a fost selecționat și la Festivalul de la Berlin.
- 22 martie 1989 * Steaua - Dinamo 2-1 * A primit nota 8. Meci celebru pentru gesturile lui Ioan Andone la adresa familiei Ceaușescu.
- 29 iunie 1989 * Steaua - Dinamo 1-0, finala Cupei României
- 9 septembrie 1989 * Steaua - Dinamo 0-3 * A primit nota 7. Meciul în care dinamoviștii au oprit seria Stelei de 104 partide consecutive fără înfrângere în campionat, record continental rămas în picioare și azi.
- 15 martie 1990 * Dinamo - Steaua 2-2 * A primit nota 7. Primul Derby după Revoluție.
- 10 octombrie 1990 * Dinamo - Steaua 1-0 * A primit nota 6.
- 5 mai 1991 * Steaua - Dinamo 1-0 * Nota 8. A marcat singurul gol al meciului care a scos-o pe Dinamo din lupta pentru titlu. Pe teren s-a aflat și Vasile Miriuță (nota 6,5), la singurul Derby de România din carieră ca fotbalist.

Cea mai mare durere

Antrenorul ajuns la 49 de ani are 11 meciuri în palmares contra marilor rivali. Are 4 victorii, 3 remize și 4 eșecuri. Trei înfrângeri sunt ca antrenor al Sportului Studențesc, iar pe 20 septembrie 2009 a fost singurul eșec, 1-2, ca tehnician al Unirii Urziceni, în ultimele 8 partide cu formația din Ștefan cel Mare, interval în care a mai înregistrat 4 victorii și 3 remize.

Plus durerea provocată "câinilor" în 2009, când le-a suflat titlul după ce roș-albii conduseseră campionatul până cu 3 etape înainte de final. În acea ediție, campioana României mergea direct în grupele Champions League. 

13 victoriia strâns Dinamo în 22 de meciuri pe teren propriu, CFR Cluj impunându-se de 7 ori, alte două partide încheindu-se la egalitate

3 detalii negative pentru "câini"

- Un singur succes au reuşit "câinii" în ultimele 5 meciuri jucate în campionat pe teren propriu, 3-0 cu Juventus, în rest o remiză (1-1 cu Astra) şi 3 înfrângeri.
- Doar un meci au pierdut clujenii în ultimele 9 meciuri, 0-1 cu Viitorul, interval în care au mai înregistrat 5 victorii şi 3 egaluri.
- CFR are 11 meciuri fără gol primit, cele mai multe dintre toate cele 14 competitoare.

Trecut de aur

Dintre actualii antrenori, trei au crescut în curtea Stelei. Pe lângă Petrescu, mai sunt Edi Iordănescu și Marin Barbu. Edward are un singur meci la "militari", "Magiun" a strâns 32 de jocuri.

Petrescu s-a impus în echipa care tocmai câștigase la Sevilla în 1986, apoi Supercupa Europei, și are 3 campionate cu Steaua în palmares. A jucat o finală de Cupa Campionilor Europeni, în 1989, cu AC Milan (0-4), apoi a plecat în Serie A, la Foggia, din postura de cel mai bun marcator al "viteziștilor" într-un sezon, 13 goluri în ediția 1990/1991.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (30)
geo.b.
geo.b.  •  18 Noiembrie 2017, 17:47

Mai "maestre" fcsb-ist,mai "hingher" este Hagi cu Viitorul,decat Dan patrescu.La 3 victorii si 2 infrangeri,il numesti "hingher" ? Daca era 7-8 victorii la 0 sau la unu,atunci aveai dreptate,dar asa.....Numai ca voua va creste inima cand gasiti o mica samanta de scandal la echipa rivala si safaceti "din tantar armasar" sau poate chiar rinocer,ca sa aveti motive de a arata cu degetul.Numai ca "roata patrata........."

corectu
corectu  •  18 Noiembrie 2017, 15:53

Castiga echipa mai buna.CFR.

fangigi
fangigi  •  18 Noiembrie 2017, 15:49

O fi Bursucul antidinamovist dar la ora actuala fecesebistii il injura cel mai cu spor!:)))

Vezi toate comentariile (30)
Comentează